Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Zagrebu

Poruke s Trga: Lažeš, Andreja i Mama i tata za budućnost Hrvata

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/14
24.03.2018.
u 22:20

Okupljanje je počelo pred središnjicom HDZ-a. Prosvjednici se ni riječju ni djelom nisu osvrnuli na Plenkovićev drugi dom

Izdaja, izdaja – orilo se prepunim središnjim zagrebačkim trgom na svaki spomen imena premijera Andreja Plenkovića, uz salve zvižduka pa i uvreda. Sve i da nije bilo govora na improviziranoj pozornici, vrlo rječito “govorili” su brojni transparenti, poput “Lažeš, Andreja”, “Mama i tata za budućnost Hrvata”, “Spavaš li mirno, Andrija Briselski” te onaj najbrojniji kojim su se okitili deseci prosvjednika na kojima ispod nasmijanog premijerova lica piše jedna jedina riječ – “Obmana”.

Uistinu, protivnici ratifikacije Istanbulske konvencije HDZ-ovoj vladi odaslali su nedvosmislenu poruku, kasnije i verbaliziranu u nekoliko pozdravnih govora, koji su premijeru poručili kako se Istanbulska konvencija ne smije ratificirati jer “nedemokratski, nepošteno i na mala vrata u hrvatske zakone i obrazovanje uvodi rodnu ideologiju”. Opetovano se s pozornice čulo kako narod zna čitati i kako narodu ne treba Plenkovićevo tumačenje konvencije, a saborske su zastupnike pozvali na savjest.

Policija ispred HDZ-a

Okupljanje je počelo, nimalo slučajno, pred središnjicom HDZ-a. Unatoč vidnoj prisutnosti četvorice interventnih policajaca ispred stranačkih prostorija i još puno više njih u okolnim ulicama spremnih na reakciju, prosvjednici se ni riječju ni djelom nisu osvrnuli na Plenkovićev drugi dom. Jednostavno su ga ignorirali. Prosvjed je okupio i perjanice konzervativne političke i društvene scene pa su viđeni i Željka Markić, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, Vice Batarelo i Stjepo Bartulica, Ladislav Ilčić, Hrvoje Zekanović, Ruža Tomašić, Pero Ćorić, Velimir Bujanec. Zamoljen za izjavu, Batarelo nije krio zabrinutost najavom ratifikacije.

– Sadržaj Konvencije i te kako će utjecati na Ustav, na zakone i našu djecu i zato tražimo od takozvane demokršćanske vlade da ne ratificira konvenciju. Nijedan mudar političar neće ignorirati kada tisuće ljudi izađe na ulice – kazao je Batarelo.

U mnoštvu, gužva se stvorila oko Zlatka Hasanbegovića. Ako je suditi prema reakcijama prosvjednika, njegov je status ikone desnice neupitan. Mnogi su zatražili zajednički “selfi”, a tek neki mu i izrazili sućut: prije samo dva dana, naime, preminula je njegova majka. Propuštanje skupa, međutim, za njega nije bila opcija.

– Drago mi je da se okupio velik broj ljudi, da je skup lišen svih uskostranačkih obilježja i da predstavlja iskaz građanskog raspoloženja – kazao nam je čelnik Neovisnih za Hrvatsku, kojeg smo pitali hoće li ovaj prosvjed biti svrsishodan s obzirom na to da Vlada odlučno ide prema ratifikaciji Konvencije.

– To jest paradoks cijele situacije. Normalno da u svakom društvu postoje suprotstavljena mišljenja, no temeljni problem leži u tome što akteri ove priče, a oni su značajan dio hrvatskog društva, nemaju političke predstavnike koji čuju njihov glas. Je li HDZ iznevjerio svoje birače? Pokazat će rezultati izbora – kazao je Hasanbegović dok ga je jedna od prosvjednica pozivala na akciju vičući: “Okupirajmo Banske dvore!” I, zaista, kako je rekao Hasanbegović, skup jest bio lišen “uskostranačkih obilježja”, ponajviše je bilo vidjeti hrvatskih zastava, pokoja zastava HOS-a i tek jedna, ali golema, zastava HČSP-a.

Nepozvane gošće

U masi je bio veći broj časnih sestara i franjevaca te svi viđeniji predstavnici braniteljske zajednice. Među njima i bivši vođa prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški, HOS-ovac Zvonimir Ćurković, čelnik zagrebačke Hvidre Ante Tandara te bivši specijalci iz Lučkog Vlado Marić i Josip Klemm. Ovaj potonji skupu je osigurao veći broj zaštitara, no potrebe za intervencijom uistinu nije bilo.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije
1/31

Prosvjed je održan bez incidenata, a zabilježen je tek kratki verbalni okršaj s nekolicinom protuprosvjednica koje su pokušale razviti svoj transparent kada ih je zaustavio umirovljeni general Željko Sačić riječima da nisu prijavile skup i da nose transparente neprimjerena sadržaja, pa je nepozvane gošće udaljila policija. Zvižduci su se prolomili kada je s jednog od balkona na Trgu žrtava fašizma osvanuo veliki transparent za podršku ratifikaciji te kasnije još jedan na Trgu bana Jelačića. Koplja su se ponajviše, kao i obično, lomila oko statistike prosvjeda. Policija je izišla s uistinu sramotnim priopćenjem u kojem se spominje brojka od 5000 prosvjednika, dok je organizator otišao u drugu krajnost pa se hvali s njih 70.000, no ako je suditi prema fotografijama dupkom ispunjenog Trga, istina je negdje na sredini, na zasigurno 20-ak tisuća ljudi.

No, hoće li “Istina o Istanbulskoj”, kako glasi slogan organizatora, doprijeti do premijera? Skup je završio povicima: “Ovo je Hrvatska” i “Plenković, odlazi!” Nema dvojbe da ih je čuo, kao što je sada već nedvojbeno i da ih neće poslušati.

U netom deklasificiranom dokumentu koje je svojim članicama odaslalo Vijeće Europe nedvosmisleno je protumačen smisao pojmova i obveza iz Istanbulske konvencije. Premda su rod i spol u kontekstu zaštite od nasilja, kako ga definira Istanbulska konvencija, dva odvojena termina, Konvencija ni izravno ni neizravno od država koje je ratificiraju ne traži pravno prepoznavanje trećeg roda (uz muški i ženski) niti zahtijeva legalizaciju istospolnih brakova.
Ovi su stavovi naglašeni i u zaključku dokumenta u kojem se također vrlo eksplicitno navodi: “Istanbulska konvencija poziva na rodno razumijevanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja kao temelja za sve mjere za zaštitu i podršku žrtvama. No, svaka pozitivna mjera u tom smjeru jasno je ograničena opsegom i ciljevima Konvencije. Istanbulska konvencija ne podrazumijeva obvezu pravnog prepoznavanja trećeg spola ili osiguravanje pravnog prepoznavanja istospolnih brakova”, jasna je poruka iz Vijeća Europe. (rr)

Komentara 277

FI
Fikreta
22:40 24.03.2018.

Najviše me razočarao Krstičević. Od ratnog heroja do šonje-njonje- političkog podrepka. Jadno

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
22:34 24.03.2018.

5000 tisuća ljudi, dva puta ponovljeno priopćenje i sad recite da milicija nije lažljivo udbaško lopovsko leglo? I mi bi sad kao trebali imati povjerenje u njih da su u stanju osigurati red i mir i provoditi zakone?

Avatar Janko_Vutarič
Janko_Vutarič
22:43 24.03.2018.

Očekujem 52 vrste wca u uskoro vrijeme,taj cijeli trošak na wc-e če pogodit našu ekonomiju i naš ukupni napredak,također istanbulska konvencija nema veze sa mozgom pročitao 3 puta,radnje nikakve,samo neka pravila,ma malo ssutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije