Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jesu li Pavić, Brcković, Prelec i Pejnović u sukobu interesa?

U slučaju Mladena Pavića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će je li Kutjevo poslovalo s uredom predsjednice
16. prosinca 2016. u 19:15 2 komentara 959 prikaza
Gordana Brcković bila je pomoćnica ministra Panenića
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prelazak iz privatnog u državni sektor i ponovni povratak česta je ‘šetnja’, a oni koji se vraćaju u privatni sektor izdržali su u državnom uglavnom jedan mandat i ne govore o dobrim iskustvima. No, onda im je i prelazak u realni sektor uteg jer moraju poštovati zakon prema kojemu se državni službenici ne smiju godinu dana zapošljavati u upravama ili nadzornim odborima tvrtki. Ali mogu na mjestu savjetnika, što mnogi i koriste, a i tu se može postaviti pitanje sukoba interesa.

Preispituje se mogući sukob interesa nad bivšim savjetnikom predsjednice Mladenom Pavićem koji je otišao na čelnu poziciju vinarije Kutjevo. Od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mišljenje je zatražilo dvoje pomoćnika ministrice gospodarstva, Leo Prelec i Gordana Brcković, koji žele karijeru nastaviti u realnom sektoru. Mladen Pejnović, bivši čelnik DUUDI-ja, iako umirovljenik, godinu dana od odlaska iz DUUDI-ja nastavit će raditi kao savjetnik. U slučaju Pavića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će, primjerice, je li Kutjevo imalo neki poslovni odnos s uredom predsjednice. Utvrdi li se da je zakon prekršen, Pavić može biti kažnjen i do 50 tisuća kuna, ali i tvrtka u kojoj se zaposlio ako je imala poslovni odnos s uredom predsjednice.

Milanović Bernardić Marinko Jurasić SDP-ov indolentni mužek u sukobima interesa petrov KOMENTIRAO GRADNJU KUĆE Petrov: Baš mi je drago da ispadam maneken za neke popuste koje imaju svi građani Hrvatske

Pomoćnica ministrice gospodarstva Gordane Brcković mišljenje je zatražila vezano uz prelazak na mjesto financijske direktorice u HEP Toplinarstvo. Brcković je u Ministarstvo došla u kvoti HDZ-a za vrijeme Mostova ministra Tomislava Panenića. Nagađalo se da će naslijediti Martineka koji se našao u aferi s HEP-om, no to je opovrgnuto. Leo Prelec bi se vratio u tvrtku Energia Naturalis, unutar koje posluje poznatiji PPD. Za tu tvrtku kao savjetnica radi i Sabina Škrtić, bivša pomoćnica ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, kojoj će krajem godine isteći zabrana rada u upravama. Kako kaže, ulaz u državnu službu bio je kratkoročan, jer ima puno veći staž u realnom sektoru. Bivši čelnik DUUDI-ja Mladen Pejnović angažirat će se i na savjetničkim poslovima plinara koje idu u prodaju. – To je posao u kojem imam višegodišnje iskustvo, bio sam i na čelu Plinare Zagreb, a sada to iskustvo mogu prenijeti i na druge plinare koje idu u prodaju – kaže Pejnović.

U Hrvatskoj je 36 plinara u problemu i spremno na prodaju, pretežno na istoku zemlje. Trenutačno najveći interes za njihovu kupnju ima PPD, koji je neke plinare već kupio, a među kupcima bio je i RWE. Od nekih posljednjih zahtjeva za mišljenje Povjerenstvu za sukob interesa bio je i onaj Tomislava Jurendića, bivšeg pomoćnika ministra regionalnog razvoja i EU fondova koji karijeru želi nastaviti na mjestu savjetnika u tvrtki Terra Food.

>> Stipe Petrina Uskoku prijavio Daliju Orešković

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • aristip:

    Ovo s PPD-om je jako sumnjivo. Iz PPD-a dođu u Ministarstvo gdje odlučuju o stvarima koje mogu bti na korist ili štetu PPD-u a onda se opet vrate u PPD.

  • mrzbk:

    istina, i dva bivsa pomocnika ministra prometa su otisla u PPD i to odmah po smjeni