Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U petak 22. travnja

Pozivaju branitelje da odaju počast stradalima u logoru Jasenovac

Jasenovac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
18.04.2016.
u 13:59

– Podržavamo ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac Natašu Jovičić i inicijativu da se nastavi kolektivno odavanje počasti žrtvama Jasenovca jer raznoraznim podjelama iz fokusa nestaje ono što je važno, a to je ljudska žrtva – navodi se u priopćenju ove dvije udruge kojega potpisuju Zoran Šangut i Pero Kovačević.

Forum hrvatske sloge – udruga za dijalog, toleranciju i zajedništvo te Udruga pravnika Vukovar 1991. pozvali su sve hrvatske domoljube, a posebno hrvatske branitelje, da u petak 22. travnja u 11 sati odaju počast svim stradalima u logoru Jasenovac.  

– Postoje određeni događaji u hrvatskoj povijesti koje obilježavamo i danas jer su od posebnoga značaja ne samo za našu sadašnjost nego i za našu budućnost. Dani na koje bi narod koji je tu povijest stvarao trebao biti jedinstven i ostaviti po strani sve ideološke podjele. Među te dane ubrajamo 18. studenoga, kada se sjećamo pada grada heroja, Vukovara, i 22. travnja, kada se sjećamo proboja logoraša iz logora Jasenovac. Već se na prvi pogled jasno uočava kriterij koji ta dva događaja čini vrijednima sjećanja i obilježavanja: žrtve. Na ta dva dana, kao i na ostale dane koji su ostavili odjek u povijesti hrvatskoga naroda, sjećamo se ljudi koji su svoje živote utkali u tkanje koje se proteže još od sedmoga stoljeća. Stoga, ne smijemo dopustiti da se zaboravi bit obljetnica i komemoracija. Ono što trebamo i moramo zaboraviti na takve dane naše su podjele i nesuglasice jer ne možemo stavljati sebe ispred žrtava. Podržavamo ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac Natašu Jovičić i inicijativu da se nastavi kolektivno odavanje počasti žrtvama Jasenovca jer raznoraznim podjelama iz fokusa nestaje ono što je važno, a to je ljudska žrtva – navodi se u priopćenju ove dvije udruge koje potpisuju Zoran Šangut i Pero Kovačević.

>> Poruka diplomata vlastima: Nastavit ćemo motriti što se to događa u Hrvatskoj 

>> Kajtazi i Savez Roma u RH Kali Sara ipak idu na službenu komemoraciju u Jasenovac 22. travnja

Komentara 18

HO
homofob
14:24 18.04.2016.

Nevine zrtve su tragedija koja se ne bi smjela dogoditi medutim povijest se ponavlja i nevini uvijek stradavaju od ruku zlocinaca. Zlocin i zlocince se mora imenovati pojedinacno ako je moguce i grupno ako pojedinci nisu poznati. Ideologije koje su bile motivacija za zlocine se takoder mora osuditi. Bez osude zla se nezna tko je inicijator zlocina i zlocini ce se ponavljati. Potrebno je obiljeziti sve lokacije mjesta masovnih zlocina i u skolama buduce generacije o pociniteljima i zrtvama poucavati da bi u buducnosti prepoznali simptome jer kada zlo ojaca tesko ga je sprijeciti. Hrvatska je puna grobista nevinih zrtava raznih ideologija ali neke nevine zrtve imaju obiljezena grobista i redovno im se odaje pocast a druge su zanemarene. Neprihvatljivo je da su jedne nevine zrtve vaznije od drugih nevinih zrtava jer svi nevini zivoti pred bogom i zakonom su jednaki. Ne smije biti podjela u smrti nevinih ali izgleda da nevine zrtve antifasizma u Hrvatskoj su jos uvijek bezvrijedne. KOLIKO LITARA NEVINE HRVATSKE KRVI ZA JEDNU KAP NEVINE ZIDOVSKE ILI SRPSKE KRVI!!!!??? Kada ce nevine zrtve u smrti pred nekim ljudima biti jednake???

KR
kruti20
14:24 18.04.2016.

ma ne vrijedi sa partijom i srbadijom niš na finjaka

Avatar kravata
kravata
14:42 18.04.2016.

Vratit podatke iz beograda. Trebalo bi da hrvatsku vole svi hrvati i da je svima do istine da se zajenicki obrade sve zrtve pripisane i obrisane, dokaza im dovoljno samo pomirenje i priznanje zbog cega se to dogodilo odgovor smo dobili 90- ih godina. Netreba nikakvih stranaca jer smo mi sebi nanijeli vece zlo nego drugima ali zbog drugih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije