Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO LICE LEGENDE

Predstavljena izložba koja govori o tome kako je doista izgledao barun Trenk

Slavonski Brod: Otvorena je izložba "Barun Trenk - novo lice legende"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
27.01.2021.
u 14:27

Osim rekonstrukcije samog izgleda, izrađena je i animacija, tako da je digitalnom modelu Trenka pridružen i pokret

U brodskom muzeju otvorena je nesvakidašnja, u mnogim segmentima posebna izložba "Barun Trenk - novo lice legende", prva izložba u Hrvatskoj na kojoj je predstavljena rekontrukcija stvarnog izgleda jedne povijesne ličnosti.

Na izložbi su predstavljeni rezultati antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranom tijelu Franje Trenka, koji su ostvareni u suradnji Muzeja grada Brna i Masarykovog sveučilišta. Osim rekonstrukcije samog izgleda, izrađena je i animacija, tako da je digitalnom modelu Trenka pridružen i pokret. Također, izneseni su manje poznati detalji iz njegovog života - od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao, koliko je bio visok…

Slavonski Brod: Otvorena je izložba "Barun Trenk - novo lice legende"
1/14

- Barun Trenk je čovjek je o kojem su se ispredale priče koje su s prolaskom vremena pretvarane u mitove i legende. Posmrtni ostaci Franje Trenka koji se nalaze u grobnici u Kapucinskoj crkvi u Brnu ostali su prilično dobro sačuvani, pa je na temelju današnjih suvremenih istraživanja bilo moguće rekonstruirati kako je doista izgledao barun – rekao je Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja brodskog Posavlja.

Rekonstrukcija lica i tijela te odjeće baruna Franje Trenka, jedne od najpoznatijih ličnosti u hrvatskoj povijesti i jedne od najpopularnijih ličnosti 18. stoljeća u Europi, rezultat je dvogodišnjeg stručnog rada antropologa i povjesničara. Na temelju 27.019 CT snimaka mumificiranog tijela Franje Trenka izrađeno je 157 digitalnih modela, a na sedam uzoraka mekog tkiva provedena je genetska analiza što je doprinijelo izradi virtualne rekonstrukcije njegovog izgleda u vrijeme kada je bio zatvorenik u zatvoru Spielberg.

Osim rekonstrukcije samog izgleda, izrađena je i animacija tako da je digitalnom modelu Trenka pridružen i pokret. Također, izneseni su manje poznati detalji iz njegovog života - od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao, koliko je bio visok…

Barun Franjo Trenk (1711.-1749.) bio je vješt vojskovođa, neustrašiv ratnik, pustolov, vođa pandurske pukovnije koja je uspješno ratovala za caricu Mariju Tereziju u ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.) u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj i Češkoj i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe pronosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj su barun Franjo Trenk i njegovi panduri stekli neupitan status legende. Optužen za zločine, neposluhe i pronevjeru, osuđen je na gubitak čina i smrtnu kaznu 1747. koju je Marija Terezija izmijenila u kaznu doživotnog zatvora gdje je i umro 1749. godine.

Trenk je govorio sedam jezika, volio englesku književnost i glazbu, svirao violinu, izvrsno pjevao i plesao… Sudjelovao je u 102 dvoboja, 14 puta ranjavan, dva puta osuđen na smrt. Utemeljitelj je vojne glazbe, uveo je kravatu, manžete i ukrasnu dugmad na rukave kaputa i košulje vojne odore…

 

Komentara 1

ZV
zvezdomor
16:14 27.01.2021.

E takvog mi trebamo na čelu Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije