Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJNE INTERVENCIJE

Posljedice snijega: Na prometnice padala stabla, kod Karlovca bez struje ostalo nekoliko tisuća korisnika

Snježno nevrijeme u Gorskom kotaru
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.02.2023.
u 13:30

Jaka kiša i snijeg te vjetar otežali su promet u gotovo cijelom kontinentalnom dijelu Hrvatske ove nedjelje, a županijski centri primali su više dojava građana koje su se poglavito odnosile na pad stabala na prometnice te prekid struje

Županijski centri 112 zaprimili su tijekom noći sa subote na nedjelju više dojava građana o posljedicama jakog vjetra, kiše i snijega na kontinentalnom području, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite. Prijave su se najviše odnosile na grane i stabla koja su pala na prometnice, pritom oštetivši električne i telekomunikacijske kablove.

Zagreb i Zagrebačka županija

Nadležne su službe na terenu i otklanjaju posljedice nevremena. Došlo je do više kvarova na niskom i srednjem naponu na području Elektre Velike Gorice, koje je Elektra otklonila oko 4,20 sati te su svi potrošači dobili električnu energiju.

Više dojava o ispadima električne energije bilo je i na području Samobora, Zaprešića i Brezovice. Svi su kvarovi otklonjeni, a jedino je područje bez električne energije Samobor - Grdanjci, pri čemu Elektra Samobor radi na otklanjanju kvara.

Sisačko-moslavačka županija

Oko 1000 potrošača ostalo je bez električne energije na širem području Dvora noćas oko 2,40 sati.

Brodsko-posavska županija

Zaprimljeno više dojava o stablima koja su zbog snježnih oborina pala na kolnik u Marulićevoj i Gundulićevoj ulici te Brlićevu putu i u mjestu Jakačina mala. Stabla su uklonili komunalno poduzeće i JVP Slavonski Brod. Zabilježeno je više kvarova na niskom naponu, a bez električne energije bio je dio potrošača na širem području županije. Na teren su izašle ekipe HEP-a.

Požeško-slavonska županija

Vatrogasci su imali više intervencija uklanjanja 15-ak stabala, koja su zbog težine snijega pala na prometnice na području Požege te po jednu intervenciju na području općine Brestovac i općine Velika. Zbog kvara na 10 kV dalekovodu, bez električne energije ostalo je oko 2000 potrošača na području Bučja, Pakraca i Čaglića.

Osječko-baranjska županija

Zaprimljeno je više dojava o stablima koja su pala na kolnik i parkirna mjesta, pri čemu su oštećena četiri vozila i otežano je prometovanje. Osječki i valpovački vatrogasci imali su po četiri intervencije, DVD Đakovo dvije i JVP-a Našice jednu intervenciju uklanjanja stabala s prometnica. Uklonjeno je i jedno stablo s dva auta. Zabilježeno je više kvarova na niskom naponu, a bez električne energije bio je dio potrošača na širem području Županije. Na teren su izašle ekipe HEP-a. ​Zbog kvara na dalekovodu bez električne energije su 15 mjesta na području Našica, 22 mjesta kod Đakova i tri mjesta u Baranji. Hrvatske šume uklonile su 20 stabala koja su prijetila pasti na cestu Gašinci - Selci Đakovački, DVD Gašinci uklonio je devet stabala s ceste.

Karlovačka županija

Noćas oko 1,30 sati ostalo je bez električne energije zbog snježnih padalina oko 5050 korisnika na širem području županije - Ozalj, Duga Resa, Vojnić i Slunj. HEP Karlovac najavio je početak otklanjanja kvarova za danas ujutro.

Vukovarsko - srijemska županija

Vukovarski vatrogasci uklonili su stabla s kolnika koje je palo na tri mjesta, a u naseljima Ivankovo i Sotin djelomično nema struje. Kvarovi se otklanjaju.

Virovotičko - podravska županija

Do 8,30 sati bez električne energije bila su naselja Brezovica, Detkovac D. Bukovica, G. Viljevo, dio grada Virovitice i Milanovac. HEP Virovitica i JVP Virovitica uklonili su jedno stabla s prometnice i vodova električne energije. Drvo na državnoj cesti između Slatine i Čeralija uklanjaju Hrvatske ceste.

Uvjeti na cesti

HAK je također izvijestio o stanju na hrvatskim prometnicama, navodeći kako je trenutno jedini otvoren obilazni pravac iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto državnom cestom DC1 preko Knina i Gračaca, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama uz obaveznu zimsku opremu. Također navode kako je moguće prema Dalmaciji putovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje DC1 prema Gračacu i Kninu, dok je iz Dalmacije prema unutrašnjosti moguće putovati od Splita državnom cestom DC1 prema Kninu i Gračacu ili autocestom A1 do čvora Pirovac i dalje preko mjesta Đevrske i Kistanje prema Kninu i Gračacu (DC1).

''Prekinut je promet na državnoj cesti Obrovac-Gračac (DC27), zbog prometne nesreće, odnosno prepriječenog teretnog vozila. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje!'', navode iz HAK-a.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica (Rovanjska), A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste DC1 Karlovac-Udbina-Knin i DC3 Karlovac-Vrbovsko-Delnice-Kikovica (stara cesta kroz Gorski kotar). U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. 

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama  trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, kao ni iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Za sav promet zatvorene su zbog vjetra i snijega dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnom cestom DC1 preko Gračaca i Knina uz zimsku opremu); dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene (zbog vjetra); državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; državna cesta DC25 Gospić-Karlobag; županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin te županijska cesta ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo).

Snježno nevrijeme u Gorskom kotaru
1/33

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće, lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Sljemenska cesta je također zatvorena je sa zagrebačke strane od Blizneca prema vrhu, dok HAK na širem području Pule i Labina poziva vozače na pojačan oprez, zbog stabala na kolniku i granja srušeni jakim vjetrom.

Gust snijeg i u Sloveniji

Snijeg je prekrio veći dio Slovenije, objavila je na društvenoj mreži Twitter meteorološka agencija Arso, upozorivši da bi tijekom dana, naročito u južnom dijelu države, moglo nastaviti malo snježiti te da u slovenskom primorju puše snažna bura, koja će u narednim satima dodatno ojačati. Prema podacima Arsa, na planinskom vrhu Kredarici u Julijskim Alpama palo je 24 centimetara novog snijega pa je snježni pokrivač sada visok 250 centimetara. Obilno je sniježilo i u Kočevju na jugu Slovenije, gdje je palo 23 centimetra snijega.

Komentara 1

AR
Archangel711
14:17 26.02.2023.

Zimska služba opet šokirana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije