Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI ODNOSI

Povjerenik njemačke vlade za Poljsku: Razumijem razočaranje u Njemačku, ali...

?lanovi SPD-a podržali su na glasovanju ulazak stranke u koaliciju s demokrš?anskom Unijom
Foto: Michael Kappeler/DPA
1/4
26.06.2022.
u 13:39

Još prije početka rata protiv Ukrajine se moglo čuti kako Poljsku i Njemačku više razdvaja nego što ih spaja. Rat i njemački stav kad je riječ o vojnoj pomoći je značilo još veće opterećenje za odnose kazao je Dietmar Nietan

Odnos Njemačke i Poljske - ali i drugih zemalja istoka Europe je, blago rečeno - hladan. Povjerenik njemačke vlade za Poljsku Dietmar Nietan to razumije, ali i misli kako je tu mnogo nesporazuma.

Na pitanje je li zabrinut ako pogleda odnose Njemačke i Poljske, Nietan je za Deutsche Welle kazao: Ne brinem se zbog odnosa Njemačke i Poljske. Ali znam kako odnosi mogu biti još bolji nego što su sad. I to treba biti poticaj za sve odgovorne, bilo u Poljskoj ili Njemačkoj, staviti na stranu stranačku taktiku ili unutarnjopolitičke motive, nego se potruditi da Poljska i Njemačka surađuju što je tješnje moguće. Jer obzirom na prijetnju Vladimira Putina i Kremlja se radi o tome da Njemačka i Poljska što bolje surađuju i u EU-u, ali ne samo tamo.

Još prije početka rata protiv Ukrajine se moglo čuti kako Poljsku i Njemačku više razdvaja nego što ih spaja. Rat i njemački stav kad je riječ o vojnoj pomoći je značilo još veće opterećenje za odnose".

Ima ih koji kažu kako je ugled Njemačke u Poljskoj uništen. Vidite li i Vi to tako?

Nietan: Ja sam realist i znam kako su mnogi ljudi u središnjoj i istočnoj Europi razočarani Njemačkom. Vjerujem da mogu i razumjeti kako tu postoje osnove za razlog takvog razočaranja. Ali isto tako mislim da velik dio tog razočaranja počiva na nesporazumima. Plinovod Sjeverni tok 2. se gradio u doba njemačke vlade pod Angelom Merkel. Ova koalicija pod Olafom Scholzom je to zaustavila. Nakon 16 godina odgovornosti njemačkih kršćanskih demokrata u ministarstvu obrane je njemačka vojska u sadašnjem lošem stanju. Bio je prijedlog socijaldemokrata da se Bundeswehru dodijeli 100 milijardi eura posebnog fonda kako bi bio dobro opremljen da svoje obaveze može i ispuniti.

Dakle za sve je kriva prethodna vlada?

Nietan: Jedno se mora jasno reći: politika koju već godinama države u središnjoj i istočnoj Europi traže od Njemačke, na primjer biti kritičniji prema Kremlju i više ulagati u obranu, se sad provodi od nove njemačke vlade. Naravno da se ta promjena dogodila pod dojmom ruskog rata protiv Ukrajine. Ali sad se ona dosljedno provodi - i to se na koncu računa.

Njemačkoj se prigovara kako je previše oklijevala.

Nietan: Mogu razumjeti to razočaranje. Zato jer dobro razmišljamo o našim postupcima, nešto se od toga doživljava kao oklijevanje. Ali ako pogledate činjenice, mora se konstatirati kako je Njemačka isporučila itekako mnogo oružja, također i teškog naoružanja, a još i prije rata je bila među najvažnijim financijskim pomagačima Ukrajine. I ova nova crveno-zeleno-žuta koalicija je ta koja se brine da Bundeswehr opet može ispuniti svoje obveze u NATO-u. A jer su sve to teme kojima se bavi nova njemačka vlada, tako je i prioritetna zadaća i ove vlade i njemačke politike uopće, bolje objasniti ovu promjenu našim prijateljima u središnjoj i istočnoj Europi. Mislim da i način i opseg naše komunikacije mogu biti bolji. Moju zadaću kao koordinatora vidim i u tome, objasniti što se trenutno događa u Njemačkoj i istovremeno imati otvoreno uho za opravdanu kritiku njemačke politike.

Stječe se dojam kako su Njemačka i Poljska od početka rata promijenile ulogu. Sad Poljska ima moralne argumente protiv Njemačke jer je bila u pravu kad se radi o Putinu i o Sjevernom toku. Povrh toga, Poljska prima milijune izbjeglica. Kako se Berlin osjeća u toj novoj ulozi?

Nietan: Važno je dobro slušati svoje prijatelje i partnere. Moram priznati da su se mnogi u njemačkoj politici premalo bavili i nisu slušali opravdani oprez i upozorenja naših prijatelja u Poljskoj i baltičkim državama. Tu smo počinili grešku. Zato kažem: da, dragi poljski prijatelji, imali ste pravo u procjeni Vladimira Putina i mi smo pogriješili u našoj analizi. Priznati tu grešku nije znak slabosti, nego je za mene to znak snage. Ali mislim da sad nema osnova za osjećaj trijumfa. Jer s druge strane se mora reći: kad je bilo riječ o prihvatu izbjeglica iz Sirije, Njemačka je u EU-u ispunila veliku humanitarnu pomoć, ne Poljska. Sasvim suprotno od toga, vladajuća koalicija u Poljskoj je čak poticala otpor protiv muslimana.I kad je riječ o pravnoj državi je vlada pod strankom PiS bila u krivu. Sad pod pritiskom EU-a mora već ispravljati svoju politiku.

Zato ne želite slušati kritike iz Poljske?

Nietan: Ono što hoću reći jest: trebam li sad pokazivati prstom na Poljsku i reći, kod Sjevernog toka i kod Putina smo mi pogriješili, ali vi ste počinili grešku kod očuvanja pravne države? Vodi li nas to nekamo? Ne bi li bilo bolje priznati kako smo svi mi učinili greške? Najvažnije jest učiti na svojim greškama. Ako dakle jedna njemačka vlada uči na greškama i poljska vlada uči na greškama, onda je to za mene najprije nešto pozitivno.

 

 

Komentara 5

ST
stefj
14:58 26.06.2022.

Njemački nevjerojatni strateški promašaji teško se mogu objasniti drugačije nego prijateljstvom ekipe iz DDR-a. Tako i toliko se vezati uz Rusiju, i to sve jače nakon 2008. i 2014. baca veliku sumnju na motive... Naravno da je jedan jaki motiv laka zarada i kontrola tržišta, no sve skupa izgleda kao da je to osmislio mali Ivica koji nema pojma o geostrateškoj politici... Poljska je bila veliki protivnik te Njemačke politike, toliko često napadana radi toga. Na kraju je sada Poljska politika ispala puno pametnija, prva država koja je sama ukinula uvoz plina iz Rusije. Jedna Francuska nije gasila nuklearke i nema problema s el. energijom... A o stanju vojske ne treba niti pričati. Njemačka jedva može skupiti 8 aviona koji lete i to ne noću, a uspjeli su održati i 35 tenkova... Još da se bar onda u Njemačkoj održavala infrastruktura, no ne, sve se trošilo na kupovinu raznih interesnih skupina i ostanak na vlasti. U svemu tome zeleno je prihvaćeno kao državna religija, što je samo donijelo dodatnu štetu. Pri tome je teško vjerovati da to zeleno nije jako financirano iz tih istih Rusko-Njemačkih struktura budući da je i plin proglašen zelenim energentom... U svemu tome ne bi bio niti malo problem da Njemačka sama plaća za te svoje greške, no plaćamo svi, a siromašnije će to puno teže pogoditi.

KO
kompakt
13:59 26.06.2022.

"Važno je dobro slušati i razumjeti svije prijatelje i partnere "kao što su muslimani u PiH.

AL
AlOkin
04:22 27.06.2022.

Da sam Poljak jako bih se zapitao o motivima Nemačkog kacelara?!? Ipak mu je deda '39.-e sa nacistima pregazio Poljsku... Kod nas kažu: "Vuk dlaku menja, ali ćud nikako".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije