Naslovnica Vijesti Svijet

'Povjerenstvo ima dovoljno dokaza da osudi Assada za ratne zločine'

Del Ponte se pridružila tročlanom povjerenstvu u rujnu 2012., prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja
13. kolovoza 2017. u 15:37 33 komentara 729 prikaza
Carla del Ponte
Foto: Reuters

UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji prikupilo je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudi za ratne zločine, rekla je u nedjelju članica povjerenstva Carla del Ponte.

Carla del Ponte Opet ratni zločini Bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte ima novi zadatak

Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošli tjedan da se povlači s te dužnosti jer Vijeće sigurnosti UN-a nije spremno utemeljiti poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji. Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti.

Odgovarajući u intervjuu za švicarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Assada osudi za ratne zločine, kazala je: "Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Unatoč tome, nema tužitelja i suda."

Sirijska vlada odbacuje izvješća povjerenstva o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, pridružila se tročlanom povjerenstvu u rujnu 2012., prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja. 

Povjerenstvo je osnovano u kolovozu 2011. i opetovano upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine. Niti Vijeće sigurnosti UN-a ima namjeru situaciju proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

"Šest godina povjerenstvo je provodilo istrage. Sada bi tužitelj trebao nastaviti naš posao i privesti ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Vijeću sigurnosti UN-a", kazala je Del Ponte.

Na pitanje koje je strane u sukobu povjerenstvo najviše istraživalo, kazala je: "Svi su počinili ratne zločine. Prema tome istraživala sam ih sve."

carla del ponte Nema neoboriv dokaz Carla del Ponte: Sirijski pobunjenici koriste plin sarin! Sirija DOGOVOR MOĆNIKA Trump je prepustio Siriju Putinu da se više može posvetiti Iraku Emmanuel Macron Kopernikanski obrat Macron kao Putin: O Assadu će odlučiti Sirijci, a ne stranci

VIP izdvaja za Vas

  • EldersRealm:

    Kada ce ova spodoba na optuzenicku klupu zbog fabriciranja dokaza o Oluji i politizacije Tribunala? Otvoreno je lagala i stvarala nemoguce konstrukcije u optuznici i jos je na slobodi?

  • Deleted user:

    Nije pristojno nedjeljom popodne objavljivati snimke ovakvih osoba.

  • tin ujevic:

    Nakon ove izjave nema sumnje za koga ona radi.. Ako nekoga treba na optuzenicku stolicu to je ova psihopatica korumpirana.