Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilne kiše

Poplavljen veći dio Stare Subocke, kritično i na lipovljanskom području

Poplave, Novska
Foto: Željko Gašparović
1/6
11.09.2014.
u 14:01

I najstariji mještani Stare Subocke ne sjećaju se da je vodeni val ikad bio tolik.

Ponovno noć bez sna za mještane Stare Subocke kod Novske. Po četvrti put ove godine, zbog nabujale rječice Subocke iz koje se izlila voda, poplavljen je veći dio sela. Od dva sata u noći svi su budni. Voda im ulazi u kuće, spašavaju stvari iz prizemlja kuća i životinje iz gospodarskih objekata. Pomažu im vatrogasci Novske, Rajića, Stare i Nove Subocke, a uključeni su i gorski spašavatelji HGSS Stanica Novska i Požega, koji su tijekom noći intervenirali i na području Pakraca i Lipika.

Na teren su izašli i djelatnici Novokoma s teškim strojem, no malo se da uraditi dok voda ne počne opadati. I najstariji mještani Stare Subocke ne sjećaju se da je vodeni val ikad bio tolik. Voda je poplavila veliki dio ceste do nadvožnjaka preko auto ceste A3. Proći se može samo terenskim vozilima jer je dubina vode više od pola metra. Najteže je u dijelu od Područne škole, preko mosta i odvojku prema auto cesti. Tamo su sve kuće pod vodom, dvorišta, a voda iz korita Subocke samo što se nije izlila i preko autoceste.

Mještanin Blaž Šeničnjak kaže da se ista situacija stalno ponavlja kod svakih većih padalina. Ovaj put voda je zaprijetila i ljudima. Njega je, kad je izašao u mrak ispred kuće, umalo odnio vodeni val, a spas je pronašao na ogradi.

– Kanali su problem, kaže Miroslav Gabor, mještanin, dok pokušava ukloniti nanose mulja. Dobra naznaka je što vodostaj opada. Tijekom dopodneva bit će puno posla na čišćenju nanijetog mulja i granja, no mjerodavni će morati pronaći trajnije rješenje za ovakve nevolje stanovnika.

Kritično stanje je i u Kraljevoj Velikoj, na području općine Lipovljani. Zbog sumnje u ispravnost vode započelo se s podjelom pitke vode na hidrantima. Voda se dijeli u vremenu od 12 do 14 sati na lokacijama u Lipovljanima, na križanju ulice sv. Barbare i Industrijske ulice te u Kraljevoj Velikoj, na križanju ceste Kraljeva Velika prema Trebežu, kod kućnog broja 169. Sa sobom treba ponijeti boce za vodu.

Vatrogasci DVD-a voze pitku vodu za mještane Stare Subocke, kod vatrogasne spremnice. Od 10.30 sati, zbog izlijevanja rijeke Pakre, između postaja Banova Jaruga i Lipovljana zatvorena je željeznička pruga za promet vlakovima.

>>Poplavljeni podrumi, škola i vrtić u Vodicama! Kupa raste, a pod vodom su Pakrac, Lipik...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije