Naslovnica Vijesti Hrvatska

Portal za registraciju općina, gradova i pružatelja usluga uskoro će biti otvoren

Ovo je izvrsna prilika za sve hrvatske općine i gradove da putem jednostavne procedure povuku sredstva iz EU fondova i svojim građanima osiguraja najsuvremeniju Wi-Fi opremu, poručio je Picula.
08. ožujka 2018. u 14:02 0 komentara 921 prikaza
Tonino Picula
Foto: Patrik MacekPixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Na sastanku s europskim zastupnicima održanom jučer u Bruxellesu, Odjel za ulaganje u mreže visokog kapaciteta (DG CONNECT.B5) potvrdio je da će portal za registraciju općina, gradova i pružatelja usluga biti otvoren u drugoj polovici ožujka, dok će prvi od ukupno pet poziva za dodjelu sredstava biti raspisan sredinom svibnja.

Pepper je već postao tolika zvijezda na gotovo svim tehnološkim sajmovima da je selfie obvezan MWC Barcelona Doba mobitela na vrhuncu: Internetu s mobitela već pristupa više od 3,3 milijarde ljudi

„Ovo je izvrsna prilika za sve hrvatske općine i gradove da putem jednostavne procedure, povuku sredstva iz EU fondova te osiguraju svojim građanima, ali i gostima, najsuvremeniju Wi-Fi opremu. Odlična vijest je i što će cijeli proces prijave biti dostupan na hrvatskom jeziku!“, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Iz Komisije su pojasnili da se radi o dvije faze natječaja: jedinice lokalne samouprave i pružatelji usluga imat će na raspolaganju šest tjedana za registraciju na portal, što je preduvjet za sudjelovanje u kasnijim pozivima za dodjelu sredstava. Brzina i redoslijed registracije na portalu neće utjecati na kasniju raspodjelu sredstava. Također, jednom prijavljena jedinica lokalne samouprave i pružatelj usluga neće se morati ponovno registrirati kako bi sudjelovali u kasnijim pozivima. Picula ističe da je za registraciju na portal potrebno prvo pribaviti „EU Login Key“. Riječ je o jednostavnoj proceduri koja se može obaviti na sljedećoj poveznici: webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi .

Druga, i važnija faza, je raspisivanje poziva za dodjelu sredstava. Brzina tj. redoslijed prijava (javljanja na poziv) bit će ključan faktor u ovoj fazi, obzirom da će Komisija primjenjivati princip „first come, first served“.

Za prvi poziv za dodjelu sredstava osigurano je 15 milijuna eura tj. 1000 vaučera u vrijednosti od 15 000 eura koje će 1000 najbržih jedinica lokalne samouprave dobiti za nabavku i instalaciju najsuvremenije opreme. Komisija će osigurati minimalno 15 vaučera za svaku zemlju članicu, te je uvela limit od 8% od ukupnog iznosa sredstava koji može biti dodijeljen unutar jedne države članice. Točan datum objave prvog poziva bit će objavljen na ranije spomenutom portalu.

Konferencija Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima Poljaci savjetuju: Ulažite u pametne ljude da biste izvukli najviše iz EU

Podsjećamo, Europski parlament je u rujnu 2017. godine izglasao program pod nazivom “WiFi4EU“ koji će u naredne dvije godine staviti 120 milijuna eura bespovratnih sredstava na raspolaganje javnim tijelima, a za nabavku i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke. Programom WiFi4EU Komisija želi pomoći europskim jedinicama lokalne samouprave, koje imaju niže financijske i institucionalne kapacitete za povlačenje europskih sredstava, kako bi svojim građanima osigurali besplatan pristup kvalitetnim WiFi mrežama.

Oni koji već imaju javne bežične pristupne točke, mogu aplicirati za njihovu nadogradnju. Komisija će ukupno raspisati pet poziva, u prosjeku jedan svakih 6 mjeseci. Dok će se kroz prvi poziv raspodijeliti 15 milijuna eura, kroz naredne pozive se taj iznos planira povećati na iznos između 20 i 25 milijuna eura.

Ilustracija Teroristički sadržaj Komisija preporučuje hitno uklanjanje s interneta Dr. Stefan Ferber predvodi BSI inkubator koji je prije deset godina startao s trojicom zaposlenih a sada broji 450 ljudi Tema Internet stvari- IoT mijenja način življenja, ali i poslovanja Ostaju bez novca Iskoristite fondove EU pa onda postavljajte uvjete
adidas Xmas
PROMO
Ove blagdane kreirajte idealne sportske poklone

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.