Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjerenstvo za sukob interesa nije pokrenulo postupak protiv Nakića, Buljevića, Pusić, Karamarka...

Povjerenstvo je u slučaju Buljevića i Pusić, po neanonimnim prijavama iz ove godine, odlučilo ne pokrenuti postupak jer ne može voditi postupak po sadašnjem Zakonu o sprječavanju sukoba interesa
28. prosinca 2016. u 13:43 10 komentara 773 prikaza
sukob interesa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je danas ne pokretati postupke protiv bivšeg ministra zdravlja Darija Nakića, bivšeg ministra obrane Josipa Buljevića, saborske zastupnice Vesne Pusić, sudaca Ustavnog suda Davorina Mlakara i Josipa Leke, saborskog zastupnika Orsata Miljenića bivše zamjenice ministra kulture Ane Lederer, saborskih zastupnika Ivana Sinčića i Darka Horvata, zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete te bivšeg prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Povjerenstvo je u slučaju Buljevića i Pusić, po neanonimnim prijavama iz ove godine, odlučilo ne pokrenuti postupak jer ne može voditi postupak po sadašnjem Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, donesenim 2011. godine, za situacije koje su se dogodile prije nego je novi zakon stupio na snagu.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek pojasnio je kako postupak nije pokrenut za vrijeme važenja bivšeg zakona o sprječavanju sukoba interesa te ga sada Povjerenstvo nema niti zakonske mogućnosti pokrenuti.

Buljević je prijavljen da je 2009. godine kao bivši ravnatelj SOA-e koristio povlašteni stambeni kredit PBZ-a u iznosu od 170.480 eura koji je bio namijenjen zaposlenicima te obavještajne agencije, a ne dužnosnicima kao što je to bio Buljević.

Pusić je, kao i Buljević prijavljena 2016. godine, zbog mogućeg sukoba interesa vezanog uz pogodovanje i mogućnost visoke zarade tvrtke u vlasništvu njezina supruga "Ascendant d.o.o." tijekom razdoblja kraja mandata bivše SDP-ove vlade i preuzimanja vlasti nove HDZ-ove vlade 2003. godine.

U tom razdoblju tvrtka "Ascendant d.o.o" dobivala je poslove od Ministarstva znanosti i tehnologije vezane uz izradu studije izvedivosti u biotehničkom sektoru.

Povjerenstvo protiv Karamarka nije pokrenulo postupak jer se dvije neanonimne prijave odnose na već ranije predmete o kojima je Povjerenstvo već donijelo meritorne odluke te dva puta ne mogu raspravljati o istim stvarima.

Marcelo Brozović U DRAGOVOLJCU Mužek otkriva: Kako je Brozović kod mene zabio svoj prvi gol u karijeri, a nije pokazao ni jednu emociju Gordana Brcković bila je pomoćnica ministra Panenića Zatražili mišljenje Jesu li Pavić, Brcković, Prelec i Pejnović u sukobu interesa?

Odbijena je i prijava protiv bivšeg ministra zdravlja Daria Nakića koji je donio Pravilnik po kojem su liječnici zaposleni u javnom zdravstvu nakon radnog vremena mogli raditi i kod privatnika. No, Nakić dok je bio ministar nije radio dodatne poslove kao liječnik, što je pokriveno tim Pravilnikom. Uz to, Nakić je od Povjerenstva zatražio i dobio odobrenje da može predavati na medicinskim fakultetima što je sukladno zakonu.

Povjerenstvo je pak odlučilo pokrenuti postupak protiv bivšeg općinskog načelnika Općine Jelenje Ervina Radetića jer je propustio obavijestiti Povjerenstvo o stupanju u poslovni odnos Općine Jelenje s tvrtkom PRdesign u vlasništvu Vande Radetić Tomić, sestre bivšeg općinskog načelnika.

Član Povjerenstva Boris Spudić pojasnio je kako su uvidom u obrtni registar utvrdili da je vlasnik PRdesigna Vesna Radetić Tomić, sestra dužnosnika Radetića. Također, uvidom u spis Povjerenstva utvrđeno je da je Radetić za razdoblje 2014. i 2015. od Povjerenstva zatražio uputu koja mu je i dana. No, za ovu i dio 2017. godine s istom tvrtkom je sklopljen novi ugovor u kojem je Radetić postupio sukladno mišljenju Povjerenstva iz 2014. godine, ali je propustio obavijestiti Povjerenstvo o novom poslovnom razdoblju i zatražiti njegovo mišljenje.

>> Dalija Orešković: Nadziremo oko 3000 hrvatskih dužnosnika, njihove partnere i djecu

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • draxy:

  Kako je ono glasila presuda u slučaju Karamarko?Radio je protiv interesa RH za razliku od Milanovića koji je imao dobar osjećaj vezano za arbitražu tako da ćemo njegovu visoko podignuti ljestvicu još dugo osjećati.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  za Zorana Milanovića u aferi Madison još sakupljaju informacije.ide sporo ali doći će i on na red do 2025 godine.ovo povjerenstvo treba ukinuti čim prije ionako nikakve koristi od njega.

 • sdpesticid:

  moramo imati na umu kako su ova povjerenstva osnovali isti ti političari ali i donosili zakone u svezi istih pa ne moramo niti očekivati učinak koji bi isti trebali iznijeti.