Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisani ugovori za Regionalni centar za gospodarenje otpadom "Šagulje"

"To je budućnost jer u našoj županiji nemamo nijedan centar za gospodarenje otpadom. Moram izraziti veliko zadovoljstvo suradnjom s Brodsko-posavskom i Požeško-slavonskom županijom. Ovdje se pokazalo da se - kada politika ima zajednički sluh - može vrlo brzo reagirati", rekao je župan Ivo Žinić.
01. listopada 2019. u 19:23 0 komentara 115 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ugovore za izradu studijsko-projektne dokumentacije za sustav gospodarenja komunalnim otpadom, vrijedne 7,7 milijuna kuna, za Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i dio Sisačko-moslavačke županije u utorak su potpisali direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom "Šagulje" Josip Grgić i predstavnici devet tvrtaka.

Performans aktivista Zelene akcije na Trgu Stjepana Radića PERFORMANS AKTIVISTA Zelena akcija: Bandić obećavao idilu, a priredio kaos sa smećem

 Na svečanosti su bili i načelnica Sektora za fondove Europske unije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

"Centar za gospodarenje otpadom strateški je projekt ne samo Brodsko-posavske županije, nego i Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije. Danas potpisani ugovori vrijedni su 7,7 milijuna kuna, a cjelokupan projekt je vrijedan blizu 200 milijuna kuna, s tim da bi centar za gospodarenje otpadom, ako sve bude išlo svojim tijekom, trebao profunkcionirati 2023. ili 2024. godine", rekao je župan Danijel Marušić.

Čistoća u Zagrebu Čeka se odobrenje grada Smeće će poskupjeti, ali cijene ipak neće u nebo

Zajedničko zbrinjavanje otpada u Požeško-slavonskoj županiji kao svoj prioritet vide i zbog troškova njegove realizacije. "Mi smo jedna od najmanjih hrvatskih županija, da taj projekt radimo sami, bilo bi iracionalno i teško bismo postigli neku ekonomsku opravdanost. Nama je u interesu kvalitetno zbrinjavanje otpada jer su nam u fokusu poljoprivreda i turizam", istaknuo je zamjenik požeškog župana Željko Jakopović. 

Tesla automobili Mediji upozorili 'Hrvatska među zemljama koje postaju smetlište za njemačke dizelaše'

 Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je rekao da je to je vrlo važan projekt i kako mora priznati zadovoljstvo, te da su bez obzira na dugotrajnu pripremu, "ipak zadovoljni što to ide u jednom dobrom smjeru."

 U Šaguljama će  otpad odlagati dio Sisačko-moslavačke županije, odnosno 11 jedinica lokalne samouprave.

"To je budućnost jer u našoj županiji nemamo nijedan centar za gospodarenje otpadom. Moram izraziti veliko zadovoljstvo suradnjom s Brodsko-posavskom i Požeško-slavonskom županijom. Ovdje se pokazalo da se - kada politika ima zajednički sluh - može vrlo brzo reagirati", rekao je župan Ivo Žinić.

Planuo je požar u Botaničkom vrtu ŠIRI SE CRNI DIM Požar kod Botaničkog vrta u Zagrebu: Zapalio se građevinski otpad

Na upit novinara Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podsjetila je da se u Hrvatskoj planira graditi 11 regionalnih centara za gospodarenje otpadom.

Dva centra su već izgrađena (Marinšćina i Kašjun), dva su u gradnji, a ostali u različitim pripremnim fazama, od pripreme za početak radova do izrade projektne dokumentacije. Novinare je zanimalo moraju li procedure oko izgradnje centra za gospodarenje otpadom trajati ovako dugo.

ZAGREB JE NAŠ!: 'Požari glomaznog otpada su posljedica nemara ili su podmetnuti'

"Ovi su procesi dugogodišnji i u drugim europskim zemljama. Od početka projektiranja do krajnje uporabne dozvole. Primjerice, za ovakav centar u Ljubljani trebalo je 11 godina. Dakle, po tome nismo izuzetak", istaknula je Feketić.

Koliko će građane stajati zbrinjavanje otpada u centru Šaguljama još je, po riječima direktora centra, prerano govoriti.

Renato Petek kritizira Milana Bandića Renato Petek: 'Na deponiju nije smjela biti tolika količina otpada, netko treba odgovarati!'

"Ono što je bitno naglasiti u centru će biti obrađivan samo ostatni dio otpada. Gradovi i općine bit će dužni kroz sortirnice i kompostane smanjiti količinu otpada za 50 posto a drugih 50 posto bit će obrađeno u centru. Kojom tehnologijom i kojom cijenom po toni, reći će studija. Dokumentacija je iznimno zahtjevna i kompleksna i u njezinoj izradi trebat će sudjelovati brojni stručnjaci",  rekao je Grgić.

Centar za gospodarenje otpadom "Šagulje" primat će otpad s područja kojem trenutačno gravitira oko 400.000 stanovnika. 

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.