Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpuni slom Kerumova carstva. Dva braka, petero djece i dalje život na visokoj nozi

Željko Kerum u drugom je braku, sa suprugom Fani. Iako je poslovno carstvo po kojem ga poznajemo doživjelo propast, njegova obitelj i dalje živi na visokoj nozi. On i supruga Fani voze Mercedese novije proizvodnje. Dio godine žive u penthausu u njezinu hotelu Perla u Rogoznici, a dio u luksuznoj vili na elitnim Mejama.
06. studenoga 2018. u 10:17 87 komentara 74977 prikaza
Željko i Fani Kerum
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Željko Kerum u drugom je braku, sa suprugom Fani. Iako je poslovno carstvo po kojem ga poznajemo doživjelo propast, njegova obitelj i dalje živi na visokoj nozi. On i supruga Fani voze Mercedese novije proizvodnje. Dio godine žive u penthausu u njezinu hotelu Perla u Rogoznici, a dio u luksuznoj vili na elitnim Mejama. Željko Kerum ima petero djece, dvoje odraslih iz prvog braka i troje iz drugog braka.

Željko Kerum Kerumova tvrtka Odbačen prijedlog predstečajne nagodbe Keruma d.o.o.

Nad tvrtkom Kerum d.o.o. otvoren je stečajni postupak. Trgovački sud u Splitu za stečajnu upraviteljicu imenovao je Mirjanu Zuziju, diplomiranu ekonomisticu iz Velike Gorice. Pozvani su vjerovnici da u roku od 30 dana prijave tražbine. Sud je naložio i da se rješenje o otvaranju stečaja upiše u zemljišne knjige na nekretninama na kojima je Kerum d.o.o. upisan kao vlasnik, odnosno suvlasnik. Kerum d.o.o. ima mnoštvo nekretnina u Splitu, Zadru, Zagrebu, Dubrovniku, Trogiru, Drnišu na otocima Braču, Hvaru i drugdje. Radi se o stanovima, poslovnim prostorima i zemljištima. 

Sada i formalno kraj

Time je i formalno, nakon godina mrcvarenja i bezuspješnog pokušavanja sklapanja predstečajne nagodbe, bivši splitski gradonačelnik i bivši saborski zastupnik Željko Kerum ostao bez svoje stožerne trgovačke kompanije, od koje je krenuo njegov prvo gospodarski, a potom i politički uspjeh.

Problemi s Kerumom d.o.o. nastali su 2012. godine kada mu je račun blokirala Hypo banka, kreditor Kerumove druge tvrtke Adriatic u čijem je vlasništvu bio hotel “Marjan”. Naime, Kerum d.o.o. bio je jamac, a rate nisu vraćane na vrijeme. Zahtjev za pokretanje stečaja podnijela je Fina nakon što je njezino Nagodbeno vijeće početkom rujna ove godine prekinulo postupak predstečajne nagodbe koji je prije punih pet godina, 2013., pokrenut pred Trgovačkim sudom u Splitu, ali nagodba nikad nije postignuta. Dugovi Keruma d. o. o. neplaćeni u posljednjih 120 dana iznose točno 285,632.182 kune, a riječ je o istim dugovanjima koja se provlače od prestanka poslovanja.

željko kerum FIZIČKI OBRAČUN Kerum napao Blaževića: 'Nokautirat ću te kad te uvatim, p....a ti materina!'

U trenutku otvaranja predstečajne nagodbe Željko Kerum je najavljivao veliki povratak u trgovački biznis. Tvrdio je da u vlasništvu ima nekretnine čija vrijednost prelazi 1,7 milijardi kuna, koliko su iznosili dugovi prema 715 dobavljača, 110 tijela javne uprave i tvrtki u državnom vlasništvu, devet financijskih institucija i deset povezanih društava.

– Treba mi vremena da prodam nekretnine i vratim dugovanja, a sad sam ga dobio. Imovina tvrtke Kerum d.o.o. i s njom povezanih društava vrijedi više od dvije milijarde kuna – izjavljivao je prije pet godina Kerum kada je planirao prodati hotel “Marjan” i spasiti poslovanje. Međutim, na njegovu žalost, “Marjan” danas prodaju banke, a ne Kerum koji je 2015. u sklopu predstečajne nagodbe čak ponovno otvorio prvi dućan Kerum, u Planom na Jadranskoj magistrali. Iako je za koji dan trebao otvoriti i drugi, u Koteksu, a potom još njih 10, to se nije dogodilo i onaj na magistrali ostao je jedini dok nije i drugi put zatvoren. Planiran je promet od sto milijuna kuna u prvoj godini poslovanja i 227 milijuna u drugoj, ali od toga nije bilo ništa.

Kerumov nećak preuzima županijsku koncesiju Skupština Splitsko-dalmatinske županije Uvala Bene Kerumovom nećaku koji će vratiti milijun kuna ujakovog duga

Kupnja hotela “Marjan” i njegova megalomanska obnova stajale su Keruma poslovne propasti što se tiče njegove temeljne, trgovačke djelatnosti. Nakon što je Hypo banka sjela na račun Keruma d.o.o., Željko Kerum otvorio je drugu tvrtku Kerum trgovina i rasprodao trgovine, uglavnom Tomiju i Studencu, radnice su nastavile raditi za istim blagajnama, samo za drugog poslodavca, ali su vjerovnici ostali bez novca, koji će se sada pokušati naplatiti stečajnim postupkom. Prema prošlogodišnjim izvještajima, kumulirani gubitak tvrtke Kerum d.o.o. iznosio je 231 milijun kuna, a dugoročne obveze iznose 494 milijuna kuna. Zaposlenih nema.

Ročište 1. veljače

Za 1. veljače 2019. godine zakazano je ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine koje će prema Kerumu d.o.o. vjerovnici prijaviti. Za komentar otvaranja stečaja nad Kerumom d.o.o pokušali smo pitati Željka Keruma, ali nismo ga uspjeli dobiti na mobitel. Telefonska tajnica javljala je na talijanskom jeziku da se ne može javiti i da pokušamo kasnije.

12.05.2015., Split - Hotel Marjan na Zapadnoj obali. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL TRAŽE ISTRAGU DORH-A Bivši radnici 'Kerumovog' Hotela Marjan prosvjedovali pred sudom

Željko Kerum je i nakon sloma poslovnog carstva ostao u biznisu, ali i u politici. Na čelu je Hrvatske građanske stranke i bio je kandidat za gradonačelnika Splita na prošlim izborima. Andro Krstulović Opara pobijedio ga je u drugom krugu.  

NOVI BIZNIS - TURIZAM I GRAĐEVINA

– Supruga i ja imamo 330 turističkih kreveta, u Rogoznici i Splitu. Imamo dva-tri građevinska projekta, jedan od njih je i Lora. Imamo proizvodnju namještaja u Benkovcu i Kaštelima. Uglavnom, posao je puno manji i jednostavniji. Turistički dio, hotelijerski, vodi moja supruga, u to se ne miješam. Ona to radi uspješno, firma radi dobro i ostvaruje dobit. Ja imam građevinsku tvrtku i bavim se građevinskim radovima – rekao nam je prije izbora Kerum.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • samograd:

  Kerum je Vlaj pa je i time pogodan za isprdavanje jer nema maske ko npr Emil Tedeschi , on je DJ Deuch ,on je urban , on na svoj rođendan zove Radiohead a ne sluša ojkavicu u Ogorju i jede ... prikaži još!i jede fine dining , ne jede peku ko Željko . To je važno za iskompleksirane urbane ljevičare da ne ispadnu seljaci jer im je to najveći strah , to što Emil po firmi vrijeđa koga stigne to nije važno , Emilov je dijete crvene buržoazije pa je sačuavn od pljuvanja i isprdavanja ,to što je Kerum izgradio najviše vrtića i škola u povijesti Splita to nije važno ,što su samo za vrijeme Keruma djeca imala besplatne uđžbenike i hranu to nije važno jer je Kerum sirovi Vlaj .

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Da, da tako ga je slomilo da jedva hoda🤣

 • Deleted user:

  Dobar mladi komad, petero djece, oprana lova uložena u nove profitabilne poslove, dugovi će se oprati kroz stečaj, ionako su i dobavljači i banke kroz godine dovoljno na njemu zaradili pa neće puno tugovati nego mu rado dati nove kredite ... prikaži još! i robu... Propast tu može vidjeti samo nedotupavi novinar koji radi za burek i jalna stoka sitnog zuba kojoj je najveći domet komentirat uz žuju što ne razumije...