Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GABRIEL ESCOBAR

Posebni izaslanik SAD-a o ratu u Ukrajini: Predsjednik Hrvatske je u krivu

Beograd: Predstavnici SAD-a, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije razgovarali su s Vučićem
Foto: Amir Hamzagic
1/2
23.01.2023.
u 16:52

Posljednjih tjedana i mjeseci Escobar je svjedočio nizu kriza na zapadnom Balkanu, od teškog procesa sastavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini, do ozbiljnih turbulencija u Crnoj Gori, pa do tenzija na relaciji Srbije i Kosova.

Vaš je predsjednik u krivu u pogledu rata u Ukrajini, ali od retorike važniji su pozitivni konkretni postupci koje je Hrvatska implementirala, rekao je u razgovoru s hrvatskim novinarima posebni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Volja Hrvata u BiH

- Najvažnije je prepoznati da je Hrvatska bila vrlo dobra u suradnji s ostatkom saveza u podršci Ukrajini. U tom smislu vaš je predsjednik u krivu, ovo nije posrednički rat (Sjedinjenih Država i Rusije op. a.), već pomoć žrtvi neizazvane agresije da se brani. Ne slažemo se s njime u tomu. No, u svakom aspektu Hrvatska je bila na pravoj strani, u svakoj odluci, deklaraciji, sve od sankcija do podrške obrani Ukrajine. Hrvatska je surađivala s nama bilateralno i s NATO-om multilateralno. Komentari su druga stvar, ali postupci govore sami za sebe – govori Escobar.

S Escobarom se susreo i hrvatski premijer Andrej Plenković, i njih su dvojica pozvali stranke u Bosni i Hercegovini da što prije ustroje vlast prema rezultatima izborima koji su održani u listopadu. U razgovoru s novinarima Escobar je rekao da se izborna volja Hrvata treba implementirati, iako je odbio komentirati pojedinačni izbor Željka Komšića kao navodno hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

- Podržavamo sve konstitutivne narode u BiH da slobodno i otvoreno izraze svoje političke preferencije. Vjerujemo u postojanje što većeg broja političkih opcija unutar demokratskih struktura. Ne želim komentirati izbor konkretnog pojedinca, ali općenito vjerujemo da se volja hrvatskog naroda u BiH mora čuti i implementirati – rekao je Escobar novinarima.

Prošlog je tjedna Escobar, zajedno s izaslanikom Europske unije za zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i još nekoliko savjetnika europskih lidera razgovarao najprije u Prištini s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem te nakon toga u Beogradu sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem

Escobar kaže da SAD nije dao ultimatum Srbiji da prizna Kosovo, ali da podržava plan Francuske i Njemačke.

- Nije bio ultimatum, već prilika. Europljani su izrazili hitnost zbog zamrznutog konflikta koji često ne ostaju zamrznuti dugo, a onaj između Srbije i Kosova nije baš zamrznut. Svaka konfrontacija koju smo vidjeli u posljednjih godinu i pol dolazila je sve bliže i bliže nasilju. Zato je važno da adresiramo tu situaciju. Europljani su im dali prijedlog za normalizaciju za koji mislim da je vrlo dobar i obje bi ga zemlje trebale podržati. Ne naprave li to, bit će posljedica koje dolaze prirodno za zemlje koje žele raditi izvan europskih struktura - rekao je Escobar i dodao da ipak ne želi još govoriti o konkretnim "posljedicama" zato što vidi pozitivan momentum.

Posljednjih tjedana i mjeseci Escobar je svjedočio nizu kriza na zapadnom Balkanu, od teškog procesa sastavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini, do ozbiljnih turbulencija u Crnoj Gori, pa do tenzija na relaciji Srbije i Kosova.

- Crna Gora je u vrlo dubokoj krizi. Blizu je institucionalnog kolapsa kakvog u posljednje vrijeme nisam vidio ni u jednoj zemlji. Nema vlade. Pale su dvije vlade i nije bilo napretka u formiranju još jedne. Nemaju kvorum u Ustavnom sudu koji bi mogao potvrditi nove izbore - rekao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike prije nekoliko dana.

Upozorenje Podgorici

Parlamentarna većina u Crnoj Gori izglasala je Miodraga Lekića za mandatara nove Vlade, i to na osnovi spornih izmjena Zakona o predsjedniku kojima je skupština smanjila ovlasti trenutačnom predsjedniku Milu Đukanoviću koji je odbijao potvrditi Lekića kao mandatara. Washington i Bruxelles upozorili su da vladu ne bi trebalo birati na temelju promijenjenog zakona. U Crnoj Gori je blokiran i Ustavni sud jer trenutačno broji tek troje sudaca od njih sedmero pa ne može uspostaviti kvorum. Predsjedničke izbore Skupština je raspisala za 19. ožujak.

 

VIDEO: Izjave nakon sastanka Plenkovića i Dombrovskisa

 

Komentara 48

DU
Deleted user
17:21 23.01.2023.

Evo dokaza da nas smatraju svojom kolonijom kojoj određuju politiku. Što je najgore i neki naši političari pristaju na to. A što smo do sada dobili zauzvrat? Jedno veliko ništa

BO
boom
17:10 23.01.2023.

Zasto ste dopustili Ameri da po N- ti put Muslimani biraju hrvatskog clana predsjednistva? Sramota je sto Plenki priča s ovim covjekom cija je srzava nametnula ovaj sporazum

VI
vidum
16:57 23.01.2023.

Predsjednik HDZ-a s Escobarom? Primjereno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije