Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se odobrenje grada

Smeće će poskupjeti, ali cijene ipak neće u nebo

Čistoća u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
18.01.2019.
u 10:30

Grad je već dvaput odbijao nove tarife Čistoće, a Bandić im je jučer poslao na doradu i treći prijedlog. Računi, kažu, neće porasti prije jeseni

Neće i neće i nema nikakve šanse da hoće. Nema govora o poskupljenju jer cijene odvoza smeća mogu biti samo iste ili eventualno manje, uvjeravao je prije godinu dana, pri svečanom otvaranju kontejnera u Kranjčevićevoj, Zagrepčane gradonačelnik Milan Bandić, a onda im zalijepio pljusku. Odnosno, zasad probnu, ali kako doznajemo iz Čistoće, uskoro će ona biti i trajna, iako možda ne tako drastična kao što se činilo.

Neće biti skupo kao Varaždin

A pljuska o kojoj govorimo jest prijedlog cjenika koji je Holding uputio na odobrenje Gradu, u kojem, između ostalog, stoji i kako će u zgradama odvoz otpada za stanove od tridesetak kvadrata te četiri člana kućanstva, poskupjeti za gotovo 80 kuna, a svi mjesečni cehovi bit će barem dvostruko veći od trenutačnih. Nova formula za izračun duga za smeće trebala bi se sastojati od fiksnog dijela, “naknade za obveznu minimalnu javnu uslugu” te naknade za pražnjenje, a obračun će izgledati otprilike tako da će se svim kućanstvima povećati fiksni dio, a onaj varijabilni će ovisiti o broju odvoza te o broju članova u domaćinstvima.

U skladu je to, kažu u Čistoći, s državnom Uredbom o gospodarenju otpadom, čije se odredbe mogu tumačiti na dva načina. Onako kako je to napravljeno, primjerice, u Varaždinu, gdje se otpad plaća po broju članova domaćinstva, a kao domaćinstvo se uzima čitava zgrada ili pak na način koji će se u Zagrebu primijeniti, a to je po broju članova u stanu.

– Stanovi u zgradi koji u Varaždinu dijele jedan kontejner, plaćaju udio u njemu pa istu mjesečnu cijenu imaju samci koji žive u 20 kvadrata i obitelji iz sto kvadrata. Kod nas neće biti tako jer smo slagali korektivne koeficijente, što u principu znači da će stanovi s više članova kućanstava imati i više cijene – kažu nam u Čistoći, dok iz Holdinga ističu kako se “u ovom trenutku još uvijek ne može govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi”.

Vijeće za potrošače odbilo

Kako su priopćili, prije ove, treće radne verzije cjenika, koju je jučer objavio Jutarnji list, postojale su još dvije, jedna iz lanjskog ožujka, a druga iz kolovoza te su obje odbijene od gradske uprave. U prvoj se, objašnjavaju nadalje iz Holdinga, tražilo da fiksni dio cijene za samačka domaćinstva bude različit od one za višečlana, a druga se odbila jer je Vijeće za zaštitu potrošača dalo negativno mišljenje zbog previsokih cijena. Na korekciju će sad i treća verzija cjenika jer, kako doznajemo, gradonačelnik Bandić jučer je upravo to naredio čelnicima Čistoće, a kad bi on mogao biti spreman, još se uvijek ne zna.

– Radimo na cjenicima skoro godinu dana već, a mislim da onaj konačni, koji ćemo i objaviti, možemo očekivati tek na jesen. U svakom slučaju, cijene nikako neće moći ostati iste jer smo povećali broj zelenih otoka, reciklažnih dvorišta, kupovali spremnike, kamione. Količina posla se povećala, trebat će nam i četiristotinjak radnika više. A to se mora platiti – kažu nam u Čistoći da cijene možda ipak neće u nebo, ali bome neće ostati ni prizemljene.

Pogledajte video: Zašto gore automobili u Zagrebu

 

Komentara 13

Avatar indigo25
indigo25
08:32 21.01.2019.

Treba neko i platiti plaču tim silnim Uhljebima u Gradu i Holdingu.

RP
rpzagreb
16:27 19.01.2019.

Odgovor da cijene neće ići u nebo je adekvatan i primjeren samo za polupismene i totalno ograničene stanovnike grada.

AA
aabbcc
13:24 18.01.2019.

Zagreb treba biti u Evropi a ne hercegovacka selendra i smece treba prodavati, na istom pare zaradjivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije