Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLATFORMA 'SIGURNA OKUPLJANJA'

'Pratimo koncerte u Španjolskoj, vjerujemo da ćemo u budućnosti i mi tako nešto organizirati'

Foto: HGK/PIXSELL
1/4
05.05.2021.
u 20:11

U Hrvatskoj trenutno dominira britanski soj koji se pojavljuje kod 95 posto zaraženih

Iako su diljem Europe države krenule s testnim koncertima na kojima se uz minimalnu stopu zaraze zabavljalo više tisuća građana, u Hrvatskoj takvi masovni koncerti još nisu na vidiku. Ministarstvo kulture proteklih je mjeseci ulagalo u potpore umjetnicima, među kojima je i projekt ''Jer svirati se mora'' unutar kojeg je osigurano 5 milijuna kuna, no Hrvati će izgledno i ove godine propustiti popularne festivale. 

- Osim prioritetnog cijepljenja novinara i medija, uveli smo i cijepljenje svih djelatnika u kulturnoj industriji, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja spas zabavne industrije vidi u plaftormi Sigurna okupljanja.

- Na ovoj internetskoj plaformi, na kojoj smo radili proteklih nekoliko mjeseci, cilj nam je omogućiti kulturna događanja u suradnji s brojnim udrugama, kazala je u srijedu na predstavljanju aplikacije. 

Naime, radi se o platformi koja je trenutno u testnoj fazi - rađena je po belgijskom modelu, a njen dugoročni cilj je da se ova platforma proširi i na organiziranje raznoraznih okupljanja i konferencija. 

- Što se tiče organizatora, pomoću algoritma mogu na brz i jednostavan način provjeriti je li njihovo događanje u skladu s mjerama. Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno. Sustav će izdavati upozorenja kada će dolaziti nove epidemiološke mjere unutar svake županije, a sva događanja će se pohranjivati tako da će epidemiolozi imati uvid u podatke i moći analizirati utjecaj i stopu zaraze nakon svakog okupljanja, kazao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš za aplikaciju koja će biti dostupna i na engleskom jeziku.

No mjere u ovom trenutku određuju da je 25 građana maksimalno dopušteno na okupljanju. 

- U Hrvatskoj trenutno dominira britanski soj koji se pojavljuje kod 95 posto zaraženih. Nešto sitno imamo i južnoafričkog soja, no da bismo mogli popuštati mjere - među kojima se nalaze i ova masovna okupljanja o kojima govorimo, potrebno je cijepiti i što veći broj građana, a ne samo umjetnike na koncertima, kazala je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Marija Bubaš. 

- Zasad se vodi politika da je potrebno cijepiti 70 posto građana kako bi se stvorio tzv. imunitet krda, no radi se o novom virusu o kojem još ne znamo mnogo, tako da očekujem da ćemo uz nove spoznaje putem ovakve aplikacije moći donijeti i nove mjere, kazala je. 

Iako željno iščekivani, masovni koncerti kakve viđamo u Europi još će morati pričekati prije nego što će stići i u Hrvatsku, što je potvrdio i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl.

- Pratimo koncerte u Španjolskoj, vjerujemo da ćemo u budućnosti i mi tako nešto organizirati, kazao je.

A kolika je to industrija, potvrdio je i predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK Tomo in der Mühlen - prije pandemije, prihodi na području Europske unije godišnje su iznosili čak 643 milijardi eura, a cijela industrija imala je šest milijuna zaposlenih. 

- Ovo nije samo pitanje hoće li ili neće biti evenata, ovo je i pitanje investitora koji ulažu velike novce, kazao je. 

Nakon pandemijskog koncerta pred 5.000 ljudi u Barceloni, samo šest osoba zarazilo se koronom!

Komentara 5

DU
Deleted user
20:53 05.05.2021.

Američka država Florida izglasan je zakon tko bude tražio bilo kakve kovid putovnice bit če kažnjen sa 5000 dolara

DU
Deleted user
20:16 05.05.2021.

Nema kraja kovidiotskim mjerama dok narod ne uzme pravdu u svoje ruke...

RO
Rock
20:50 05.05.2021.

Samo uvođenja još više kontrole,represije i diktature.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije