Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslodavci će morati bolje plaćati radnike

Preko SOR-a rade mahom kategorije koje nisu teško zapošljive, a poslodavci bi ionako nekog zaposlili na to mjesto
15. lipnja 2016. u 14:00 8 komentara 1170 prikaza
radnice
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), u javnosti poznatija kao “Mrsićeva” mjera, pokazala je vrlo mali učinak u zapošljavanju pa bi uskoro moglo doći do njezina ukidanja.

Socijalna politika

Preispitivanje mjere bila je, među ostalim, tema posljednje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak i ono je pokazalo da su se uz pomoć te mjere zapošljavale kategorije koje nisu teško zapošljive, dakle koje bi u većini slučajeva i tako dobile posao. Uglavnom su to osobe s VSS-om. Poslodavci kod kojih rade ionako bi trebali radnika za to mjesto, a kad je mjera već na snazi i nudi mogućnost državne potpore, poslodavci su je sretno iskoristili i ostvarili te poticaje. – Kako je u državnim i javnim službama zapošljavanje zabranjeno, ovom mjerom popunjavale su se potrebe za radnicima – kaže Krešimir Sever (NHS).

selo Eurostat Po nezaposlenosti na selu od nas gori samo Bugari 25.03.2013., Zagreb - Postrojenja i radnici TZV Gredelj. Photo: Pad nezaposlenosti Bez posla je danas manje ljudi nego prije krize Nezaposleni Zaklada Bertelsmann Njemačka studija pokazala: Mladi brzo nađu posao, ali ne u Hrvatskoj

Od 10 tzv. “sorovaca” samo jedan ili dva ostali bi raditi i nakon osposobljavanja i polaganja stručnog ispita, što je pokazatelj vrlo malog učinka stručnog osposobljavanja na trajno zapošljavanje. U odnosu na mjeru samozapošljavanja koja stoji 25.000 kuna, SOR je skup, a nije primjenjiv za sve, već samo za VSS i za obrtnička zanimanja, dok su mladi sa završenom srednjom školom tu diskriminirani. Mladen Novosel (SSSH) navodi kako najteže zapošljive skupine radnika nisu obuhvaćene SOR-om pa se sindikati zalažu za to da Hrvatski zavod za zapošljavanje ponudi više prekvalifikacija, odnosno da se uvede više osposobljavanja za rad kod poznatog poslodavca. To su prekvalifikacije koje će kratko trajati, objašnjava Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH i ujedno članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

GSV je raspravljalo o povezanosti poticajnih mjera zapošljavanja i mjera socijalne politike jer se javlja pitanje odbijanja nezaposlenih da rade za plaću od 3500 kuna ako primaju npr. 2000 kuna po raznim osnovama. U posljednje vrijeme iz redova poslodavaca u nekoliko se navrata moglo čuti kako vlada nestašica radne snage i kako bi trebalo povećati kvotu stranih radnika.

Veća kvota stranih radnika

– Članica smo EU, lakša je mogućnost odlaska na rad u zemlje u kojima je daleko bolja plaća. Poslodavci će morati shvatiti da će za kvalitetne radnike u bilo kojem sektoru morati više i platiti. Morat će biti konkurentniji europskim poslodavcima – komentira to M. Novosel. Dodaje i kako poslodavci traže veću kvotu stranih radnika jer očekuju da će doći iz zemalja u kojima su niže cijene rada (Rumunjska, Bugarska, BiH, Srbija, Albanija i druge), no to je kratkotrajna politika.     

Večernjakova ruža
Mojmira Pastorčić: Šprajc mi je poslao poruku: 'Ti si sljedeće godine'. Mislila sam da je lud
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • knezevic3d:

    minimalac u hr mora biti 5000kn..ako todoric i drugi nemogu platit radnika neka zatvore svoje firme ali sumnjam....iskoristavaju dok im drzava dopusta

  • rođen_prekjučer:

    Ta mjera je toliko loša da su kod mene bilo i još uvijek se provodi zapošljavanje tipa npr. trgovac u butiku sa VSS-om i opis radnog mjesta pomoćni rukovoditelj, na moru isto ima hrpu takvih primjera kao asistent voditelja tj. ... prikaži još!tj. sobarica i sl. banalnosti pa zašto bi netko uzimao radnika kada ti ga država daje zabadava samo izmisliš titulu i evo radnika. Ta mjera je zatvorila jako puno radnih mjesta tj. prenamijenila je radna mjesta sa plaćenih na neplaćene od strane poslodavaca. Ova mjera je kod mene dosta pomogla iseljavanju 30+ generacije koja je postala odjednom prestara za rad.

  • Duba:

    roblje! kruha gospdaru ...!!!!