Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vatrogasna zajednica od 2020. diže se na razinu središnjeg državnog ureda

Ministar uprave Lovro Kuščević ovaj zakon naziva prvim pravim reformskim zakonom u samostalnoj Hrvatskoj. On će ponovno omogućiti osnivanje Državnog inspektorata
07. prosinca 2018. u 08:12 2 komentara 288 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vlada je na jučerašnjoj sjednici u Karlovcu utvrdila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, koji bi trebao omogućiti da ministarstva preuzmu poslove agencija, zavoda i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima (njih 54) koje se ukidaju po zaključku Vlade iz kolovoza. 

Lovro Kuščević NOVI ZAKON Kuščević: Nećemo smijeniti Natašu Novaković, želimo još kvalitetnije Povjerenstvo

Tim je zaključkom, među ostalim, omogućeno i ukidanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, čiji su kadar i poslovi trebali ući u Ravnateljstvo za civilnu zaštitu Ministarstva unutarnjih poslova, koje je trebalo objediniti pirotehničare, operativce iz Službe 112, znanstvenike, vatrogasce... 

Na takav je plan negativno reagirala Hrvatska vatrogasna zajednica, koja je tražila da vatrogastvo bude u njezinoj nadležnosti. 
Njezin zapovjednik Ante Sanader, koji je ujedno i HDZ-ov saborski zastupnik, tada je izjavljivao da se nada da će Vlada odustati od ovakvog plana i da će vatrogastvom upravljati Hrvatska vatrogasna zajednica, sa zapovjednikom iz struke, a ne politike. 

Lovro Kuščević nevažeći potpisi GONG: Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu

Novi zakon potvrđuje da je bio u pravu jer će u MUP ući poslovi vatrogasne inspekcije, ali ne i poslovi vatrogastva. Oni će se prepustiti Vatrogasnoj zajednici, koja će se od 1. siječnja 2020. "ustrojiti kao središnje tijelo državne uprave". Time će se dići na razinu središnjeg ureda, što je gotovo u rangu ministarstva, a do početka 2020. Vlada je uzela vrijeme da cjelovito uredi djelatnost vatrogastva uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo DUZS-a. 

Ministar uprave Lovro Kuščević ovaj zakon naziva prvim pravim reformskim zakonom u samostalnoj Hrvatskoj.

- Sve su vlade najavljivale ovakvo nešto, radile su na tome, ali mi smo danas konačno utvrdili ovaj zakon - kazao nam je Kuščević. Ističe da bi bez ovog zakona nastala pravna praznina jer je nizom drugih akata predviđeno ukidanje agencija, a ministarstva formalno ne bi mogla preuzeti njihove poslove.

Galerija - Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Lovro Kuščević
1 / 22
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Novi će zakon formalno omogućiti i ponovno osnivanje Državnog inspektorata, koji će objediniti inspekcije koje je Milanovićeva Vlada prije pet godina razbila na pojedina ministarstva. Takav potez tada je pravdan uštedama jer su poslovi inspektorata preneseni na ministarstva. Zanimljivo da o uštedama govori i sadašnja vlada kada vraća Državni inspektorat. Kuščević tako ističe da će novi zakon omogućiti znatnu racionalizaciju jer se poslovi koje sada obavljaju pojedine agencije i zavodi prenose na ministarstva. A to, kaže, znači da će se uštedjeti barem na rukovodećem kadru. Uvjeren je da će, osim ukidanja rukovodećih mjesta, racionalizacija doći i odlaskom dijela službenika koji imaju uvjete za mirovinu, a ministar očekuje da će ih se dobar dio umiroviti prije nego što se agencije u kojima rade "stope" s ministarstvima. No, naglašava da to ipak nije ključni moment u cijeloj priči. 

- Najvažnije je da će se ovime podići kvaliteta rada svih tih službenika - uvjeren je Kuščević.

>> Pogledajte kako su oporbeni zastupnici okupirali govornicu u Saboru

[video: 28229 / ]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar fuk-po
    fuk-po:

    Zašto svaki dan izlazi neki bezvezni članak sa slikom ovog hadezeovskog debelog lopovskog majmuna?