Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica u Tirani: Albanci su doslovce naša braća po oružju

"Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo", poručila je hrvatska predsjednica na kraju govora.
19. srpnja 2018. u 11:51 93 komentara 8344 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska snažno podržava europsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterija neophodnih za članstvo u Europskoj uniji, izjavila je u četvrtak u albanskom parlamentu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović Hrvatska Francuska Objašnjen misterij: Evo zbog čega je Putin imao kišobran dok je naša predsjednica kisnula

"Hrvatska snažno podržava europsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede", kazala je predsjednica drugog dana službenog posjeta Tirani gdje se sastala s predsjednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Također je iskoristila priliku čestitati albanskoj strani na odluci Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora u lipnju 2019.

"Čestitam vam na odluci Vijeća koja prepoznaje napredak Albanije i utire put otvaranju pristupnih pregovora u lipnju 2019", kazala je predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović MARINKO JURASIĆ Hrvati, oni koji nikad ne odustaju!

Poručila je da će Hrvatska nastaviti podržavati proces europske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na vlastitom europskom putu.

"Trebamo nastaviti zajedno raditi kako bismo uspostavili još bolju suradnju (...) kao zemlja s iznimnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Europi. Hrvatske se raduje daljnjem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom", poručila je Grabar-Kitarović.

NATO summit Summit NATO-a Trumpu su saveznici 'delinkventi', pismo upozorenja dobila i RH

To će, kako je istaknula, pridonijeti pozitivnim procesima u susjedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju gospodarske sigurnosti.

"Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti", kazala je predsjednica.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Europe i snažno zagovara europsku perspektivu cijelog tog prostora.

Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH Andrej Plenković: 'Idući tjedan bit će sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, doći će i predsjednica'

"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao", kazala je predsjednica.

U svom se govoru osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dvije zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

"Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno", kazala je i podsjetila na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa POVJERENSTVO ODBACILO PRIJAVE Predsjednica, premijer i ministar nisu u sukobu interesa, Pupovac jest

"Bili smo doslovce braća po oružju, prije nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i vjerujte mi – Hrvatska to neće zaboraviti".

Kazala je da je Hrvatska, zemlja na raskrižju kršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primjer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

"Albanci su u potpunosti integrirani i cijenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) kako vole i štuju Hrvatsku, a istodobno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan su primjer pozitivnog utjecaja na odnose naših zemalja", kazala je predsjednica, posebno podsjetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo obitava od 18. stoljeća.

Kolinda Grabar-Kitarović Stigla u Rusiju Predsjednica posjetila vatrene i otkrila kakva atmosfera vlada među igračima!

Također je podsjetila da prijateljstvo između dvije zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima.

Predsjednica je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Zagreb: Prijem predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u prigodi Dana državnosti Kolinda Grabar-Kitarović: 'Državu nismo stvarali da bi nam neki krajevi izumirali'

Nije zaboravila spomenuti ni ulogu hrvatskog povjesničara, prevoditelja  i političara Milana Šufflaya, jednog od utemeljitelja albanologije, te povjesničara iz 18. stoljeća Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo povijesne veze s Albanijom.

Kao "nesumnjivo povijesni trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Tirani u ožujku 1994.

"Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo", poručila je hrvatska predsjednica na kraju govora.

Svoj boravak u Albaniji nastavlja posjetom luci Drač.

Kolinda Grabar-Kitarović spomenuta u 25 posto više vijesti nego Modrić

Kolinda Grabar Kitarović
1 / 10
Kolinda Grabar-Kitarović
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • koraknaprijed:

  U čemu je problem? Predsjednica govori istinu i činjenice,Hrvati i Albanci su napadnuti od istih osvajača,fašističko/četničkih terorista!

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  nisu Albanci u Vukovaru pjevali popularnu pesmicu" salate..Hrvate"

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  Ajmo smrdi!Navalite!Iznad svih Hrvatska!🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷