Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pacijenti traže pravobranitelja

Naručeni ste na pregled u ožujku 2019.? Nije vam dostupan lijek? Pretragu niste obavili jer uređaj ne radi? Udruga pacijenata ne može vam pomoći, nema ovlasti...
03. studenoga 2017. u 15:15 2 komentara 419 prikaza
Čekaonica
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Ne, nema ured ni telefon. Možete donijeti dokumente u zatvorenoj kuverti i ostaviti ovdje - odgovara nam ženski glas s druge strane slušalice na adresi za koju stoji da je ondje Povjerenstvo za zaštitu pacijenata Grada Zagreba.

Milan Kujundžić Milijarda mu nije dovoljna Kujundžić: 'Zadovoljan sam rebalansom, ali to nije dovoljno za sve potrebe'

Dakle, razumski, ali i zakonski to je adresa u gradu s najviše stanovnika, pa tako i pacijenata, u Hrvatskoj gdje bi pacijent trebao dobiti zaštitu svojih prava. Svaka županija, prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, treba imati takvo povjerenstvo, no pojedine su, poput Splitsko-dalmatinske, Ministarstvu zdravstva prijavile da nisu imale nijednu pritužbu pacijenata! Ima više članova Povjerenstva nego pritužbi - dakle, svi pacijenti u Splitsko-dalmatinskoj županiji nisu imali nijedan problem niti prigovor na zdravstvenu uslugu. Ili pacijenti ne znaju gdje se, za što i komu mogu obratiti?

Liste čekanja izluđuju

Forma je ispunjena, a sadržaj evidentno izostao te se pacijenti sa svojim prigovorima i problemima na koje nailaze u zdravstvenom sustavu ili sami snalaze, objavljuju na društvenim mrežama ili obrate nekoj od udruga. Što se udruga tiče, mnogo je onih, da tako kažemo, specijaliziranih za neku bolest koje promiču saznanja o nekoj konkretnoj bolesti, bore se za dostupnost lijekova, terapija itd. No, u generalnom smislu, pacijenta ne čuje nitko i sam se mora snaći i “izguglati” dvije udruge na čijim stranicama ima dostupan broj telefona gdje može nazvati. I tu priča prestaje, pa Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata najavljuje zahtjev za javne ovlasti pravobranitelja za pacijente odnosno osnivanje njegova ureda.

- Mi ne možemo reagirati kada treba, možemo nešto poslati DORH-u kao što je bilo u pitanju dostupnosti prekida trudnoće, i dalje nemamo nikakav način da možemo pomoći ljudima. Tražit ćemo samostalno djelovanje u sklopu Vlade. Ljudi s nama svakodnevno kontaktiraju i ne možemo stići svima pomoći. Svi smo volonteri i financiramo se isključivo iz projekata - govori Karačić dodajući da se najviše poziva odnosi na liste čekanja, koje izluđuju ljude.

Budućnost zdravstva Stvara li se zakonski okvir za bogaćenje u javnom zdravstvu?

Čekanje na magnetsku rezonanciju dulje i od godinu dana postalo je već uobičajeno i više nije ni vijest. SMS poruke narudžbi s nekim datumom primjerice u ožujku 2019. godine dijele se na društvenim mrežama i pacijent ne može ništa nego otići privatno i platiti. Ili pak takve vijesti završavaju analizama i podacima koliko pacijenata ne podigne nalaze ili se ne pojavi na zakazanom pregledu. U tom se smislu usporedo s brojkama o milijardama zdravstvenog minusa govorilo o sankcioniranju neodgovornih pacijenata. S druge strane, prava istih tih pacijenata nisu tema - koga sankcionirati kada se zakazana pretraga ne obavi jer, primjerice, uređaj ne radi? Tako je bilo i za proteklih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se donose velike promjene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kao jedna od članica radne skupine za te izmjene, i Karačić kaže da je “svaka strana gledala svoj interes i da im bude bolje, a o pravima pacijenata nije se govorilo ništa”.

Odgovornost u javnoj nabavi

Olako se barata idejama i najavama u smislu odgovornosti, a pacijente se pri tomu - ne čuje, nemaju ni način kako da ih se čuje pa tako ni da pitaju, recimo, gdje je odgovornost u javnoj nabavi u zdravstvu?

Pravo na drugo mišljenje stručnjaka, informiranost...

Pacijent u Hrvatskoj ima pravo na obaviještenost:

- o svom zdravstvenom stanju

- o prednostima i/ili rizicima u obavljanju ili ne obavljanju neke pretrage ili zahvata

- o mogućim zamjenama za preporučene postupke

- ima pravo tražiti drugo stručno mišljenje

- ima pravo znati imena i specijalizaciju osoba koje mu pružaju zdravstvenu zaštitu

- ima pravo prihvatiti ili odbiti neki postupak ako mu to ne ugrožava život

Operacija pismo ministru Dramatično upozorenje Kujundžiću: Srčani bolesnici umiru čekajući operaciju MINISTROVE IZMJENE Kompletna primarna medicina ide u privatizaciju 02.06.2015., Zagreb - U ordinaciji doktorice opce prakse Ines Balint.  Photo: INICIJATIVA LIJEČNIKA Sedam dana dopusta za bolest bez posjeta liječniku
Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • ObrenM:

    Sve vladajuce guzice (i bivse i sadasnje) ne more takovi problemi-oni se lijece vani.

  • sdpesticid:

    mrtvo slovo na papiru ima doslovno značenje u rh.