Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica razriješila posebnog savjetnika Vladimira Šeksa

Dovođenje predsjednice u ovako neugodan kontekst vezan za redovita pomilovanja rezultiralo je razrješenjem Šeksa
03. veljače 2016. u 16:05 146 komentara 18865 prikaza
Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je objavljeno da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala 25 osuđenika, što inače redovito čine hrvatski predsjednici, objava jednog od imena pomilovanih, Vanje Goldbergera, rezultirala je razrješenjem njezina posebnog savjetnika za ustavnopravna pitanja Vladimira Šeksa!

Bio u sjeni

Goldbergerovo je ime, naime, dovedeno u izravnu vezu sa Šeksom, jer je on svojedobno bio Šeksov savjetnik dok je ovaj bio na dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora. Goldberger je bio osuđen zbog zloporabe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja, a takva pomilovanja i inače nisu baš popularna u javnosti. Šeks nije bio član povjerenstva za pomilovanja, no razgovarao je s nekima od članova povjerenstva tijekom odlučivanja pa je probuđena sumnja da je onda i utjecao na odluke povjerenstva kad je Goldbergerovo pomilovanje bilo u pitanju. Šeks i sam potvrđuje da je zagovarao pomilovanje, što je bilo dovoljno za razrješenje, do kojega je, uostalom došlo i na osobni Šeksov zahtjev zbog “osjećaja moralne odgovornosti”. Ovakav previd, ili namjera, povjerenstva počeo je mirisati na aferu, tako da je Šeks morao otići. Nitko nije očekivao da će na kraju karijere uvaženi političar i pravni stručnjak biti ipak obilježen aferom. Šeks je najveći živući autoritet u Hrvatskoj za ustavnopravna pitanja, a u vrhu hrvatske politike zadržao se sve do 2012., kada je bio dio izbornog tima Jadranke Kosor koja je izgubila na stranačkim izborima u HDZ-u od Tomislava Karamarka. Od tada je Šeks bio “u sjeni”, da bi, u travnju 2015., nakon 25 godina napustio mjesto saborskog zastupnika HDZ-a. Jedini je koji je u Saboru bio u svim mandatima od neovisnosti RH. Jedan je od tvoraca božićnog Ustava iz 1990., a 8. listopada 1991. baš je on objavio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Dio tima predsjednice

Prije desetak mjeseci Šeks je nakon umirovljenja iz Sabora otišao na Pantovčak, gdje ga je čekao veliki posao pomoći predsjednici u obrani njezinih ustavnih prava i obveza, koje su bile izložene žestokim napadima i osporavanjima vlade Zorana Milanovića. Njegov se pravni “dodir” poslije osjećao i u krizi koja je nastupila nakon parlamentarnih izbora, kada su na dnevni red opet došle predsjedničine ovlasti u davanju mandata za formiranje nove vlade. No, tada je predsjednica već bila proširila savjetničku bazu te se savjetovala s još nekolicinom ustavnopravnih stručnjaka. Da je i predsjednica bila zadovoljna njegovim angažmanom, vidjelo se i iz njezinih tadašnjih riječi dobrodošlice: “Osobito cijenim njegovu odluku da nakon uspješne karijere saborskog zastupnika svojim znanjem i iskustvom dodatno osnaži moj savjetnički tim”.

Deset mjeseci poslije ime Šeks stvara neugodu na Pantovčaku. Dovođenje predsjednice u ovako neugodan kontekst vezan za redovita pomilovanja stoga je rezultiralo razrješenjem Šeksa. Velikog Šeksa, kojega su mnogi nastojali politički pokopati. Nikome to nije uspjelo, osim, možda, na kraju, njemu samome.

>> Grabar-Kitarović na svetoj misi u povodu blagdana sv. Vlaha

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • Somelier:

  Evo čovijek sam sebe lustrirao pa se može krenuti i dalje.

 • rikavac:

  hahaha jel to pravi razlog sto je ga smijenila ili je Seks popio sva pica na Pantovcaku pa se prijedsjednica naljutila. Moj Seks nemozes tako sta ce pit gosti kad dodju.

 • Avatar burek sa mesom
  burek sa mesom:

  hahaha.....Šeks i moral.....ko krava i sedlo.....