Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gašenje požara na Velebitu potpomognuto zračnim snagama daje rezultate

Glavni čuvar PP Velebit, koji je i osobno gasio ovih dana požar, ističe da je riječ o izuzetno teškom terenu na kojem se vatrogasci trude maksimalno, ali da je puno faktora zbog kojih u proteklih devet dana požar nije lokaliziran.
25. kolovoza 2017. u 13:09 0 komentara 492 prikaza
Rasline: Vatrogasci uz pomoć kanadera brane brane kuće od vatre
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U gašenje požara na srednjem i sjevernom Velebitu danas su se uključile zračne snage, dva air traktora i jedan kanader, a povećan je i broj vatrogasaca na sedamdeset - i to profesionalne postrojbe Senja i Gospića, te dobrovoljni vatrogasci iz mnogih DVD-ova Ličko senjske i Primorsko goranske županije.

Đevrske: Vatrogasci dogašavaju požar koji je tijekom jučerašnjeg dana prijetio kućama Otkriven piroman Maloljetnik izazvao čak šest požara! Vatru je zapalio povećalom

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Hrvoje Ostović izjavio je Hini da je pomoć iz zraka djelotvorna i preduvjet da se devetodnevno širenje požara na Velebitu zaustavi. To je posebno važno jer je riječ o velikoj površini i devastaciji djela Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i djela Parka prirode Velebit, dodao je.

 Vatrena linija oko sedam kilometara

Ostović kaže da je vatrena linija oko sedam kilometara, uz Premužićevu stazu, a riječ je o 450 hektara što opožarene površine, što površine pod plamenom.

Iako na ovakvom terenu vatre mogu pogasiti samo zemaljske snage, one bez pomoći iz zraka to ne mogu jer je dimna zavjesa kada gori planinska trava toliko gusta da vatrogasci ne mogu prići otvorenom plamenu, pojasnio je zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice.

 Napomenuo je da vatrogasci s Velebita šalju poruku svim udrugama, planinarskim, ekološkim i drugima te privatnim vlasnicima kuća za odmor kako su neistinite glasine da su njihovi objekti, skloništa, domovi ili vikendice izgorjele, jer su vatrogasci to spriječili još u srijedu, kada je i vjetar okrenuo na jug i pomogao im u tome, te gore samo vršni predjeli.

Vatrogascima u obuzdavanja velebitskih požara pomažu i djelatnici Parka Prirode Velebit i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit te Hrvatskih šuma.

Glavni čuvar Parka prirode Velebit Tomislav Rukavina rekao je kako je ondje teško ugasiti požar, jer raslinje na livadama i travnjacima, kombinirano s pojedinim stablima bukve, grmovima kleka, borovice i drugog niskog raslinja, dobro gori. Najviše gore baš ti travnjaci, oni su vegetacijski bogati, kaže Rukovina, dodavši da se zbog kraškog terena požari šire i površinski i podzemno.

Glavni čuvar PP Velebit, koji je i osobno gasio ovih dana požar, ističe da je riječ o izuzetno teškom terenu na kojem se vatrogasci trude maksimalno, ali da je puno faktora zbog kojih u proteklih devet dana požar nije lokaliziran.

Voditelj protupožarne zaštite Parka prirode Velebit Marko Šaban, koji je dronom tijekom jučerašnjeg dana izviđao teren iz zraka, kaže da danas gori na Alanu, onda slijedi prema jugu opožareni teren, većinom vršnom zonom, u širini od 700 do 900 metara, ponegdje i šire, i to sada u duljini do oko sedam kilometara.

Napominje kako je vatra stala gledano prema istoku na ulazu u šumsko područje s bjelogoricom. Nadalje, gledano od Alana prema jugu, prema vrhu Kurozebu, sve je izgorjelo, Kurozeb još prekjučer, a dalje od njega južno i jugoistočno gori i dalje, nisko raslinje i šuma, dodao je.

Upravo tu, na jako nepristupačnom terenu, jedan naš nadzornik i jedan stanovnik pokušavaju prokopati teren, napraviti kanalić da bi presjekli taj požar, da se zaustavi širenje, rekao je Šaban.

požar Vatrogasci na terenu Pod nadzorom požari na području Promine, Svilaje i Kistanja Podravka PODRAVKA: 'Paketi hrane koje su primili vatrogasci bili su za pomoć prilikom poplava 2014. godine!' Đevrske: Vatrogasci dogašavaju požar koji je tijekom jučerašnjeg dana prijetio kućama Facebook objava 'Svijet to mora vidjeti!' Vatrogascima poslali pokvarenu hranu?
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.