Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Po nezaposlenosti na selu od nas gori samo Bugari

Siromaštvo prijeti 22,8 posto stanovnika u hrvatskim gradovima, a čak 34,9 posto u ruralnim područjima Republike Hrvatske
01. lipnja 2016. u 06:51 3 komentara 513 prikaza
selo
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Bugarska je na čelu zemalja EU kojima prijete siromaštvo i socijalna isključenost i u gradovima i u ruralnim područjima, pokazuje izvješće Eurostata. U toj kategoriji Hrvatska i ne stoji loše u odnosu na ostale zemlje EU, ali nam je izraženija prijetnja siromaštva u ruralnim područjima. Najveći je takav rizik u gradovima, osim u Bugarskoj, i u Grčkoj, Belgiji, Austriji, Rumunjskoj i Italiji.

Najmanji je rizik od siromaštva i socijalne isključenosti u gradovima Češke, Slovačke, Luksemburga i Finske. U sedam zemalja veći je rizik od siromaštva u gradovima nego u ruralnim područjima – Austriji, Danskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj.

Begić Borba za opstanak Kako žive obitelji bez posla: Šest modela preživljavanja i šest tipova kućanstava siromaštvo među najsiromašnijima u eu Više od pola milijuna Hrvata ne može si priuštiti tjedan dana godišnjeg ili plaćati režije Novac Borislav Škegro Zastrašujuće! Egalitarni sindrom glavni je uzrok stava da ovdje svi moramo biti jednaki u siromaštvu

Najveća je prijetnja siromaštva u ruralnim područjima nakon Bugarske i u Rumunjskoj, Grčkoj i Letoniji, a najmanja u Austriji, Nizozemskoj i Luksemburgu.

Prema podacima od prošle godine 41 posto stanovništva EU između 20 i 64 godine bili su stanovnici velikih gradova. Više od polovice stanovnika u Velikoj Britaniji i Cipru živi u gradovima. Nasuprot njima, u Slovačkoj, Sloveniji i Luksemburgu tek oko 20 posto stanovništva živi u velikim gradovima.

U Hrvatskoj je gotovo izjednačen omjer broja stanovnika u gradovima i mjestima, a nešto više ljudi živi na ruralnim područjima. I omjer zaposlenih osoba je podjednak, ali je za oko šest postotnih bodova veća zaposlenost u velikim gradovima u odnosu na broj zaposlenih u ruralnim područjima. U tom smo rangu, stopi zaposlenosti u ruralnim područjima, na začelju u EU, odmah iza Bugarske, dok je najveća u Njemačkoj i Švedskoj. Najveću stopu zaposlenosti imaju gradovi u Švedskoj i Velikoj Britaniji, a najmanju gradovi u Grčkoj i Belgiji.

siromaštvo | Autor : VL Foto: VL

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • hambanbo:

    I kako ostati u Hrvatskoj kad onaj sugavi ljigavac Milanovic ode,a dodje bezobrazno pogani lopov Karamarko...uzas,dvije nistarije

  • ivica_01:

    bratko bratko