Naslovnica Vijesti Svijet

Poplave će biti sve učestalije, štete će se zbrajati u milijardama eura!

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu
30. siječnja 2018. u 12:37 20 komentara 2552 prikaza
Poplave u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Poplave će postati sve češće u Europi zbog globalnog zatopljenja i to čak i ako svijet uspije rast temperature ograničiti na 1,5°C, predviđaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Climate.

zemlja Upozorenje Kontroverzna tehnika za borbu protiv klimatskih promjena može biti i pogubna

Autori studije objavljene u ponedjeljak predviđaju tri scenarija: globalno zatopljenje od +1,5°C do +3°C u odnosu na predindustrijsko doba. 

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu, a broj osoba pogođenih tom prirodnom katastrofom rasti za 86 posto, odnosno 650.000 osoba na godinu. 

Poplave u Grčkoj
1 / 27
U poplavama koje su ovih dana pogodile grčki glavni grad Atenu poginulo je 14 ljudi.

Prema najcrnjem scenariju rasta temperature za 3°C, štete će biti 145 posto veće, odnosno 17 milijarda eura na godinu i pogađati 780.000 ljudi (što znači rast od 123 posto).

Pariški sporazum o klimi iz 2015. godine, obvezuje države potpisnice da rast temperature planeta ograniče ispod 2°C u odnosu na predindustrijsko doba, a to znači na 1,5°C.

Zemlje potpisnice obvezale su se smanjiti emisije plinova s učinkom staklenika. Međutim, na temelju obveza koje su države preuzele, planet je bliži rastu od +3°C.

Pomor letećih lisica Pomor šišmiša Uginule stotine letećih lisica, vrućina im je 'spržila mozak'

Čak i porast od 1°C dovoljan je da izazove smanjenje ledenih santa, rast razine oceana i veće količine oborina. Topao zrak sadrži više vlage koja se oslobađa u obliku kiše ili snijega. 

Nadalje, urbanizacija dodatno pogoršava učinke poplava, a one su već sada poprimile oblik prirodnih katastrofa koje izazivaju najveće materijalne štete u Europi.

Precizne projekcije ritma kojim se događaju klimatske promjene ključne su za smanjenje rizika od tih promjena, upozoravaju znanstvenici.

Peking, zagađenje klimatske promjene Ciljevi Pariškog sporazuma stajat će 21 bilijun dolara do 2030.

Studija je potvrdila da su učinci klimatskih promjena veliki i obimni, ocjenjuju.

"Naši rezultati pokazuju da se veliki učinci mogu izbjeći ako se ograniči globalno zagrijavanje ispod najnižeg praga. Međutim, znatan rast opasnosti od poplava predviđa se u Europi čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija, a to je globalnog zagrijavanje od +1,5°C", kažu autori studije. 

suša Globalno zatopljenje Više od četvrtine tla osušit će se ako Zemlja bude dva stupnja toplija Požari u Kaliforniji Opasnosti 2018. Glavni tajnik UN-a uputio svijetu poruku crvenog upozorenja ledenjaci IZRAČUNALI MATEMATIČARI Je li opravdan strah od globalnog zatopljenja: Ubrzo ulazimo u 'mini ledeno doba'?
Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • Gustirna:

    Najgore je zemljama koji nemaju specjaliziranu kriminalku za poplave anku mrak taritas i njezin dorh..

  • Nikomah95:

    Niti JEDNE JEDINE riječi o ostavci direktora FBI-ja i memorandumu demokrata! A cijeli svijet bruji o tome! Hahahahaha! Bravo VL!

  • bizonko1:

    U Rusiji i Americi rekordno niske temperature, a vi bulaznite o "globalnom zatopljenju"? To ne postoji.