Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica razriješila Radeljića i Mihelina. Mirjanu Hrgu imenovala za savjetnicu

Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Sebastiana Rogača savjetnikom Predsjednice RH za vanjsku i europsku politiku
21. prosinca 2018. u 10:15 115 komentara 7922 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je Matu Radeljića dužnosti savjetnika Predsjednice RH za unutarnju politiku s danom 21. prosinca, objavili su s Pantovčaka.

Predsjednica Grabar-Kitarović na svečanosti povratka Puma u grad Čistka na Pantovčaku Predsjednica o smjeni savjetničkog tima: 'To je moje pravo!'

Istovremeno, imenovala je Mirjanu Hrgu savjetnicom Predsjednice RH za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom RH te Sebastiana Rogača savjetnikom Predsjednice RH za vanjsku i europsku politiku. Obje odluke stupaju na snagu 16. siječnja 2019. godine, dodaju.

Kolinda Grabar-Kitarović i Mate Radeljić Smjene na Pantovčaku Radeljić odbio odstupiti, predsjednica ga razrješuje. I evo koga želi na njegovu mjestu

Također, predsjednica je razriješila Darija Mihelina dužnosti savjetnika Predsjednice RH za vanjsku i europsku politiku s danom 15. siječnja 2019. Mihelin odlazi na novu dužnost, kao hrvatski veleposlanik u Kini. 

Novi savjetnik za vanjsku i europsku politiku Sebastian Rogač rođen je 1979., diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku te engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Srednju školu pohađao je u Njemačkoj i SAD-u, gdje je i maturirao.

Završio je jednogodišnji stručni studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te izobrazbu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke u Berlinu.
U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kao profesionalni diplomat radi od 2009.. Bio je član hrvatskog izaslanstva pred arbitražnim sudom oko bilateralnog graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije, pravni savjetnik Stalne misije RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, savjetnik ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralna pitanja (UN, NATO, OESS, Vijeće Europe) te voditelj Službe za Euroaziju.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Brojne teme Ured predsjednice: Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo dvije odluke i jednu preporuku

Tijekom diplomatskog mandata pri Ujedinjenim narodima u New Yorku bio je, među ostalim, zadužen za praćenje rada Vijeća sigurnosti u vezi s političkim i sigurnosnim pitanjima u Europi, međunarodnopravna pitanja i protuterorizam. Bio je izvjestitelj Posebnog odbora Ujedinjenih naroda za Povelju UN-a, predstavnik RH u Šestom odboru Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koordinator i predsjedatelj pregovora država stranaka Rimskog statuta o rezoluciji Opće skupštine UN-a o Međunarodnom kaznenom sudu i facilitator Skupštine država stranaka Rimskog statuta.

Pogledajte video: Božićna čestitka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • bakulušić:

  Zbilja nam žele ubiti svaku nadu. Bilo bi mi draže da je imenovala Speedy Gonzalesa, olinjalog četničića sa Večernjakova portala.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Ja,kao Kolindin glasač na prošlim predsjedničkim izborima,imam potpuno pravo napisati što osjećam : Postaviti Dotičnicu za stratešku savjetnicu je promašena i pogrešna strategija. Toliko!

 • Avalon:

  Hajde da vidimo i to, samo nas nemojte vuci u mrak.