Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKO ZAGREBA I KOPRIVNICE

Nova akcija policije i USKOK-a: U odvojenim slučajevima uhićeno oko 30 osoba, među njima i lažni policajci

Posavec i Kovač pušteni na slobodu, USKOK im nije odredio istražni zatvor
Matija Habljak/PIXSELL
23.11.2022.
u 10:41

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare, upozorava već duže vrijeme Ministarstvo unutarnjih poslova

Šverceri duhana i prevaranti koji su pokrali starije građane lažno se predstavljajući, najnovije su mete akcija policije i USKOK-a.

Uhićeno je tridesetak osoba iz krim miljea na području Koprivnice i Zagreba. U Koprivnici su obavljenja uhićenja vezana uz ilegalni promet duhanom, koja su obuhvatila desetak osoba koji su državni proračun oštetili za nekoliko desetaka milijuna kuna, a prijevare su vezane za zagrebačko područje.

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare, upozorava već duže vrijeme Ministarstvo unutarnjih poslova. Razlozi su, dodaju, vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

- Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara - navode u policiji. Zabilježeni su razni oblici prijevare kad se prevaranti lažno predstavljaju kao policajci, bankari, djelatnici centra socijalne skrbi, nude medicinsku masaže, pomoć u kući i drugo. S ciljem sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijima), policija savjetuje:

•   Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ! 
•   Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! 
•   Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima! 
•   Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku! 
•   Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih! 
•   Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži! 
•   Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila! 
•   Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)! 
•   Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta 

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
09:50 23.11.2022.

Bravo!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:44 23.11.2022.

Samo hapsi i tamniči !

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
16:42 23.11.2022.

Bravo. Samo da je jos pravosudja ....da to pospremi na hladno i tamno mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije