Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED STANJA

Kako stoji hrvatsko pravosuđe u EU: Palo povjerenje u neovisnost sudova

EU?Commissioner Vera Jourova speaks on the possibilities for fighting hate crimes on the Internet at the Conference on Hate Speech and Freedom of Expression in the Federal Ministry for Justice and Consumer Protection in Berlin, Germany, 26 September 2016.
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/2
11.04.2017.
u 21:32

Pokazalo se da su stavovi građana skoro jednaki, dok je skočio postotak poduzeća koja su na pitanja kakva je neovisnost hrvatskog pravosuđa odgovorili “vrlo loša”

Hrvatsko pravosuđe u prvim godinama nakon ulaska u punopravno članstvo Europske unije ipak ne pokazuje značajnije znakove poboljšanja učinkovitosti, kvalitete i neovisnosti. Proizlazi to iz najnovijeg pregleda stanja u pravosuđu u svim državama članicama EU, koje je jučer objavila Europska komisija, petu godinu zaredom.

Drugi po brojnosti sudaca

Ovaj pregled obuhvaća 2015. godinu, a, među ostalim, pokazuje da se u Hrvatskoj opet povećava broj dana potrebnih za izricanje prvostupanjske presude u parničnim i trgovačkim postupcima: 391 dan u 2015., što je jedanaest dana više nego što je to bilo u 2014. i 5 dana više nego u 2013. Prije ulaska u EU, dugotrajnost sudskih postupaka se smanjivala, pa je tako s 462 dana u 2010. pala na 386 dana u 2013., ali sada je vidljiv trend povećavanja. U usporedbi s drugim državama u ovogodišnjem pregledu stanja u pravosuđu, Hrvatska je peta najneučinkovitija po ovom kriteriju.

Hrvatska je i dalje druga po brojnosti sudaca: 44 suca na 100 tisuća stanovnika, između Luksemburga (46) i Slovenije (43).

Foto: VLm

– Potičem države članice da pri svakoj reformi pravosuđa osiguraju poštovanje vladavine prava i neovisnosti pravosuđa. To je nužno kako bi građani i poduzeća mogli u potpunosti ostvarivati svoja prava. Neovisan i djelotvoran pravosudni sustav temelj je svake demokracije – rekla je europska povjerenica za pravosuđe Vĕra Jourová, predstavljajući rezultate jučer u sjedištu EK u Bruxellesu.

Hrvatska loše stoji i po broju zaostalih, neriješenih predmeta, ali vidi se mali napredak jer ih je 2012. imala u prosjeku 5,1 na svakih 100 stanovnika, u 2014. to je smanjila na 4,6, a u 2015. nastavila je smanjivati na 4,4.

Po percepciji neovisnosti pravosuđa – koja se, treba naglasiti, mjeri istraživanjem javnog mišljenja Eurobarometar, a ne egzaktnim podacima kao što su brojke po gore navedenim kriterijima – Hrvatska je i dalje pri dnu ljestvice Europske unije.

Samo 1 posto zadovoljan

Neobičan fenomen dogodio se po tom pitanju u 2015. godini: među anketiranim građanima odgovori su manje-više isti kao i godinu prije, ali među anketiranim poduzećima znatno je skočio postotak onih koji na pitanje kakva je neovisnost pravosuđa odgovaraju “vrlo loša”. Takvih je 36 posto (a 2014. takvih je bilo 26 posto anketiranih poduzeća), još 31 posto odgovorilo je s “prilično loša”, 29 posto s “prilično dobra”, 3 posto s “ne znam”, a samo 1 posto (godinu prije 6 posto) s “vrlo dobra”.

Stavovi anketiranih predstavnika poduzeća u Hrvatskoj važni su jer, po jednom vjerovanju kojemu su skloni i stručnjaci Europske komisije, neučinkovito i nedovoljno neovisno pravosuđe može obeshrabriti investicije.

>> EU nije Pedro, sve ovisi o sposobnosti nacionalnih vlada

>> Kao što neće lagano izaći, Velika Britanija nije lagano ni ušla u EU prije 46 godina

Komentara 3

Avatar babas
babas
21:54 11.04.2017.

Krivosude! Hrvatska nije pravna drzava.

Avatar mama mia
mama mia
08:42 12.04.2017.

Kako će biti bolje kad nam u samom vrhu sudaca sjede ( sjedili ) prevaranti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije