Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUGUJUĆA MAJKA

Potresna snimka s Lošinja: Očajna dupinica satima držala uginulo mladunče na površini mora

Dupinica satima držala uginulo mladunče
Screenshot/Institut Plavi svijet/HRT
06.10.2021.
u 21:14

- Majka niti u jednom trenutku, bez obzira na približavanje odraslih životinja, nije htjela ispustiti svog mladunca - rekla je Marinela Cukrov s Instituta Plavi svijet

Potresan prizor koji pokazuje koliko i životinje osjećaju, snimili su kod Lošinja znanstvenici Instituta Plavi svijet. Zabilježena je dupinica koja je satima držala uginulo mladunče na površini mora i s njime plivala.

- Mi kao znanstvenici želimo uvijek sve snimiti, zabilježiti, da vidimo što se događa, ali ovdje smo, s druge strane, imali tugujuću majku, vi vidite tu nemoć i onda je želite samo pustiti na miru da ima vremena oprostiti se od mladunca - objasnio je Jeroen Hofs s Instituta Plavi svijet za HRT

Ljudskog je bila jača od znanosti pa majci nisu uzeli mrtvo mlado za proučavanje. U dupina je velika i sućut, oni zajedno i plaču.

- U jednom trenu ste imali osjećaj kao da te jedinke tako blizu plivaju, kao da je grle, kao da je tješe, kao da je u stvari pružaju potporu u tom tužnom događaju. Međutim, majka niti u jednom trenutku, bez obzira na približavanje odraslih životinja, nije htjela ispustiti svog mladunca - rekla je Marinela Cukrov s Instituta Plavi svijet.

Ova snimka prva je takvog ponašanja dobrih dupina u Jadranu iako se slično ponašaju i drugi dupini i kitovi.

- Ovo su prvi zabilježeni slučajevi, iako se ovdje istraživanje vrši preko 35 godina - rekla je Tihana Vučur Blazinić s Instituta Plavi svijet.

Komentara 1

Avatar Malazan
Malazan
21:56 06.10.2021.

"Dupinica", Stvarno?!? Ne ženka dupina, možda? Nego ono baš dupinica?! Dobro nije ispala "dupinka" ili možda "delfinka"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije