Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo što građani misle o odluci Arbitražnog suda

Većina građana, 56 posto, misli da je Slovenija prošla bolje odlukom kojom je dobila većinu Savudrijske vale i pristup otvorenom moru
16. srpnja 2017. u 22:37 14 komentara 4677 prikaza
Istraživanje o arbitraži
Foto: Nova TV
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon odluke Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom koju Hrvatska ne priznaje, a Slovenija želi da se provede, Dnevnik Nove TV istražio je što građani misle tko je prošao bolje odlukom suda te tko je bolje lobirao nakon odluke Suda - Hrvatska ili Slovenija.

Razkrižje RAZKRIŽJE Humano preseljenje? Slovenci: Ne dolazi u obzir, tko bi normalan ostavio kuću

Većina građana, 56 posto, misli da je Slovenija prošla bolje odlukom kojom je dobila većinu Savudrijske vale i pristup otvorenom moru. Da je Hrvatska prošla bolje misli pak 12 posto građana, da su obje zemlje prošle podjednako misli 5 posto ispitanika, a da nijedna nije prošla dobro, misli njih 8 posto. Njih 19 posto ne zna tko je prošao bolje.

Nakon izricanja presude, 66 posto građana podržava odluku političkog vrha zemlje da se ne prihvate odluke o arbitraži, koju je donio Sabor 2015. Istodobno, njih 23 posto ne podržava takav stav hrvatske politike, a njih 11 posto ne zna. Iako Europska komisija, ali i Njemačka traže provođenje odluke Suda, većina građana, točnije njih 39 posto, misli kako će Hrvatska i Slovenija postići novi kompromis i naći novo rješenje. No 31 posto ispitanika misli kako će Hrvatska popustiti i pristati na odluke Arbitražnog suda. A da neće popustiti i priznati arbitražu, misli pak njih 21 posto. Nešto drugo misli pak 2 posto ispitanika, a njih 7 posto ne zna.

Miro Cerar Slovenski premijer Cerar: Vjerujem da će i Hrvatska poštivati odluku Arbitražnog suda

Velika većina građana, njih 67 posto, misli kako je Slovenija bolje lobirala nakon odluke Arbitražnog suda među državama članicama Unije u objašnjavanju svoje pozicije. A da je Hrvatska bolje lobirala misli pak 14 posto ispitanika. Da su obje zemlje podjednako lobirale misli njih 1 posto, a da niti jedna nije lobirala, smatra njih 2 posto. Ne zna 16 posto ispitanika.

Građani su podijeljeni oko pitanja tko je od hrvatskih političara više lobirao pojašnjavajući hrvatsku poziciju i stajališta oko arbitraže. Njih 29 posto misli kako je to radila predsjednica, a njih 26 posto misli da je to radio bolje premijer. Da su podjednako lobirali i predsjednica i premijer, misli 16 posto ispitanika, a da niti jedan od njih nije lobirao, misli 15 posto ispitanika. Ne zna 14 posto građana.

Summit Zapadnog Balkana SUMMIT Merkel ni riječi u Trstu o arbitraži sa Slovenijom Andrej Plenković i Miro Cerar Borislav Ristić Kako naučiti napokon Nijemcima reći “NE”? Ivan Jakovčić IVAN JAKOVČIĆ Molim Slovence da ne pokreću novi vinski rat jer će ga izgubiti

Elipso

 • Avatar Gracija
  Gracija:

  Evo što ja dobronamjerno mislim o ovome portalu: vrlo nepregledno, zgusnuto, sitno, prepuno reklama, jedan od najlošijih , sve u svemu -za izbjegavanje.

 • Nikomah95:

  Hahahaha, kao da se nas što pita+

 • waldemar:

  Vjerovali ili ne ... Za Europu granicni spor vise ne postoji ... abitrazni sud je odlucio ... medjunarodno pravo vazi za Europu i za Hrvatsku . Sv. Gera je na hrvatskoj teritoriji , cetiri petine Savudrijske vale su slovenske , ... prikaži još!, to ne moze sad cak ni bog promijeniti . Tako je to u medjunarodnom pravu , to je vazece i za Plenkovića , pa i za Kolindu .Guranje glave u pijesak nece pomoci ! Slovenija ima sada medjunarodo priznate sve granice sa susjednjim drzavama . A Hrvatska ? Sengen ? Euro ? Granica sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH ? Peljesacki most ? Ne priznati arbitraznu odluku Europske unije je suludo ... zar ne hrvatski politicari , pravnici , novinari ?

Message