Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica predstavila novi projekt - Vrtić za sve

"Držim to važnom odrednicom demografske politike i važnu pomoć djeci i mladim obiteljima kako bi se žene mogle uključiti na tržište rada"
07. prosinca 2018. u 12:19 7 komentara 322 prikaza
Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Metalurški fakultet
Foto: Nikola Cutuk/PIXSEL
Pogledajte galeriju 1/10

O potrebi da svako dijete u Hrvatskoj dobiju priliku pohađati vrtić govorila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Petrinji, trećeg dana rada njenog izmještenog Ureda u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Predsjednica Grabar Kitarović izmjestila svoj ured u zgradu Županije Premjestila ured Predsjednica u Sisku: 'Dok mi izrađujemo strategije, mladi nam odlaze u svijet'

Predsjednica se na Učiteljskom fakultetu obratila studentima i nastavnicima.

"Danas u Hrvatskoj nemaju svi mogućnost pohađanja vrtića, prosjek je oko 75 posto djece u vrtićima, u Zagrebu je taj prosjek iznad 82 %, no u krajevima poput Petrinje i ispod 75 %. I to moramo mijenjati. Stoga sam se priključila akciji UNICEF-a pod nazivom "Vrtić za sve" jer vi najbolje znate koji su prednosti razvoja i usvajanja socijalnih vještina djece koja su pohađala vrtiće od najmanje dobi. No, i tamo gdje vrtići postoje oni nisu dostupni svakom djetetu pa hoće li dijete dobiti priliku ići u vrtić ovisi o tome jesu li mu roditelji zaposleni, u kojem kraju Hrvatske je odrastao i o tome jesu li mu grad ili općina u kojem živi bogati ili siromašni. To ne smije biti tako.", istaknula je predsjednica u Petrinji istaknuvši kako je za ravnomjerni razvoj Hrvatske potrebno osigurati dostupnost vrtića svugdje.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Petrokemiju

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Metalurški fakultet
1 / 7
Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Petrokemiju

"Držim to važnom odrednicom demografske politike i važnu pomoć djeci i mladim obiteljima kako bi se žene mogle uključiti na tržište rada, jer većinom one danas ostaju kod kuće, i naravno kako bi se djeci u ruralnim sredinama omogućilo predškolsko obrazovanje.", napomenula je predsjednica koju su dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić i prodekan Marko Badrić upoznali s tom ustanovom koja u Petrinji djeluje od 1862. godine.

Prije posjeta fakultetu predsjednica je održala radni sastanak s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem. Jedna od tema je bila namjera MUP-a da u obližnjoj Maloj Gorici izgradi Centar za prihvatilište azilanata. Dumbović je u izjavi novinarima, nakon sastanka, istaknuo kako je predsjednica prvi puta čula danas za moguće smještanje migranata u Maloj Gorici.

Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ 'Iako se na reformama radi, još uvijek zaostajemo za nama sličnim članicama EU'

Grad Petrinja, rekao je, odbio je ovih dana zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova za izdavanjem građevinske dozvole po pitanju obnove bivšeg izbjegličkog naselja u Maloj Gorici u prihvatilište za azilante. 

"Kontaktirali su lokalnu zajednicu, podnijeli su zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i ono što vam mogu reći je da je ona u ovom trenutku odbijena", kazao je Dumbović.

"Moj stav tu nije toliko bitan i ja kao prognanik mogu suosjećati s jako puno ljudi. Ne bih volio da ovdje u šumi netko ostane sa svojom djecom i da se smrzne i da mu ja ne dam pomoć. Međutim, da mi ovdje budemo trajna destinacija za sve moguće frustracije iz bivših država i ostalih dijelova Europe, to za mene nije prihvatljivo. Posebice što mogu reći u ovom trenutku, da Petrinja ima toliko socijalnih problema, a ovo daje jedan novi nemir ovom kraju.", dodao je Dumbović koji je predsjednici prenio i apel za pomoć ovom području, posebno u rješavanju komunalne i cestovne infrastrukture.

>> Predsjednica u posjeti OŠ Zorka Sever u Popovači

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Metalurški fakultet
1 / 4

Svoj treći dan posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednica Grabar Kitarović nastavlja posjetom Donjim Kukuruzarima gdje će se susresti s građanima, a potom će u Hrvatskoj Kostajnici posjetiti Srednju školu Ivana Trnskog. U Dvoru će predsjednica posjetiti granični prijelaz Dvor, dok će u Glini održati radni sastanak s predstavnicima Grada, otkriti spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima te obići tvrtku Šerif grupa.

U Općini Gvozd predsjednica će se u Domu kulture susreti s građanima, a posljednja postaja njezina posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji bit će Topusko gdje će Grabar Kitarović posjetiti Lječilište Topusko.

>> Pogledajte video o tome kako se mijenjao modni stil predsjednice

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • sjs:

  Ti si na razini vrtića, džirlo devojka.

 • Deleted user:

  Gdjo predsjednice kgk jeste li posjetili gradiliste kampa za prihvat izbjeglica u petrinji ????

 • Avatar Ponikvarac
  Ponikvarac:

  Nisam nikad dobio veći poklon za Božić - Lijepa naša kraljica stiže u moj rodni kraj. Dobro nam došla!