Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Covid potvrde u javnom sektoru zakonite

Predsjednik Ustavnog suda: Naša odluka nema izravne veze s referendumskim pitanjima

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.02.2022.
u 14:18

Stožer je propisao iznimke od primjene te odluke, tako studenti nisu obvezni predočiti COVID potvrde, osim ako sveučilišta drukčije ne odluče. To smo ukinuli, smatramo da je to protuustavno, objasnio je Šeparović

Ustavni sud u utorak je odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito.

"Izjasnili smo se o legitimnom cilju tih mjera, a to je zaštita građana i posjetitelja. Ocijenili smo da je mjera prikladna. Nismo vidjeli manje restriktivne mjere i nije nametnut prekomjerni teret građanima. Građani uvijek imaju izbor. Odgovorili smo na prigovore javnog i privatnog sektora. Stožer je propisao iznimke od primjene te odluke, pa studenti nisu obvezni predočiti COVID potvrde, osim ako Sveučilišta ne odluče drukčije. To smo ukinuli, smatramo da je to protuustavno. Provjerom smo vidjeli da neki traže, a neki ne traže, čak i u sklopu Sveučilišta neki fakulteti traže, a neki ne... Zbog toga smo to ukinuli. Nismo prihvatili da pojedina učilišta pojedinačno mogu odlučivati", kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Četiri suca bila su protiv. Za osam dana bit će na stranici izdvojena mišljenja četiriju sudaca. Kazao je i da više nema zahtjeva za odlučivanje o ustavnosti odluka o COVID potvrdama, no postoji još prijedlog o ustavnosti zabrane okupljanja građana.

"Naša odluka nema izravne veze s referendumskim pitanjima, ona se odnosi na ocjenu ustavnosti konkretnih odluka Stožera. Ako i dođe na Ustavni sud, to se odnosi na odluku o ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja'', kazao je Šeparović. 

"Ako takav zahtjev dođe od Sabora, mi ćemo to, mogu obećati, napraviti u roku od 30 dana. Imamo Ustavni zakon, ne smijemo se baviti politikom, ali možemo sudjelovati u društvenom radu", kazao je predsjednik Ustavnog suda. 

Video: EK prihvatio propis o COVID potvrdama

Komentara 13

BR
Brkovi
14:26 15.02.2022.

Pandemija ili epidemija nije proglašena nigdje dakle sve je protuzakonito što god govori ustavni sud dakle treba se postupiti po zakonu i uhapsiti cijeli stožer ministra i premijera zbog svega što su učinili protiv zakona

SE
senior12
15:00 15.02.2022.

Nezavisno sudstvo... hahaha

IC
ICCO
15:05 15.02.2022.

A kako je protekao jučerašnji radosni dan I 15 min sretnog iscwkivqnja obitelji ima li dijete ili nema koronu na samotestiranju? Panic Simetin nas je prosvjetlila da su to trwnutci neopisive sreće I radosti I iscekivanja I super super, moze li svaki dan da testiramo I produzimo trwntuke sreće, dr Šimetin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije