Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljaci savjetuju:

Ulažite u pametne ljude da biste izvukli najviše iz EU

Konferencija Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
23.02.2018.
u 14:12

Pred nama je izrada strateških dokumenata, a od Poljaka možemo puno naučiti, kaže predsjednik Zajednice županija G. Pauk

Konferencija “Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važ-nost regionalnih operativnih programa za razvoj regija” održana je jučer u Zagrebu u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Konferencija je, unatoč snježnom nevremenu, okupila nekoliko desetaka sudionika, mahom župana, čelnika razvojnih agencija, predstavnika ministarstava i ostalima kojima je u fokusu regionalni razvoj, a bila je prilika iz prve ruke čuti tajne zanata Poljske, zemlje koja je među rekorderima u povlačenju europskog novca.

– Nama u županijama osnovni cilj je biti dio pregovaračkog i programerskog tima, biti aktivni u onome u čemu dosad nismo bili prisutni. Pred nama je izrada strateških dokumenata za naredno razdoblje u što treba uključiti struku, građane, organizacije civilnog društva te regionalnu i lokalnu samoupravu – pojašnjava predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Dodaje da su Poljaci svijetli primjer kako se to radi i da puno možemo naučiti o tome kako su savladali teškoće po putu.

Konferencija Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima
1/6

Potrebe s terena

– Njihov primjer ne možemo preslikati, ali nam s obzirom na puno zajedničkih nazivnika na tom putu daje pravac što i kako raditi – kaže Pauk. Ključ uspjeha te istočnoeuropske zemlje jest što je prepoznala važnost spuštanja zadaća programiranja s nacionalne na regionalnu razinu zbog čega su pokrivene sve potrebe s terena. Svoja iskustva iznijeli su Marcin Szymt i Piotr Wolski, dvojica stručnjaka pripremi i upravljanju regionalnim operativnim programima za prošlu i aktualnu financijsku omotnicu, a dolaze iz Zapadno-pomeranske regije.

Uvodno je rečeno da se proces izrade regionalnih operativnih programa u Poljskoj odvija kroz nekoliko etapa i niz koraka, pri čemu je najvažnija dobra priprema. U tom smislu naglašeno je opsežno istraživanje lokalnih jedinica koje najbolje identificiraju barijere, ali i potencijale za investicije i projekte. Priprema i ciljevi Koja je ključna poruka Poljske Hrvatskoj oko EU fondova?

– Dva su najvažnija razloga za dobro povlačenje novca: jedan je dobra priprema strateških dokumenata i postavljanja ciljeva. Drugi razlog, po mom mišljenju, je izvrsna koordinacija između nacionalne i lokalne razine – kazao nam je Piotr Wolski.

Što bi iz osobnog iskustva savjetovao hrvatskim kolegama za veći uspjeh?

– Investirajte u resurse, posebno u pametne ljude. Dobro plaćeni ljudi posvećeni su poslu. Drugo je njegovanje dobre suradnje s partnerima na lokalnoj razini koje imaju najviše koristi od fondova. Konačno, nužni su pametni izbori ciljeva vaših programa. Treba izabrati one koji će ljudima donijeti najviše koristi u budućnosti i podupirati lokalnu ekonomiju – kaže.

Poljska je dosad povukla više od 80 milijardi eura iz europskih fondova, u toj zemlji posljedično je otvoreno oko 300.000 radnih mjesta, najviše u IT sektoru.

Jučerašnja konferencija u Zagrebu nastavak je inicijative jačeg uključivanja županija u pregovaračke procese i prepoznavanje važnosti operativnih programa za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike.

 

Ključne riječi

Komentara 2

BS
@bserver
15:20 23.02.2018.

Prvi i najvažniji korak u postkomunističkim državama je lustracija! Poljska je to odmah prepoznala i provela! Time je izbila sve klipove u zamašnjaku pozitivnih promjena u državi. Imati izdajnike i neprijatelje u vlastitim redovima, na nacionalnom planu znači stagnirati, dapače nazadovati! Dokle se misli čekati u našoj zemlji? Ili ona više nije naša?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije