Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Američka gospodarska komora protiv Trumpovih carina

Trump je uveo carine na milijarde dolara vrijedan uvoz čelika i aluminija iz Kine, Europske unije, Kanade i drugih zemalja, a razmišlja o proširenju carinskih pristojbi i na automobilski sektor.
03. srpnja 2018. u 07:19 14 komentara 358 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Američka gospodarska komora u ponedjeljak je osudila predsjednika Donalda Trumpa zbog zaoštravanja globalnih trgovinskih sporova, objavivši izvješće u kojem se tvrdi da će carine koje nameće američka Vlada i odmazde pogođenih trgovinskih partnera poput bumeranga pogoditi američko gospodarstvo.

Donald Trump Američki predsjednik Trump: EU nanosi podjednako štete u trgovini kao Kina

Komora, koja je najveća nacionala lobistička skupina i tradicionalni saveznik Trumpove Republikanske stranke, ocijenila je da Bijela kuća svojim pokušajem da carinama zaštiti američku industriju i radnike riskira globalni trgovinski rat.

Pritisak republikanaca zbog šteta nastalih osvetničkim carinama

Analiza štetnih posljedica koje bi svaka država SAD-a mogla osjetiti zbog osvete trgovinskih partnera pogođenih carinama pokazuje da bi se Bijela kuća mogla naći pod pritiskom republikanaca uoči kongresnih izbora u studenome.

Justin Trudeau i Donald Trump Susjedski odnosi Na američke sankcije Kanada odgovorila istom mjerom

Primjerice, izvoz iz Teksasa u vrijednosti od četiri milijarde dolara mogao bi postati metom osvetničkih carina, priopćila je Komora, uključujući meso vrijedno 321 milijun dolara, koje se svake godine izvozi u Meksiko, i stočnu hranu u vrijednosti 494 milijuna dolara koja se izvozi u Kinu.

Trump je uveo carine na milijarde dolara vrijedan uvoz čelika i aluminija iz Kine, Europske unije, Kanade i drugih zemalja, a razmišlja o proširenju carinskih pristojbi i na automobilski sektor.

Komora, koja ima tri milijuna članova, pohvalila je Trumpa zbog smanjenja poslovnih poreza u prosincu, ali povećanje napetosti u trgovinskim odnosima sa svijetom dovelo je do raskoraka s Bijelom kućom.

Donald Trump NATO ČLANICE Trump poslao pismo upozorenja nekolicini saveznika

Državna administracija prijeti da će potkopati gospodarski napredak koji je bilo tako teško postići, izjavio je predsjednik Komore Tom Donohue. "Trebali bismo tražiti slobodnu i pravednu trgovinu, ali ovo jednostavno nije način za to", dodao je.

Na pitanje novinara o izvješću Komore, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odgovorila je samo kako je "predsjednik usmjeren na pomaganje u zaštiti američkih radnika i industrija i stvaranje uvjeta za fer utakmicu".

Poslovni svijet najviše zabrinjava trgovinski rat SAD-a i Kine

Očekuje se da će Komora potrošiti milijune dolara uoči izbora u studenom kako bi pomogla kandidatima koji podržavaju slobodu trgovine, imigraciju i niže poreze. Već je poduprla kandidate koji podržavaju te ciljeve tijekom republikanskih predizbora.

Carine Trump prijeti carinama na aute iz EU: Proizvodite ih u Americi!

Biznismene i investitore možda najviše zabrinjava rastuća opasnost od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dviju najvećih svjetskih ekonomija.

SAD se pripremaju 6. srpnja uvesti carine u visini 34 milijarde dolara na kineske proizvode, dok Kinezi prijete odmazdom kroz uvođenje svojih carina na američke poljoprivredne proizvode i drugu robu.

Iako su Trumpa uvjeravali da se treba odreći trgovinskih prijetnji jer bi time naštetio saveznim državama koje su ga podržale na predsjedničkim izborima 2016. godine, zadnjih mjeseci on je postao još agresivniji.

Jim Mattias Nova Trumpova politika Sa saveznicima se svađa, a na Istoku se miri

U ponedjeljak je prijetio da će poduzeti mjere protiv Svjetske trgovinske organizacije, ioptužujući je da dopušta iskorištavanje SAD-a u svjetskoj trgovini.

Trump je u početku izuzeo Kanadu, članice EU-a i neke druge zemlje od uvođenja carina od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij, međutim ukinuo je izuzeće prošlog mjeseca u vrijeme kada se susreo sa čelnicima skupine G7 u Quebecu.

Trump prijeti i Harley-Davidsonu

Osveta je stigla brzo. Početkom prošlog mjeseca Meksiko je uveo carine na američke proizvode u rasponu od čelika, preko svinjetine do burbona, dok je EU zaračunao namete od 25 posto na 2,8 milijardi eura uvoza iz SAD-a, uključujući traperice i motocikle Harley-Davidson.

Automobili carine na automobile Nakon što je Trump zaprijetio EU stigao mu je odgovor!

Harley-Davidson, koji dominira američkim tržištem velikih motocikala, najavio je da će dio proizvodnje preseliti u inozemstvo kako bi izbjegao povećanje troškova za izvoz u zemlje EU-a, a Trump je osudio taj potez, tvrdeći da je to jednako predaji, i zaprijetio kaznenim porezima.

Kanada, koja je članica Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa SAD-om i Meksikom, 1. srpnja je uvela osvetničke mjere za 16,6 milijardi dolara američkih dobara, uključujući kavu, kečap i viski.

Globalne dionice u ponedjeljak su pale zbog zabrinutosti investitora eskalacijom trgovinskih sporova.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar southman
  southman:

  Džaba vam priča !? Trump jako dobro zna što radi !! I Amerikancima je svakim danom to sve jasnije !

 • aabbcc:

  Trump se bori protiv domoljuba koji unistavaju americkog radnika i vlastitu proizvodnju uvozom roba.

 • Lujo123:

  sve teže nalazite "neprijatelje gospodina Trumpa. Čini se kak ste odustali od ideje da ga posvađate sa ženom, ispucali ste sva imena koja ste znali iz njegove vlade i sad ste na Komori. Kak vam nije neugodno poslije tolikih soroševskih ... prikaži još! pokušaja destrukcije potpuno krivih i prozirnih nastavljati s istom propalom" pameti"?