Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjerenstvo: Odluka o postupku protiv Plenkovića tek će biti donesena

Povjerenstvo je neprihvatljivim ocijenilo nacrt novog zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je predložen iz Ministarstva uprave. Kazali su kako se po tom zakonu Povjerenstvu smanjuju te samo povjernstvo postaje beznačajno i nepotrebno
25. svibnja 2018. u 15:11 15 komentara 1463 prikaza
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković potvrdila je da je Povjerenstvo, temeljem prijave saborskih zastupnika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića i Peđe Grbina, 'otvorilo predmet' vezan uz premijera Andreja Plenkovića i 'aferu Hotmail'

- U trenutku kad proučimo sve dokumente sazvat ćemo sjednicu na čijem će dnevnom redu biti taj predmet', rekla je Novaković.

Nikola Grmoja REAKCIJA NA MAILOVE Grmoja: U Mostu se ničega ne bojimo, jedino mediji vode borbu za istinu

- Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa do ponedjeljka, 28. svibnja, izradit će svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa', izvijestila je Novaković navodeći da su svi članovi radne skupine koja radi na izmjenama Zakona, osim predstavnika Ministarstva uprave, na posljednjem sastanku složili da prijedlog izmjena koje je napravilo Ministarstvo nije dobar temelj za daljnji rad.

Nedvojbeno smo zaključili na samom kraju sastanka da se na temelju prijedloga Ministarstva uprave koji smo dobili neće raditi te smo nedvojbeno preuzeli obvezu da sami izradimo prijedlog izmjena Zakona, rekla je Novaković na konferenciji za novinare.

Novaković ističe da je na sastanku, održanom u utorak 22. svibnja, dogovoreno da će temelj za izmjene i dopune, odnosno eventualni novi zakon, biti postojeći zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Svi su se članovi radne skupine, izuzev člana Ministarstva, na sastanku složili da nacrt Ministarstva uprave 'naprosto nije dobar temelj za daljnji rad ... jer je većina instituta koji su iznimno bitni, i sukus su zakona, iz njega izbačena', kazala je Novaković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
1 / 6
Zdravko Marić - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Stoga smo preuzeli obvezu da Povjerenstvo napravi svoj prijedlog, kazala je Novaković te istaknula da im je prvotni rok, koji je bio 1. lipnja, skraćen. 'E-mailom smo dobili obavijest da je rok za dostavu našeg prijedloga promijenjen za ponedjeljak do 10 sati'.

Nije htjela procjenjivati motive Ministarstva koje im je dalo taj rok, ali naglašava da su spremni na taj izazov te će do ponedjeljka Povjerenstvo pripremiti prijedlog.

Naglašava da Zakon nije bitan samo za Povjerenstvo već da je izuzetno bitan i za dužnosnike koji će se prema njemu morati ponašati. Taj akt mora biti izuzetno dobro napravljen, normiran. Jer, kad vi nešto deformirate (...) otvarate jednu pravnu nesigurnost, pa više nitko neće znati kako se ponašati, naglašava predsjednica Povjerenstva.

Članica povjerenstva Tatijana Vučetić ističe stav Povjerenstva da se 'sve nedoumice i različita mišljenja, sukob ideja, treba razriješiti na sastanku radne skupine' ne želeći komentirati kako je došlo do toga da su u nacrtu prijedloga koji je napravilo Ministarstvo išlo u smanjenje ovlasti Povjerenstva.

Prijedlog Ministarstva i prijedlog Povjerenstva, kazala je, jako su različiti, a radna skupina mjesto je na kojem se o tome može i treba raspravljati. Naglašava kako tu nije riječ o 'dvije suprotstavljene strane'.

- Ne radi se ni o kakvom konačnom prijedlogu zakona ni s jedne niti s druge strane. Podcrtavam, radi se o radnom materijalu i želja je i volja Povjerenstva da svim svojim snagama, iskustvom i znanjem doprinese da zakon bude što kvalitetniji', dodaje.

Povjerenstvo vjeruje da će Ministarstvo uprave to prepoznati i da će 'zajednički iznjedriti jedan kvalitetan zakon po kojem će i dužnosnici znati što su im obveze i po kojem će Povjerenstvo moći normalno i kvalitetno raditi', poručila je Vučetić.

Da se nacrtom koji je izradilo Ministarstvo sužavaju ovlasti Povjerenstva ističe i drugi njegov član, Davorin Ivanjek, koji kaže da u izradi tog nacrta nisu sudjelovali stručnjaci koji se bave tom problematikom. Tim se nacrtom prijedloga zakona, kazao je, sužavaju ovlasti, iako je deklarirano da ih se želi proširiti.

- Kao što smo već rekli, denormiranje nekad zapravo stvara veliku pravnu nesigurnost i u tom kontekstu očekujemo da ćemo u radnoj skupini kroz komunikaciju svih dionika isproducirati zakon koji će na primjeren način razvijati institute sukoba interesa, a ne ih sužavati', poručuje Ivanjek.

Lovro Kuščević Lovro Kuščević: 'Povjerenstvo ne razumije, dobili su još veće ovlasti' Arsen Bauk AFERA HOTMAIL Bauk: Objavom svake serije novih mailova pada jedna crta Plenkovićeve obrane

 

Milijan Brkić SVI KLANOVI HDZ-A Plenković oslabio, ali HDZ ga treba

 

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
 • prajdali100:

  Opala ! Je li to Partija instalirala svoje nazovi ljude i u to povjerenstvo ? Kad danas čuješ Bauka i Marasa želudac ti se okrene.I ko fol sjede jedan do drugoga !!!! Ma fuj !

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Ne daj se Plenkoviću hahaha zamisli da nam zemlju vodi Pernar i Maras..,koja smijurija od oprobe , a Beljak ministar Unutarnjih poslova haha a Sinčić Financija, svi bi imali kuće za 2 godine ..., na bubnju !

 • bizonko1:

  Kakav mrkli sukob interesa, to je nulti kriminal, i teška je sramota za cijelu državu da Plenković i kompanija već nisu na robiji.