Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zračni napadi

U američkim udarima od 2014. poginulo 352 civila: 'Žalimo zbog gubitka'

Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.04.2017.
u 23:31

IS je izgubio veći dio grada od početka ofenzive u listopadu prošle godine

Irački zapovjednik očekuje da će u svibnju njegove snage u potpunosti kontrolirati Mosul, usprkos otporu boraca Islamske države (IS) u gusto naseljenoj četvrti starog grada, prenosi u nedjelju Reuters.

Bitka bi trebala biti okončana u "najviše tri tjedna", kazao je načelnik glavnog stožera, general pukovnik Otman al-Ghanmi. SAD-om predvođena koalicija pruža zračnu i kopnenu potporu ofenzivi iračke vojske na Mosul, najveći grad na sjeveru Iraka koji je pao u ruke sunitskih muslimanskih boraca u lipnju 2014.

IS je izgubio veći dio grada od početka ofenzive u listopadu prošle godine i sada se nalazi u okruženju u sjeverozapadnim četvrtima, uključujući i povijesni stari grad. UN procjenjuje da u tom području ima još oko pola milijuna ljudi, od čega 400.000 u starom gradu.

A Pentagon je danas priopćio da je u američkim zračnim udarima na položaje Islamske države (IS) u Iraku i Siriji od početka operacije 2014. poginulo najmanje 352 civila.

U razdoblju između studenoga 2016. i ožujka 2017. poginulo je 45 civila, a od kolovoza 2014. do sada poginulo je 80 civila za koje se prije nije znalo. Razne promatračke skupine, poput "Airwars", tvrde da broj poginulih civila znatno veći i njihov broj procjenjuju na 3000.

"Žalimo zbog nenamjernog gubitka civilnih života i izražavamo najdublju sućut obiteljima i ostalima koji su pogođeni tim zračnim napadima", priopćio je Pentagon.

Komentara 3

SE
selbivoje
15:15 01.05.2017.

pa to bi znacilo da su rusi vise skola i bolnica bombardirali ,nego sto su anmerikanci ubili civila...mislim da je bro civilaj namjerno tako umanjen

SE
selbivoje
15:13 01.05.2017.

pa to bi znbacilo da su rusi vise skola i bolnica bombardirali ,nego sto su anmerikanci ubili civila...mislim da je bro civilaj namjerno tako umanjen

SE
selbivoje
15:14 01.05.2017.

pa to bi znbacilo da su rusi vise skola i bolnica bombardirali ,nego sto su amerikanci ubili civila...mislim da je bro civila namjerno tako umanjen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije