Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ LINE BUDAK

Ravnatelj Vinogradske: Nije utvrđena nikakva stručna greška. A unaprijedit ćemo javljanja pacijentima

Zagreb: Bolnica objavila rezultate nadzora slučaja Line Budak
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.02.2023.
u 15:00

Nakon detaljnog uvida u svu dostavljenu dokumentaciju, Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada donijelo je zaključke koje je prezentiralo medijima u Dvorani Multimedijskog centra KBC-a Sestre milosrdnice

Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice organiziralo je konferenciju za novinare o zaključcima provedenog nadzora nad liječenjem Line Budak u Klinici za tumore tog KBC-a. Na sjednici održanoj u srijedu, Povjerenstvo se detaljno upoznalo s pritužbom te pacijentice, očitovanjima zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u njenom liječenju te kompletnom medicinskom dokumentacijom. Nakon detaljnog uvida u svu dostavljenu dokumentaciju, Povjerenstvo je donijelo zaključke koje je prezentiralo medijima u Dvorani Multimedijskog centra KBC-a Sestre milosrdnice.

"Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška. Povjerenstvo smatra da je pacijentica dobila jasne upute", rekao je ravnatelj Davor Vagić. Ističe i kako se smatra da je potrebno raditi na ukupnom unaprjeđenju sustava komunikacije. 

 

"To ćemo s našom informatikom vidjeti, ali još uvijek će priča biti takva da liječnik treba pacijentu uživo priopćiti nalaz, bez obzira na sve. Ima li mogućnosti za unaprjeđenje, vjerojatno ima u svakom sustavu", pojašnjava. Vagić navodi kako su sudjelovala tri člana Povjerenstva. Inače ih je pet, no jedan se član izuzeo jer je involviran, a jedna je članica na bolovanju.

"Nije se našla stručna pogreška, a odluka je da ćemo način komunikacije s pacijentima probati unaprijediti", ponovio je Vagić.  

"Onoga trenutka kada smo dobili upit, napisali smo očitovanje i njoj poslali. To je bilo u 12. mjesecu. Kada je došla Inspekcija, ja sam naložio da se provede unutarnji nadzor. To je bilo prije nego što je izašlo u medije", navodi.

Pacijenti, kaže, isto imaju odgovornost. "U Klinici za tumore, na 1100 biopsija u prošloj godini jedna nije bila podignuta", rekao je Vagić. 

"Probat ćemo napraviti automatizirani sustav. Kada bude gotov nalaz, da osoba bude obaviještena", dodaje.

Liječnik treba priopćiti nalaz jer mora pacijentu objasniti dijagnozu i način liječenja. "To je dugogodišnja praksa", ističe. Vagić je ponovio kako se pacijentici Budak ispričao zbog pogreške u komunikaciji. 

"Onoga trenutka kada je prvi puta bila kod kolege Rotha, ona je već bila naručena na magnetsku rezonancu. Bila je naručena prije nego što je nalaz bio gotov", kazao je ravnatelj te pojasnio kako u slučaju da nalaz ukazuje na tumor, za magnet dojke ne postoji varijanta od par dana nakon menstrualnoga ciklusa.

VIDEO Zagrepčanki Lini Budak sedam mjeseci nisu rekli da boluje od karcinoma

Zagrebačkoj odvjetnici Lini Budak, kako je navela, sedam mjeseci u bolnici nisu rekli da ima rak, a izjava ministra Vilija Beroša, u kojoj je rekao da "ne zna kakve ona motive ima", ju je zaprepastila. To je, kako je istaknula, drska i bezobrazna insinuacija te ne želi da se nekome drugome ponovi situacija kao njoj. Ističe i kako je njezino zdravlje upropašteno propustima jer se deset mjeseci ne liječi.

Podsjetimo, zaklada SOLIDARNA i još 34 druge organizacije potpisale su zajedničku izjavu podrške Lini Budak te zatražili od ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića da se javno ispričaju zbog propusta. Uz ispriku pozivaju ih na odgovornost i pristupanje suštinskoj promjeni zdravstvenog sustava. 

Komentara 18

DU
Deleted user
14:07 24.02.2023.

35 udruga potpisuje podrsku zeni koja je dobila jasnu uputu koju je ignorirala i sad bljuje zuc po sustavu koji je jedini temelj stabilnosti drustva (obzirom da pravosudje nemamo). jos jednom cu ponovit, 35 udruga imamo koje podrzavaju ljude koji svojim nemarom dovode zdravstvo u defanzivni polozaj umjesto da ljudi rade svoj posao.

AN
AntePortas9
14:15 24.02.2023.

Ha, 35 udruga sa ukupno 36 članova i 37 miliona eura na računima. Impozantno.

MK
marcel.kocan
15:48 24.02.2023.

nejasno mi je da netko s 8 razreda osnovne ne kuži da nalaz da ima rak NE MOŽE dobit poštom ni na e građane, jer to iz očitog razloga liječnik mora priopćit uživo ("gospođo, sjednite...") a kamoli pravnica navodno visoko obrazovana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije