Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ćirilica u vukovaru

Poznato referendumsko pitanje Stožera

vukovar prosvjed
Foto: Goran Ferbezar/PIXSEL
11.11.2013.
u 13:30

Prikupljanje potpisa započinje u nedjelju 17. Studenoga i trajat će do 1. prosinca.

- Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice.

Ovo je definirano pitanje kojim Stožer za obranu hrvatskog Vukovara započinje sa aktivnostima prikupljanja potpisa s ciljem izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Prikupljanje potpisa započinje u nedjelju 17. Studenoga i trajat će do 1. prosinca.

Vlado Iljkić, član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja, rekao je da se s ovim izmjenama nitko ne želi ni u čemu prikratiti za bilo koje pravo koje mu zakon jamči.

– Nismo to nikada niti htjeli. Sva prava, za koja se Hrvatska obvezala, i dalje ostaju. Mijenjaju se samo uvjeti stjecanja tih prava. Naše je mišljenje da uslijed agresije i ratnih stradanja, kao i rana koje su još uvijek svježe, još uvijek nije sazrelo vrijeme za primjenu zakona po sadašnjim uvjetima, rekao je Iljkić.

Iz Stožera najavljuju i da će kroz saborsku inicijativu raditi i na prijedlogu Zakona o lustraciji koji bi bio napravljen po uzoru na Poljsku. Iljkić kaže da bi se kroz objavu raznih registara i dosjea došlo do spoznaja tko je radio protiv suvereniteta RH na bilo koji način kako bi se tim osobama onemogućilo da obavljaju određene dužnosti. Naknadno bi se preciziralo o kojim sve dužnostima se radi.

– Interesiraju nas prije svega osobe koje su u bilo koje vrijeme vršili likvidacije ili nalagali iste, istakao je Iljkić.

U ranijim istupima članova Stožera bilo je i najava da će se na referendumu naći i zahtjev da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta.

– Taj zahtjev će ići kroz saborsku proceduru kada se za to steknu uvjeti. Želimo zaštiti Vukovar na razini ustavnog zakona i kao takvoga ga izuzeti od Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, zaključio je Iljkić.

>> Predrag Matić: Neću ćirilicu na ulazu u Vukovar

Komentara 9

SI
sifoklop
14:40 11.11.2013.

Podržavam ovu inicijativu. Zašto bi mi činili ustupke više od članica EU a posebno prema manjini koja je neprijateljski nastrojena. Za njih bi dao tek kad budu 100 % u nekom mjestu i sve tako dok god njihovi akademici pišušu nove memorandume a povjesničari im negiraju hrvatsku naciju i državu.

NO
novahrvatska
14:22 11.11.2013.

Bog vas blagoslovio, braćo Hrvati!

Avatar katarina_26
katarina_26
14:54 11.11.2013.

Pozivam sve mlade da se priključe stožeru za Hrvatski Vukovar i da u skladu sa svojim mogućnostima volontiraju i na taj način pomognu referendumu. Hvala svima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije