Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPSKRBA SIROVINAMA

Predstavnik njemačke industrije: 'Europa je još uvijek ranjiva'

Chertal: Rušenje napuštene industrijske lokacije
ERIC LALMAND
05.07.2023.
u 20:08

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je početkom tjedna da će uvesti dozvole za izvoz skupine proizvoda od metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča, pojačavši napetost u trgovinskim odnosima s Washingtonom u tehnološkom sektoru.

Kineska odluka o ograničavanju izvoza nekih metala koji se koriste u poluvodičima možda je odgovor na američka trgovinska ograničenja, no njezine posljedice osjetit će i Europa, upozorio je u srijedu predstavnik njemačke industrije. "Upravo u opskrbi sirovinama Europa je još uvijek ranjiva", rekao je voditelj ureda njemačkog udruženja proizvođača strojeva (VDMA) u Bruxellesu Holger Kunze, reagirajući na odluku kineske vlade.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je početkom tjedna da će uvesti dozvole za izvoz skupine proizvoda od metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča, pojačavši napetost u trgovinskim odnosima s Washingtonom u tehnološkom sektoru. Mjere kontrole izvoza stupit će na snagu 1. kolovoza, a obuhvatit će 14 proizvoda od galija i germanija, izvijestio je Peking, obrazloživši potez zaštitom nacionalne sigurnosti i interesa. Kineski popis obuhvaća spojeve koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih dioda, tranzistora i integriranih sklopova, prema Hrvatskoj enciklopediji. Germanij se još koristi u infracrvenoj tehnologiji, optičkim kablovima i solarnim ćelijama. 

Potez Pekinga nadovezuje se na niz mjera kojima je SAD ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se također na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku. Predstavnik njemačke industrije naglasio je u srijedu da, uz izvore sirovina, u fokusu treba biti i otvaranje novih tržišta. Smatra ipak da treba izbjegavati sporazume o slobodnoj trgovini koji predviđaju kazne na netrgovinskim područjima, poput okoliša, klime i ljudskih prava.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Promocija

Komentara 3

XA
xaron
01:43 06.07.2023.

Kina proizvodi ili rafinira 90% rijetkih elemanata i tu je u velikoj prednosti ispred Zapada. Tu spadaju i elementi koji omogučavaju izradu jekih magneta ( neodimijum…) za vjetroelektrane, el.aute, rakete…a bez njih nema tranzicije od fosilnih goriva.

Avatar Dars
Dars
08:31 06.07.2023.

Europa treba povratiti industriju natrag i osigurati dobavu sirovina, Kina se treba početi izolirati u svojoj ekspanzionistickoj politici jer niti ona kao i Rusija neće stati.

DU
Deleted user
20:47 05.07.2023.

Nuklearna energija je rješenje ali ne uran nego torij .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije