Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

U obrtu i slobodnim profesijama u lipnju 4,2 posto više zaposlenih

U obrtu je krajem lipnja bilo 189.126 zaposlenih, što je 4,8 posto ili 8.636 više nego u svibnju
19. kolovoza 2019. u 07:56 1 komentara 83 prikaza
drvna industrija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

 U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 208.440 zaposlenih, što je za 4,2 posto ili 8.454 osobe više nego na kraju svibnja, a na taj je ukupni porast utjecao rast zaposlenih u obrtništvu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

posao REZULTATI Na mirovinskom zavodu prvi put više od 1,6 milijuna zaposlenih

U obrtu je krajem lipnja bilo 189.126 zaposlenih, što je 4,8 posto ili 8.636 više nego u svibnju. Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija je, pak, na mjesečnoj razini smanjen, i to za 182 osobe, na 19.314 zaposlenih.

Statistika broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama pokazuje da je broj zaposlenih porastao u 17 područja djelatnosti, i to od 0,2 posto u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, do 14,5 posto u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Obrtnik | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tako je u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi krajem lipnja bilo zaposleno 12.055 osoba, a u djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane 37.572 osobe.

Pad broja zaposlenih zabilježen je samo u dva područja, građevinarstvu za 0,5 posto, te onom javne uprave i obrane; obveznog socijalnog osiguranja, za 2,0 posto.

središnja baza Fina: U registar stvarnih vlasnika do sada upisano 527 trgovačkih društava

U obrtima u djelatnosti građevinarstva je tako krajem lipnja bilo 21.382 zaposlenih, a u obrtima i slobodnim profesijama u javnoj upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju 7.418 zaposlenih.

Prema županijama, porast se bilježi u 14 županija i kreće se od 0,1 posto u Bjelovarsko-bilogorskoj do 12,3 posto u Šibensko-kninskoj županiji. S druge strane, pad je zabilježen u šest županija i kreće se od 0,2 posto u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, do 2,7 posto u Požeško-slavonskoj županiji. 

U Brodsko-posavskoj županiji broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama ostao je na razini iz svibnja 2019. godine, napominju statističari.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • stefj:

    Zašto se izvlače ovakve parcijalne statistike? Treba uvijek dati cjelokupnu statistiku, pa onda uz to analizirati pojedine dijelove... Što nam vrijedi da je porastao broj zaposlenih u obrtu, ako je istovremeno porastao broj zaposlenih u državnim i javnim strukturama? Ili ... prikaži još! ako je pao broj zaposlenih u privatnim poduzećima?