Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predlažemo zabranu ovrha nekretnina, kao i zabranu ovrha cijelog primanja'

Potrebno je propisati i apsolutni rok zastare potraživanja u ovršnome postupku, jer nema smisla da se ovrha može beskonačno provoditi, na način da se pri isteku roka od 10 godina promjenom sredstava ovrhe sve pokreće ispočetka.
01. srpnja 2019. u 12:34 6 komentara 621 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zastupnik Aleksić predstavio je u petak 28. lipnja na raspravi u Hrvatskome saboru prijedlog izmjena Ovršnog zakona, u prvome čitanju prijedloga. Tim prijedlogom značajno bi se popravio položaj ovršenih i blokiranih građana, a osim toga bi se maksimalno spriječila mogućnost ovrha nekretnina obiteljima koje imaju dugovanja, i to prije svega dugovanja po hipotekarnim kreditima.

fina Krajem svibnja u blokadi 259.233 građana s ukupnim dugom od 23,16 milijardi kuna

Konkretno se predlaže da se zabrani ovrha nekretnine, ako je dug glavnice manji od 50.000,00 kuna, kao i da se zabrani ovrha nekretnine, ako je nekretnina opterećena hipotekom iz kredita s nepoštenom kamatnom stopom te da se odvjetnički troškovi ne smiju naplatiti, ako nije došlo do sudske parnice, a pravna osoba koja pokreće ovršni postupak ima prihode veće od 3 milijuna kuna godišnje. Predlaže se i da se ne smije ovršiti cijelo primanje osobama koje su dale za to dopuštenje izjavom potpisanom prije 17. lipnja 2008.

Svi prijedlozi su pravno mogući, posebice se to odnosi na prijedlog zabrane ovrhe nekretnine s nepoštenom kamatnom stopom, što je potvrdio Sud EU svojom nedavnom presudom C-407/18, po kojoj se ovrha ne smije provoditi ako u kreditu postoje nepoštene ugovorne odredbe. Odvjetnički troškovi su nepotrebni za tvrtke s velikim prometom, i ako takve tvrtke nisu u stanju same pokrenuti ovršni postupak, trebalo bi propisati da same plaćaju odvjetnike. Minimum glavnice od 50.000,00 kuna je blizu onoga što čujemo da i sam HDZ predlaže u novome Ovršnom zakonu, a to je minimum glavnice od 40.000,00 kuna.

osobni bankrot jednostavni stečaj potrošača Sud ovršenoj oprostio 31.865 kuna duga za telefon, bolnice i proračun

Snaga je već prije predložila i bitne izmjene Zakona o obveznim odnosima, a to su bili prijedlozi da se najprije naplaćuje glavnica, pa potom zakonska zatezna kamata za dospjela nenaplaćena dugovanja, za što imamo i podršku Hrvatske odvjetničke komore, kao i da se zakonska zatezna kamata ne smije naplaćivati nakon što dosegne veličinu glavnice.

Potrebno je propisati i apsolutni rok zastare potraživanja u ovršnome postupku, jer nema smisla da se ovrha može beskonačno provoditi, na način da se pri isteku roka od 10 godina promjenom sredstava ovrhe sve pokreće ispočetka.

Stranka Snaga uvjerena je da bi prihvaćanjem opisanih prijedloga značajno bio olakšan položaj ovršenih i blokiranih građana, ali bi se i zaštitila većina obitelji od ovrha njihovih jedinih nekretnina, jer su gotovo sve te nekretnine kupljene kreditima s nepoštenim kamatnim stopama te će inzistirati na tim izmjenama i dalje te će zastupnik Aleksić kroz raspravu o novome Ovršnom zakonu sve te prijedloge ponoviti, ukoliko ne budu prihvaćeni za drugo čitanje u Hrvatskome saboru.

Ilustracija Jednostavni stečaj Tisuće odbile priliku da se riješe duga: 'Nisam znao što me čeka'

Snaga je stranka koja ne odustaje od svojih prijedloga nikada, ali bez podrške građana i pritiska građana svojim zahtjevima prema vladajućima, teško da je moguće išta promijeniti. Zbog toga stranka Snaga poziva sve ovršene i blokirane građane da podrže maksimalno naše prijedloge za izmjene Ovršnog zakona te za izmjene Zakona o obveznim odnosima.

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  tako je, zabraniti uopće i zahtjev za vraćanjem duga, onemogućiti sudske procese za namirenjem štete i povrata posuđenog novca! ne dozvoliti da se ikako i ikada vjerovnik može naplatiti. dužnicima omogućiti nesmetan život, brisanjem duga, dovoljno da daju izjavu da ... prikaži još! ne mogu vratiti dug i stvar staje, reset! tako će i država moći bankama reći da nema novca za vratiti kredite, i to se anulira. baš me zanima kad država bude rekla tvrtkama koje su za nju nešto radile, da im ne može platiti, to se isto samo poništi, ne... plaće radnicima, ma što, isto se njihovi zahtjevi trebaju poništiti za isplatom plaća! jer je sve to i istom rangu! dugove ne priznajemo, dosta tiranije! kad vam država pošalje uplatnicu, vi odbijte platiti, imate super izgovor, ne možete to platiti. baš me zanima kolko će se auta prodati, kad ovaj način poslovanja proradi. umjesto da se vjerovnike zaštiti, mi izmišljamo svake godine dodatne načine kako otežati naplatu. dužan si za vodu, plin, telefon, kredit banci, izvoli plati. koga briga gdje ćeš živjeti!!! ako se tu malo popusti, onda nam je kraj blizu. probajte vi u njemačkoj ne platiti ratu kredita. ajde, da čujem iskustva... jesu nekog izbacili iz stana? aha, većina je u najmu stana, nisu vlasnici! super. ajmo tako i kod nas. ne platiš osiguranje auta? samo voziš? struju ne platiš? baš zgodno. fore ne pušim na temu da kod nas nemaš novca za sve to platiti. jer potrošiti znaš.

 • Markos:

  Pa zar ste vi normalni? Tu kod nas u Sloveniji ima minimalna plaća koja se ne smije ovršiti a sve ostalo ode - račun ti se blokira i ode regres, dodatki na plaću - dakle sve što nije minimalna plaća ... prikaži još! (nekih 600 eur). Dok ne platiš raćun ti je blokiran. Plaćaš sve troškove advokata, postupka i kamate! Kuća i stan se MOŽE ovršiti. Plačaj svoje dugove i promjeni životni stil ako ne želiš biti u dugovima. Dakle u SLoveniji, koju vidim velik dio Hrvata doživljava kao eldorado ima to sređeno po sistemu Dužan si? PLATI! Pozdrav iz Slovenije.

 • senior:

  Ukinuti ovrhe za dužnike na dugove čije dugove su kupili Kapital fond i drugi bjelosvjetski gulikože.