Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna uprava:

'U aplikaciju su prebačeni svi prostori koje je obveznik fiskalizacije prijavio'

Porezna uprava
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.06.2017.
u 14:55

U razdoblju od 1. do 31. srpnja 2017. godine obveznici fiskalizacije dužni su postojeće podatke o poslovnim prostorima provjeriti, po potrebi izmijeniti ili nadopuniti te iste potvrditi odnosno verificirati putem ePorezne

Porezna uprava reagirala je na pismo Zvonimira Despota, poduzetnika i kolumnista Večernjeg lista, koji je zbog nezadovoljstva njihovim radom poslao otvoreno pismo Ministarstvu financija.

Despot je u pismu kritizirao novu aplikaciju e-porezne te zatražio odgovor na pitanje tko će odgovarati zbog nastalog kaosa.

Reakciju Porezne uprave u nastavku prenosimo u cijelosti:

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisano je da obveznik fiskalizacije podatak o adresi poslovnog prostora dostavlja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave ePorezna (u nastavku: sustav ePorezna). Kao tip poslovnog prostora navodit će se način poslovanja internetska trgovina, pokretna trgovina i slično, ako se djelatnost obavlja na terenu ili ako se radi o povremenim mjestima obavljanja djelatnosti. Ukoliko obveznik fiskalizacije koji po posebnom propisu nema obvezu korištenja sustava ePorezna, podatke dostavlja po pojedinom poslovnom prostoru putem obrasca Prijave podataka u sustav fiskalizacije, neposredno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom sjedištu ili prebivalištu. Obzirom da su od dana 26.06.2017. godine dostupne nove proširene elektroničke usluge Porezne uprave „ePorezna- Jedinstveni portal Porezne uprave“, a pristup aplikaciji za prijavu poslovnih prostora fiskalizacije omogućen je kroz navedeni portal u sklopu „Usluga“ ePorezne odabirom „Fiskalizacija - Prijava poslovnih prostora, Porezna uprava je na svojim Internet stranicama objavila detaljnu upitu za prijavu poslovnih prostora.

Sukladno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom i izmjenama koje stupaju na snagu 1. srpnja 2017. godine, Porezna uprava je sve aktivne odnosno sve postojeće otvorene poslovne prostore obveznika fiskalizacije „prebacila“ iz postojeće aplikacije sustava fiskalizacije u novu aplikaciju omogućenu kroz sustav ePorezna.

U razdoblju od 1. do 31. srpnja 2017. godine obveznici fiskalizacije dužni su postojeće podatke o poslovnim prostorima provjeriti, po potrebi izmijeniti ili nadopuniti te iste potvrditi odnosno verificirati putem ePorezne.

Napominjemo kako prijava poslovnog prostora podrazumijeva unos podataka o poslovnom prostoru koji obuhvaćaju oznaku poslovnog prostora, status, tip poslovnog prostora, radno vrijeme, djelatnosti koje se obavljaju u poslovnom prostoru, podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja koje je implementirano u poslovnom prostoru, podatke o adresi poslovnog prostora te podatak od kada isti vrijede.

Dakle, slijedom navedenog, u novu aplikaciju su prebačeni svi aktivni poslovni prostori obveznika fiskalizacije koje je sam obveznik fiskalizacije prijavio u sustav fiskalizacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije