Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kuščević: Nećemo smijeniti Natašu Novaković, želimo još kvalitetnije Povjerenstvo

Glavne promjene novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa su te da se poboljša rad Povjerenstva za sukob interesa i podigne razina transparentnosti rada svih lokalnih i državnih dužnosnika, kazao je Kuščević
06. prosinca 2018. u 21:31 5 komentara 395 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika neće biti smijenjeno. Poručio je tako ministar uprave Lovro Kuščević i time otklonio mogućnost koju je spomenula predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, da bi pritisci iz HDZ-a na koncu mogli rezultirati smjenom tog tijela.

Andrej Plenković Odluka danas Je li u sukobu interesa? Plenković prijavljen zbog sestrične, ujaka i kuma

Novaković je pritom iznijela i "recept" po kojem bi se takva smjena mogla provesti u djelo iako je Povjerenstvo gotovo na samom početku mandata. Po onome što je rekla u intervjuu za Novu TV, Novaković se zapravo boji scenarija kakav se dogodio bivšoj pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić.  

 

Novaković kao Milas Klarić

Nje se HDZ-ova većina riješila usred mandata, i to tako da su iskoristili odluku kojom je Ustavni sud srušio Zakon o pravobranitelju za djecu iz proceduralnih razloga, jer nije donesen kvalificiranom većinom. U prijelazne odredbe zakonskih izmjena tada su jednostavno unijeli da se nakon stupanja na snagu tih izmjena bira novi pravobranitelj i Milas Klarić ostala je bez funkcije. 

Kuščević, međutim, oštro odbija da takva mogućnost postoji kada je u pitanju Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

- Ne, nikako, dapače, želimo da Povjerenstvo bude još jače i ima kvalitetniji zakonski okvir kako bi preveniralo i spriječilo potencijalni sukob interesa nekog dužnosnika - rekao je ministar. 

Lovro Kuščević
1 / 5
Lovro Kuščević

Riječ je o novom zakonu koji je već prošao javno savjetovanje, a kada je ugledao svjetlo dana, izazvao je nemale otpore u javnosti, ali i u samom Povjerenstvu. Jedna od ključnih primjedbi odnosila se na ukidanje tzv. perioda hlađenja, odnosno zabrane dužnosnicima da u razdoblju od godine dana nakon isteka dužnosti budu imenovani u uprave trgovačkih društava. 

Kuščević sada tvrdi da će se "period hlađenja" vratiti u zakon. Dodaje, međutim, da će taj period biti "kategoriziran na bolji i pravedniji način", no ne precizira kako. Također, nejasno je i hoće li taj period i u novom zakonu trajati godinu dana ili će se njegova duljina mijenjati. 

Dalija Orešković Obračun Dalija Orešković ministru Kuščeviću: Je li njemu dobro? Ne zna mi ni ime izgovoriti

Ključno je pitanje, međutim, tko radi na izmjenama teksta koji je već prošao javno savjetovanje s obzirom na to da se radna skupina nakon toga nije sastajala. 

- Na javnom savjetovanju dobili smo niz primjedbi i sugestija, na koje smo odgovorili. Tekst smo potom poslali na međuresorno usuglašavanje, a kada ono završi, zakon ćemo poslati na usvajanje Vladi, a zatim i Saboru - objasnio nam je ministar. 

'To nije posao Povjerenstva'

Zakon je, dakle, još od kolovoza u proceduri u kojoj se o njemu trebaju očitovati neka ministarstva. Zbog čega međuresorno savjetovanje traje tako dugo, ne zna nitko. Članove radne skupine koja je radila zakon, pa ni Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nitko nije izvijestio o eventualnim novim primjedbama, zbog čega se Novaković javno žalila, no Kuščević odvraća da se Povjerenstvo tu više nema što pitati.  

Vlada raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu Marinko Jurasić Trend je imenovanje rodbine onih koji su na vlasti

- Povjerenstvo je dalo svoj doprinos kroz radnu skupinu, u izradi zakona sudjelovalo je najmanje dvoje njegovih članova. Međutim, zakon radi Ministarstvo uprave, mi smo za to nadležni, a ne Povjerenstvo - kazao nam je ministar.

Dapače, tvrdi kako bi situacija u kojoj bi Povjerenstvo samo donosilo zakon koji će se kasnije na njih primjenjivati samo Povjerenstvo dovela u sukob interesa. Ministar uvjerava i da će novi zakon u Vladinu, a potom i saborsku proceduru biti upućen početkom iduće godine. 

Komentar Ive Boban-Valečić: Odluka Povjerenstva o Martini Dalić zamka je za premijera Plenkovića

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Grebza:

    Kakve su smiješne kazne za prekršitelje, povjerenstvo kao takvo i nema nekog konkretnog razloga za postojanjem. Cirkus kao i sve ostalo.

  • kajbum:

    Zar nema kvalitetnog hrvata ili hrvatice ko moze radit taj poso

  • zagorec51:

    Što smo si izabrali - to imamo !!