Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica, premijer i ministar nisu u sukobu interesa, Pupovac jest

Protiv Pupovca pokrenut postupak jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u dodjeli novca SNV-u.
29. lipnja 2018. u 11:32 37 komentara 12596 prikaza
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika odbacilo je jučer dvije prijave koje su ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića teretile da je u sukobu interesa jer je tvrtka King ICT, u kojoj je prije bio na visokim funkcijama, u partnerskom odnosu s izraelskom tvrtkom Aerospace Industries.

Andrej Plenković SMIRUJU SE ODNOSI Plenković o odnosu s predsjednicom: Kad nema rata, nema ni primirja

Ta je tvrtka sudjelovala u pregovorima s Hrvatskom o kupnji izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, a istodobno je u suradnji s King ICT konkurirala na natječaju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede za nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava vrijednog pet milijuna eura. Taj posao na kraju je dodijeljen drugoj izraelskoj tvrtki, čija je ponuda ocijenjena povoljnijom, no ostala je činjenica da King ICT surađuje s bivšim Krstičevićevim poslodavcem, koji je posredovao u nabavi aviona.

Rekao im o odnosu s Kingom

U prijavama se Krstičevića zbog toga teretilo da je “na suptilan način trgovinom interesa prisilio sve sudionike u odlučivanju da se kupe 30 godina stari zrakoplovi po višestruko višoj cijeni od tržišne kako bi sebi i svojim partnerima priskrbio koruptivnu dobit”, no Povjerenstvo je zaključilo da nema elemenata za odluku protiv ministra. Takav zaključak obrazložilo je činjenicom da ga je Krstičević, kada je dolazio na funkciju, izvijestio o svojim odnosima s King ICT-om i zatražio uputu kako postupiti ako njegov bivši poslodavac bude poslovao s ministarstvom koje preuzima. Povjerenstvo ga je uputilo da bi se kao ministar morao izuzeti iz svih odluka koje se tiču poslovanja s Kingom, što je Krstičević i učinio. A što se tiče nabave aviona, Povjerenstvo je zaključilo da je riječ o poslu koji se dogovarao u pregovorima između hrvatskog Ministarsva obrane i Države Izrael te da King ICT u tim pregovorima nije sudjelovao. To što je u pregovorima sudjelovao Kingov partner za Povjerenstvo, očito, nije sporno, a obrazlažu i da je čitav postupak nabave zrakoplova bio transparentan i da je proveden uz nadzor DORH-a.

Istim prijavama nabava zrakoplova stavljana je na teret i predsjednici Republike i premijeru Andreju Plenkoviću, no samo načelno i bez ikakvih detalja, pa je Povjerenstvo odbacilo i taj dio prijava.

Mnogo lošije prošao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac, protiv kojega je pokrenut postupak jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u odlučivanju o raspodjeli proračunskog novca za potrebe kulturne autonomije nacionalnih manjina. Protiv Pupovca su također došle dvije prijave, a jednom od njih nedavno se pohvalila udruga U ime obitelji, koja smatra da Pupovac nije smio glasovati o odluci kojom je 2016. SNV-u dodijeljeno 3,6 milijuna kuna.

U Povjerenstvu smatraju da se Pupovac trebao izuzeti iz donošenja te odluke. Nejasno je, međutim, kako bi se u Savjetu za nacionalne manjine uopće moglo odlučivati kada se zna da u njemu, po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, po funkciji sjedi svih osam manjinskih zastupnika. Uz njih su tu i predstavnici manjinskih vijeća, na čiji izbor, kada su u pitanju Srbi, opet značajno utječe SNV jer je SNV ujedno i koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine pa bi se, ne žele li biti u sukobu interesa, od odlučivanja o raspodjeli proračunskog novca morali izuzeti i ti članovi Savjeta. Kada bi se svi oni izuzeli, o proračunskom novcu za manjine moglo bi odlučivati samo pet članova iz reda istaknutih kulturnih djelatnika, što nije dosta za kvorum. Prema tome, jedini način da se u Savjetu izbjegne sukob interesa je izmjena Ustavnog zakona, na koju u ovom trenu nitko i ne pomišlja.

Pupovac ogorčen

Sam Pupovac nije krio ogorčenost takvim pristupom Povjerenstva.

– Ja sam član Savjeta po odredbama Ustavnog zakona, kao i svi drugi zastupnici. Ja sam birani član Vijeća srpske nacionalne manjine, kao što sam biran i kao zastupnik i iz toga proizlaze moje određene obveze.

Ono što vrijedi za druge, vjerojatno bi trebalo vrijediti i za mene i nadam se da ne postoji pravilo po kojem to vrijedi samo za mene – komentirao je Pupovac i dodao kako bi se na isti način od gradonačelnika koji sjede u Saboru moglo tražiti da se izuzmu kada se glasuje o proračunu u kojem je predviđen novac za neku dvoranu ili školu u njihovu gradu. Ipak, rekaso je da se iz donošenja odluka o SNV-u često izuzimao, a je li to učinio i 2016., rekao je da se ne sjeća.

– Počašćen sam što me Povjerenstvo za sukob interesa podsjeća na moj moralni propust, ako ga je bilo – dodao je Pupovac.

 

 

Peđa Grbin AFERA HOTMAIL Hajdaš Dončić i Grbin prijavili Plenkovića Povjerenstvu za sukob interesa
Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar BuzzLightyear
  BuzzLightyear:

  Kako je Pupovac u sukobu interesa?! Sjedi u hrvatskom saboru, a bori se za Veliku srbiju

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm, pa nećete mi valjda na Pupija tako. Pa ako on sa svoja tri srbina lupi šakom po stolu, - ode Plenkijeva Vlada. A ako ode u Bruxeless kod sineka na devizne dnevnice i zacendra malo onome Jean Clode Junkeru, ... prikaži još! onda ode bre i ceo Balkan. Vidiš kako je to lijepo. Šešeljev sinek u Briselu, Pupovčev sinek u Briselu, a tateki umjesto u Haagu, sapunaju nam dasku, a mi to plaćamo DESETLJEĆIMA! A jesmo mi hrvatići luzeri i blentoni. Nekad u Austro-Ugarskoj, bar smo bili konjušari, a sada smo konji koje žedne vodaju preko zemlje najbogatije vodom u Europi.

 • Avatar bukovica.tg
  bukovica.tg:

  ja mislijo radi ubojstva doktora 91g. Razocarali ste me