Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prazne crkve ne odbacujte, dajte ih siromašnima

U Rimu su mnoge od 300 crkava prazne pa se razmišlja što s njima
01. prosinca 2018. u 06:30 6 komentara 893 prikaza
Papa Franjo
Foto: Alessandro Bianchi/REUTERS/PIXSELL

“Crkva ne bi sa strepnjom trebala konstatirati da su mnoge crkve prazne, već kako se prilagoditi novom vremenu”, iznio je papa Franjo u pismu sudionicima dvodnevnog (29-30. studenoga) skupa pod naslovom “Zar Bog više ne boravi ovdje? Napuštanje bogoštovnih mjesta i integrirano upravljanje crkvenim kulturnim dobrima”. Skup je organiziralo Papinsko vijeće za kulturu, u suradnji s Papinskim sveučilištem Gregoriana i Talijanskom biskupskom konferencijom.

Nijemi dječak trčao po podiju i oduševio Papu Opća audijencija Nijemi dječak 'ukrao show', trčao po podiju i oduševio Papu: Budimo kao on

Crkva treba bez zabrinutosti usvojiti svijest da brojne crkve, koje su do prije nekoliko godina bile potrebne, sada to više nisu.

“Činjenicu da neke crkve nisu potrebne zbog nedostatka vjernika i klera ili pak zbog drugačijega razmještaja ljudi u gradovima i seoskim područjima treba prihvatiti kao znak vremena koji nas poziva na razmišljanje i kojemu se trebamo prilagoditi”, napisao je papa Franjo u pismu.

Pučka kuhinja - franjevci dobili donaciju Franjevci sa Svetog Duha u samo tri sata podijelili više od 24 tisuće pizza

No što učiniti s praznim crkvenim zgradama? Odreći se upravljanja nad crkvom ne treba biti prvo i jedino rješenje o kojem razmišljati niti to činiti uz zgražanje vjernika, već podsjećanjem na crkveno učenje kako dobra nemaju apsolutnu vrijednost, već u slučaju potrebe moraju “služiti većem dobru ljudima i posebno biti u službi siromašnih”, napisao je Franjo.

Prodaja praznih crkvenih zgrada ili njihova prenamjena ne bi trebala biti neki tabu, ali je, dakako, potrebno šire promišljanje od jednostavnog ekonomskog računa.

Papa Franjo Sveti otac Papa Franjo otkrio: Međugorje mi je u srcu. Spasio sam ga

Papa Franjo savjetuje biskupima da svaka njihova odluka bude rezultat zajedničkoga razmišljanja provedenoga u kršćanskoj zajednici i u dijalogu s građanskom zajednicom. U Rimu su mnoge od oko 300 crkava prazne.

Ukupno je u Italiji, ako se pridodaju i one u privatnom vlasništvu, oko sto tisuća crkvenih zgrada, od kojih ih je posljednjih godina oko 700 već prenamijenjeno za druge potrebe.

Papa Franjo "Loš prijevod" Papa Franjo mijenja tekst molitve Očenaš

Crkva Sant’Eufrasia u Pisi je, primjerice, postala sveučilišni prostor, kapela San Lazzaro u Piacenzi pretvorena je u restoran, a u Bergamu je muslimanska zajednica otkupila crkvu kako bi je prenamijenila.

Pogledajte koji Hrvati javno svjedoče vjeru:

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće
  • samoborka:

    Voli li ikoji vjernik ovog papu? Ovoj je prvi papa koji je omiljen u krugovima koji preziru krscanstvo i religiju. Sorosev mali od zanata...

  • alkar2013:

    Pretvori ih u đamije.