Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni posjet

Dombrovskis: 'Razumijem zabrinutost oko cijena u Hrvatskoj'

Izjave nakon sastanka Plenkovića i Dombrovskisa
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/10
23.01.2023.
u 11:59

Plenković je istaknuo kako je inflacija u Hrvatskoj niža od one u nekim drugim članicama eurozone. No napomenuo je kako je Vlada uspjela pomoći hrvatskom gospodarstvu i građanima mjerama koje su dosad donesene.

Premijer Andrej Plenković sastao se s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom u Banskim dvorima. Na sastanku su uz premijera bili i ministar financija Marko Primorac, te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Dombrovskis je u Hrvatskoj i zbog konferencije 'Hrvatska 20. članica', koja će se održati sutra. 

Susret je održan kako bi se razmotrila situacija u Hrvatskoj nakon uvođenja eura. Plenković je istaknuo kako je inflacija u Hrvatskoj niža od one u nekim drugim članicama eurozone. No napomenuo je kako je Vlada uspjela pomoći hrvatskom gospodarstvu i građanima mjerama koje su dosad donesene. S Dombrovskisom je, kako je istaknuo, razgovarao o situaciji s zaokruživanjem cijena koje su se pojavile kod nekih gospodarskih subjekata, te o mjerama koje je tim povodom Vlada poduzela. 

'Na Svjetskom gospodarskom forumu prošlog tjedna svi su izrazili zadovoljstvo mjerama koje poduzima Hrvatska', rekao je premijer.   

Dombrovskis je istaknuo kako razumije povećanu zabrinutost oko cijena u Hrvatskoj. Stoga smatra kako je bitna podrška na kojoj radi Vlada. 

Čestitao je Hrvatskoj i Vladi na ulasku u eurozonu i Schengen. 'Svjesni smo zabrinutosti što se tiče cijena, pogotovo kada je u pitanju sektor usluga, ali jednako tako vidimo da Vlada uspješno odgovara na te događaje. Promjena na euro u Hrvatskoj događa se u kontekstu visoke inflacije, ne samo u Hrvatskoj nego i eurozoni', rekao je. Napomenuo je kako je po pitanju opskrbe energentima u EU-u važno istaknuti kako su ove zime puni spremnici, te za sada sve prolazi dobro, kada je opskrba u pitanju. 'No potrebno je započeti s pripremama za iduću zimu. U tom kontekstu će LNG terminal na Krku imati svoju ulogu', rekao je.  .

'U Hrvatskoj je inflacija niža nego u srednjoeuropskim zemljama koje nisu uvele euro i to je faktor koji treba uzeti u obzir kada se promatra cijela slika. U svakom slučaju kontekst uvođenja eura danas je drugačiji nego što je bio ranije i teško je ustanoviti zašto se neke stvari događaju. Teško je sada na pamet utvrditi zašto su neki gospodarski subjekti povećali cijene, treba to detaljno provjeriti, i ako je neopravdano treba izreći kazne', rekao je Dombrovskis na pitanje novinara. 

Ministar Marko Primorac istaknuo je kako je ovaj sastanak uvod u sutrašnju konferenciju kojom će se, kako je rekao, simbolički zatvoriti jedno poglavlje na europutu Hrvatske, te otvoriti novo.

Komentara 7

DU
Deleted user
11:39 23.01.2023.

Cijene u Hrvatskoj uopće nisu rasle, naprotiv pale su i to je kolosalan uspjeh našeg premijera Plenkovića i njegove vlade! Nadalje samo leftarde, komunjare i oni koji nikada nisu htjeli Hrvatsku lažu i obmanjuju javnost sa izmišljenim poskupljenjima. Cijena nekretnine nikada nije bila niža kao i cijena hrane, samo srbi, rusi, anithrvati i komunisti lažu o inflaciji!

DL
Dvanaest__legija
11:37 23.01.2023.

Možemo samo zamisliti kolika je inflacija u prvom mjesecu ove godine nakon prelaska na euro! 20%? 25%? Hoće li netko preuzeti odgovornost i dati ostavku?

ED
edgar2
12:00 23.01.2023.

Stabilnost cijena (i inflacija) u nadležnosti je narodne banke, a ne vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije