Naslovnica Vijesti Referendum o ćirilici

Poznato referendumsko pitanje Stožera

Prikupljanje potpisa započinje u nedjelju 17. Studenoga i trajat će do 1. prosinca.
11. studenoga 2013. u 13:30 9 komentara 1301 prikaza
vukovar prosvjed
Foto: Goran Ferbezar/PIXSEL

- Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice.

Ovo je definirano pitanje kojim Stožer za obranu hrvatskog Vukovara započinje sa aktivnostima prikupljanja potpisa s ciljem izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Prikupljanje potpisa započinje u nedjelju 17. Studenoga i trajat će do 1. prosinca.

Vlado Iljkić, član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja, rekao je da se s ovim izmjenama nitko ne želi ni u čemu prikratiti za bilo koje pravo koje mu zakon jamči.

– Nismo to nikada niti htjeli. Sva prava, za koja se Hrvatska obvezala, i dalje ostaju. Mijenjaju se samo uvjeti stjecanja tih prava. Naše je mišljenje da uslijed agresije i ratnih stradanja, kao i rana koje su još uvijek svježe, još uvijek nije sazrelo vrijeme za primjenu zakona po sadašnjim uvjetima, rekao je Iljkić.

Pavao Miljevac Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac: Vukovarski problemi trebaju se riješiti za stolom vukovarski lampion humanitarna akcija Vukovarskim lampionima za bolju budućnost mališana Arsen Bauk vukovar Bauk ima osam dana za odluku o Statutu

Iz Stožera najavljuju i da će kroz saborsku inicijativu raditi i na prijedlogu Zakona o lustraciji koji bi bio napravljen po uzoru na Poljsku. Iljkić kaže da bi se kroz objavu raznih registara i dosjea došlo do spoznaja tko je radio protiv suvereniteta RH na bilo koji način kako bi se tim osobama onemogućilo da obavljaju određene dužnosti. Naknadno bi se preciziralo o kojim sve dužnostima se radi.

– Interesiraju nas prije svega osobe koje su u bilo koje vrijeme vršili likvidacije ili nalagali iste, istakao je Iljkić.

U ranijim istupima članova Stožera bilo je i najava da će se na referendumu naći i zahtjev da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta.

– Taj zahtjev će ići kroz saborsku proceduru kada se za to steknu uvjeti. Želimo zaštiti Vukovar na razini ustavnog zakona i kao takvoga ga izuzeti od Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, zaključio je Iljkić.

>> Predrag Matić: Neću ćirilicu na ulazu u Vukovar

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • sifoklop:

  Podržavam ovu inicijativu. Zašto bi mi činili ustupke više od članica EU a posebno prema manjini koja je neprijateljski nastrojena. Za njih bi dao tek kad budu 100 % u nekom mjestu i sve tako dok god njihovi akademici pišu ... prikaži još!šu nove memorandume a povjesničari im negiraju hrvatsku naciju i državu.

 • novahrvatska:

  Bog vas blagoslovio, braćo Hrvati!

 • Avatar katarina_26
  katarina_26:

  Pozivam sve mlade da se priključe stožeru za Hrvatski Vukovar i da u skladu sa svojim mogućnostima volontiraju i na taj način pomognu referendumu. Hvala svima!