Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povlače snage

'Potukli smo ISIL, a Trump nam sada zabija nož u leđa'

Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
21.12.2018.
u 18:48

Sumnja se na političku trgovinu kako bi se zaštitilo zločinački režim u saudijskoj arabiji

Odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih snaga iz Sirije smatramo velikom izdajom i zabijanjem noža u leđa”, rekao je Riyad Darar, predsjednik zajedničkog vijeća Kurdskih jedinica narodne zaštite u Siriji, ističući da su Kurdi ponovno prepušteni na milost i nemilost Turskoj koja priprema veliku vojnu ofenzivu na kurdske snage u Siriji.

Istodobno, kurdski izvori tvrde kako je više od 100 američkih vojnih transportera napustilo područje gradića Shoyuqa, istočno od Manbija, te sela Asheqa, blizu grada Tal Abyada koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Kurdi
1/5

Pobjeđuju, a vječni gubitnici

Povlačenje američkih snaga iz Sirije, s područja pod kurdskom kontrolom, dogodilo se je desetak sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump donio iznenadnu odluku o povlačenju američkih snaga iz Sirije tvrdeći da je teroristička organizacija Islamska država poražena. Međutim, analitičari su uvjereni da odluka Trumpa o povlačenju nema veze s porazom ISIL-a jer ta teroristička skupina još uvijek djeluje u pustinji kod Deir ez-Zora nedaleko od baze Tanaf gdje je bilo stacionirano više od 2200 američkih vojnika.

Većina promatrača slaže se da je povlačenje američkih snaga došlo u trenutku kada je turski predsjednik Erdoğan najavio nove vojne ofenzive u toj zemlji, operaciju istočno od rijeke Eufrat u sjevernoj Siriji, uključujući grad Manbij koji je pod kontrolom kurdskih snaga YPG koje Ankara smatra terorističkom organizacijom. Erdoğan je kazao da je u razgovoru s Trumpom na summitu G20 najavio tu vojnu ofenzivu te da se Trump nije protivio, što daje naslutiti mogućnost njihova dogovora o tome da za nepredočenje dokaza koje ima Turska i koji direktno optužuju saudijskog princa Mohammeda Bin Salmana za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija Trump povuče svoje snage s kurdskog područja i otvorio vrata za vojnu ofenzivu Turske kako bi uništila Kurde.

Nažalost, izgleda da će u sirijskom ratu Kurdi opet biti najveći gubitnici. Naime, Kurdi su najviše dali u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države i oslobodili velika područja pod kontrolom ISIL-a, uključujući i glavni grad kalifata Raku. Zauzvrat nisu tražili ništa osim autonomije. Međutim, opet su izigrani od SAD-a. Nisu ogorčeni samo Kurdi. Najveći saveznik SAD-a, Izrael, također je ogorčen na odluku Trumpa jer smatra da će povlačenje američkih snaga u velikoj mjeri povećati utjecaj Irana i Hezbollaha u Siriji.

Terorizam je i dalje živ

I ostali Trumpovi saveznici zabrinuti su zbog povlačenja američkih snaga iz Sirije.

– Francuska će ostati vojno angažirana u Siriji i neće povlačiti svoje snage – rekla je ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau ističući da “borba protiv terorizma nije ni blizu završena” osvrćući se na teroristički napad u Strasbourgu.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 56

VO
vorda400
19:24 21.12.2018.

Prodali su im oružje napumpali ih da će dobiti državu. i sad su im ga metnuli zguza a kad ih Erdogan nagazi nebudu dobro završili

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
19:05 21.12.2018.

ISIL je samo privremeno POTISNUT ali nisu poraženi a ponajmanje poubijani i sada se među migrantima raspoređuju diljem svijeta a pogotovo Europe kao spavači dok im vođa ne naredi ĐIHAD u jednom trenutku a onda Europa neće znati što ju je snašlo!

PL
@ploto@
19:13 21.12.2018.

Kurdi su osvojilio velika područja i tamo gdje ih nije bilo.Zato sad imaju veliki problem da to brane.Malo su bili sa Assadom i SAA,a nakon toga protiv njih i slizali se sa Izraelom i SAD..No jedno se kod Kurda nikadd ne mijenja,Oni su oportunisti i nemaju nikakvu čvrstu strategiju oko vlastite države i zato je dosad nisu imali niti će ju imati.Da su bili na početku uz vladu Bashar Assada,sad bi njihov položaj bio neusporedivo bolji.Kao i prije u povijesti,oni su mijenjali saveznike i priklonili se Anglocionistima,iako imaju gorka iskustva iz Iraka,jer su ih i tamo Ameri naguzili i ostavili Saddam Huseinu na milost i nemilost.Nisu ništa naučili iz povijesti i opet će platiti cijenu za nevjeru i nedostatak karaktera.Nepouzdani i prevrtljivi,takvi su Kurdi. A ta bajka da su htjeli samo autonomiju su priče za malu djecu.Uz pomoć SAD i Izraela,Kurdi su planirali imati državu na velikom dijelu Sirije i Iraka i to slučajno baš tamo gdje su najbogatiji izvori nafte,koja bi bila pod kontrolom Izraela. Sad cmizdre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije