Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obveza države

Pravobraniteljica za djecu: Hrvatska mora educirati o diskriminaciji i govoru mržnje

storyeditor/2022-10-14/PXL_150322_92513552.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.11.2022.
u 23:17

Preporuke UN-ova Odbora obvezujuće su smjernice za zaštitu prava djece i poticaj za donošenje nacionalnih strategija

Povećati dostupnost vrtića, posebno za djecu nezaposlenih, smanjiti regionalne nejednakosti, poboljšati stručnu podršku nastavnicima i učiteljima kao i kvalitetu njihova obrazovanja, sustavno ih obučavati za provedbu građanskog odgoja i obrazovanja, osigurati provedbu obveznih kurikula medijske pismenosti u školama, to su samo neke stavke s cijelog popisa preporuka koje je Hrvatskoj uputio Odbor za prava djeteta UN-a, a nedavno ih je prezentirala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Naime, UN-ov Odbor za prava djeteta još je u svibnju razmatrao objedinjeno peto i šesto periodično izvješće Republike Hrvatske o ispunjavanju obveza države prema Konvenciji o pravima djeteta, a riječ je o ključnom mehanizmu nadzora kojim se provjerava koliko države članice stvarno poštuju obveze preuzete ratificiranjem ovoga važnog međunarodnog ugovora koji ima nadzakonsku snagu te se njime jamči zaštita prava svakome djetetu.

– Konvencija o pravima djeteta nije tek 'popis lijepih želja', već međunarodni ugovor koji obvezuje sve države članice – istaknula je pravobraniteljica Pirnat Dragičević, dodavši da primjedbe i preporuke Odbora pomažu kao korektiv i putokaz za sveobuhvatno ostvarivanje i zaštitu prava djece. Prema navedenim smjernicama Hrvatska tako mora osigurati provedbu propisa kojima se zabranjuje diskriminacija te sustavno educirati javnost, posebno stručnjake koji rade s djecom te odrasle i djecu u školi o diskriminaciji, netoleranciji i govoru mržnje prema djeci pripadnicima etničkih manjina, izbjeglicama i migrantima, djeci s teškoćama u razvoju i pripadnicima LGBT zajednice. Hrvatskoj je upućena i preporuka da ubrza deinstitucionalizaciju i posvojenja djece, osigura dovoljne kapacitete alternativne skrbi o djeci, jača potporu udomiteljstvu te razvija specijalizirano udomiteljstvo. Također je preporučeno da razvije sveobuhvatni sustav prikupljanja podataka o svim osobama mlađim od 18 godina kao i da zakonski ojača neovisnost pravobranitelja za djecu te praćenje i provedbu njegovih preporuka.

– Preporuke UN-ova Odbora za Hrvatsku su obvezujuće smjernice kad je riječ o zaštiti prava djece, ali i poticaj za donošenje budućih nacionalnih strategija i planova za prava djece. One će ujedno biti i kriterij za procjenu ostvarenoga napretka Hrvatske u zaštiti dječjih prava u sljedećem petogodišnjem razdoblju – poručila je Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu. UN-ov Odbor pozvao je državu da izdvoji dovoljno financijskih i drugih resursa koji će jamčiti ostvarivanje zacrtanih planova te je obvezao Hrvatsku da osigura životni standard za svu djecu, ojača mjere za sprečavanje i ublažavanje siromaštva djece i proširi socijalne usluge za poboljšanje obrazovnih postignuća djece iz siromašnih obitelji. 

Gluho štene naučilo je znakovni jezik: Zna slijediti znakove rukom da sjedne, legne i okrene se

Komentara 3

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
08:39 20.11.2022.

nakon odslusanih 50ak predavanja o marksizmu, neomarksizmu, postmodernizmu, marcuseu, teoriji kritike, woke ideologiji, ESL-u (emotional social learning) i ESG-u jedino sto vam mogu poruciti jest: drzite UN (i UNESCO) sto dalje od skolskih ucionica, sindikata ucitelja, skola, edukacije i djece. zvuci gordo, ali to je cinjenica.

ZV
zvezdomor
19:57 22.11.2022.

Helenice a mislim da bi bilo bolje da učiš djecu o vrijednostima obitelji ,skromnosti ,poštenja i zdravog odnosa među ljudima ,dobroti ,spremnosti na pomoć bližnjem a ne na nekakve ravnopravnosti s dekadentnim grupama koje svoje izopačenosti pokušavaju progurati kao poželjne.

AN
antes
01:18 20.11.2022.

Naša pravobraniteljica za prava djece kaže, da je preporuka UN-ova Odbora za zaštitu prava djece: "Hrvatska mora osigurati provedbu propisa kojima se zabranjuje diskriminacija... ...... educirati javnost o govoru mržnje....." Jasno je, da se to ne postiže zabranama, nego djelovanjemm na roditelje. Opće je poznato, da djeca preuzimaju ponašanje odraslih. Uzaludno je davati preporuke o famoznom 'govoru mržnje', ako mama priča tati, da je susjeda obična glupača, a dijete to čuje. UN-ov odbor za zaštitu prava djece bi dobro napravio, da se brine i o odgoju roditelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije