Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
71 OBRTU 3 MILIJUNA KN

Poslodavcima za stipendije naučnika 60 milijuna kuna

Zagreb: Dodjela potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/19
11.09.2019.
u 22:33

Novi projekt stipendiranja i naukovanja vrijedan je 200 milijuna kuna

Prije više od pola stoljeća djed Zagrepčanke Ljiljane Mille pokrenuo je obiteljski obrt proizvodnje licitarskih srca, a ljubav prema tom zanatu prenio je na cijelu obitelj. Prvo ga je naslijedila kći, a kada je ona prije nekoliko godina otišla u mirovinu, posao je preuzela njegova unuka.

Licitarska srca su naš najpoznatiji proizvod, ali radimo i medenjake, konjiće, bebice, pisanice… Sve su to tradicijski proizvodi koje prodajemo na sajmovima i po tome smo poznati – govori Ljiljana Milla, vlasnica svjećarsko-medičarskog obrta “Tomica Marica”.

Jednog od njih 71 koliko ih je jučer u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta dobilo odluke za poticanje tradicijskih i umjetničkih obrta. Podijeljeno je ukupno 3 milijuna kuna iz državnog proračuna, pri čemu je svaki obrtnik dobio od 20 do 50 tisuća kuna.

Zagreb: Dodjela potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta
1/19

Ručni rad i nove tehnologije

– Jako sam zadovoljna jer smo uspjeli dobiti maksimalan iznos koji ćemo uložiti u poslovanje, neke nove aparate… – objašnjava Ljiljana Milla kojoj je odluku o poticajima uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ministar je napomenuo da natječaj ide dalje i da je cilj do kraja godine kroz rebalans osigurati dodatnih milijun kuna.

– Naš je cilj poticanje ručnog rada jer se znanja i vještine obrtnika trebaju očuvati. Želimo obrtnike potaknuti na uvođenje novih tehnologija i znanja – rekao je ministar Horvat.

Ministar je napomenuo kako je jučer otvoren još jedan natječaj na koji se mogu, između ostalog, prijaviti i obrtnici.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otpočelo je novu fazu projekta stipendiranja i naukovanja u sklopu kojeg se dodjeljuju stipendije za učenike strukovnih škola, ali i naknade za gospodarske subjekte, odnosno obrtnike i poduzetnike koji primaju učenike na naukovanje.

Upisanih 750 više nego lani

– Ove smo godine povećali iznos stipendije za 100 posto! Do sada su učenici primali 750 kuna mjesečno, a sada se taj iznos penje na 1500 kuna. Također, povećali smo broj učenika koji će dobiti stipendije, a poslodavci će im moći dati i nagradu od 1250 kuna mjesečno. Za poslodavce smo pak osigurali 60 milijuna kuna – rekla je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je predstavila projekt vrijedan više od 200 milijuna kuna.

Od tog je iznosa čak 85 posto financirano sredstvima Europske unije, a projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

– Važno je reći da se radi o deficitarnim zanimanjima koja su jako atraktivna na tržištu rada – poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, a iz ministarstava su zaključili kako je dokaz da projekt ima efekt, činjenica da je u srednje strukovne škole ove godine krenulo 750 učenika više. Također, najavili su da slijede pregovori s Ministarstvom financija kako bi se podigao iznos koji učenici mogu primati bez oporezivanja.

Komentara 1

MA
MarkoMaras
23:07 11.09.2019.

Dosta subvencija! Dosta plaćanja besmislica iz džepa građana! Ako se tradicionalni obrti gase, to je zato što više nisu potrebni. To što su licitarska srca ili šestinski kišobrani vrijedna baština nije razlog da hrvatska vlada oduzima novac od nekog bauštelca da bi platila nekome da ih radi! Jer onda ispada da vrijednost posla ne određuje tržište, nego hrvatska vlada. To je kao da kaže bauštelcu: "od tebe ćemo uzeti novac, jer radiš bezvrijedan posao, i dat ćemo ga onima koji rade vrijedan posao". To je najčistija nepravda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije