Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesno

Povjerenstvo sa zebnjom čeka Kuščevićev zakon

Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
08.12.2018.
u 20:16

Nataša Novaković nada se da novi zakon neće zakomplicirati rad njezina Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

Ministar uprave Lovro Kuščević obećao je da neće biti smjene Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, no u tom tijelu jučer su bili prilično suzdržani vezano za to obećanje.

Odgovor na pitanje vjeruju li ministru u tom se tijelu nije mogao dobiti, a neslužbeno poručuju da će o tome u kojem se smjeru ide moći suditi tek kada vide prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji bi se, po ministrovim riječima, u Vladinoj proceduri trebao naći početkom godine. Oprezni su i u ocjeni Kuščevićeve najave da će se u zakon vratiti tzv. period hlađenja u kojemu dužnosnici po isteku dužnosti ne mogu biti članovi uprava trgovačkih društava. Iako je ukidanje tog perioda bila jedna od ključnih zamjerki Povjerenstva na zakon koji je prošao javno savjetovanje, za sada je nejasno kako će zapravo izgledati i koliko će trajati taj period s obzirom na to da je ministar najavio da će on biti "kategoriziran na bolji i pravedniji način", ma što to značilo.

Osim što je neprecizan, ministar je u najavama novog zakonskog teksta i kontradiktoran pa tako u istom danu tvrdi da je Povjerenstvo kao dio radne skupine koja je radila na zakonu do u detalje upoznat sa svim njegovim nijansama i istodobno poručuje da je radna skupina završila s radom te da se Povjerenstvo više nema što petljati u donošenje zakona jer je to posao njegova ministarstva.

Povjerenstvu zato za sada ne preostaje ništa drugo osim da pričeka konačni tekst, a što će u njemu pisati, ne žele ni nagađati.

Poručuju samo da se nadaju da će se u njemu doista naći odredba o periodu hlađenja i druge primjedbe koje su iznijeli u javnoj raspravi, poput prijedloga da se proširi krug dužnosnika na koje će se zakon odnositi. Nadaju se i da u konačnom tekstu neće biti ni rješenja koja bi im zakomplicirala rad, poput onoga po kojemu bi o pokretanju postupka morali odlučili u samo 30 dana, što je praktički nemoguće.

>> Pogledajte razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

Komentara 6

Avatar gordi
gordi
20:20 08.12.2018.

kakav zakon o sukobu interesa to bandi na vlasti i svim onim koji su nemilosrdno pljačkali Hrvatsku ide na ruku....uvest zakon o porjeklu imovine pa neka dokažu kako su došli do enormnog bogatstva uglavnom ti neradnici i partijski uhljebi....mislim da će kod nas nekakvi prsluci uskoro ali puno gori nego oni u Francuskoj

RO
ronyday
11:27 09.12.2018.

Povjerenstvo je podružnica UDBA-e, kojoj je glavna zadaća štititi zločince i kriminalce komunjarske partije i rušiti HDZ i sve neprijetalje tekovina zločinačke komunističke revolucije. Tu podružnicu koja čuva razne bitange kao što su drugovi mesić, linić, čačić, obrsnel, josipović, milanović,ić, tedeski, galić, radman, bajić, cvitan... od ruke pravde. Na žalost ogroman je niz tih komunjarskih kriminalaca i mafijaša

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
09:20 09.12.2018.

Kurčević je pokvareniji nego je svojevremeno bio Ivić Pašalić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije