Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Dioki

Popijač: Ježić kupuje vrijeme, banke će mu dati zadnju ponudu!

\'14.12.2009., Zagreb - Djuro Popijac, ministar gospodarstva. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Žarko Bašić/PD/PIXSELL
30.09.2011.
u 23:08

Ivan Čermak se povukao nakon navodne ponude o preuzimanju manjinskog dijela Diokija.

Iako je prije tri dana sam pustio informaciju o preuzimanju manjinskog dijela Diokija, umirovljeni general Ivan Čermak jučer se posuo pepelom i povukao svoju navodnu ponudu.

Milijardu duga bankama

Čermak u priopćenju navodi da njegova tvrtka Crodux plin u uvjetima postojećih vlasničkih odnosa u Diokiju, odnosa s vjerovnicima, nedostupnosti relevantnih podataka o poslovnom stanju... nema elementarnih uvjeta za takvu investiciju i dok takve okolnosti traju, u nju se ne namjerava upuštati. Čermak je u cijeloj priči oko Diokija očito trebao poslužiti kao dodatni pritisak na Roberta Ježića, vlasnika te petrokemijske tvrtke, i prisiliti ga da izađe iz vlasničke strukture kako to žele najveći vjerovnici, odnosno banke.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji posreduje između Diokija i vjerovnika, poručuje pak kako Ježić manipulira radnicima i kupuje vrijeme jer banke, kod kojih je Dioki zadužen za milijardu kuna koje ne može vraćati, prihvaćaju plan poslovnog restrukturiranja te tvrtke, ali ga ne žele provoditi s Ježićem. Banke inzistiraju, nastavlja Popijač, na vlasničkom restrukturiranju, odnosno na tome da Ježić izađe iz vlasništva Diokija. Ježiću to, naravno, nije prihvatljivo.

– Banke će Ježiću dati zadnju ponudu, a u krajnjem slučaju jedna od banaka ima i hipoteku na dionicama Diokija. No, nijedna banka ne želi samostalno ići u akciju – rekao je Popijač.

Osim bankama, Dioki duguje oko 180 milijuna kuna HEP-u te oko sto milijuna Ini. HEP je zbog tog duga blokirao račun Diokija, a unatoč prijetnjama, toj tvrtki ipak nije isključio struju. Neslužbeno doznajemo da su navodno u tijeku pregovori između uprave Diokija i HEP-a o tome da se račun ipak odblokira kako bi se radnicima isplatile plaće. Radnici Diokija i Dine, njih oko 850, nisu dobili plaću za kolovoz, a upitno je što će biti s plaćama za rujan.

Pismo radnika Popijaču

Sindikati i Radničko vijeće stoga su se pismom obratili i ministru Popijaču tražeći od njega da sazove sastanak svih vjerovnika, predstavnika radnika i većinskog vlasnika, da kaže u kojem je statusu sad program restrukturiranja te kada će račun tvrtke biti odblokiran. Popijač na to odgovara da je jedini problem u tome što Ježić ne želi izaći iz tvrtke te da manipulira radnicima.

Komentara 8

KO
komifo
23:39 30.09.2011.

Ježić će preveslat Popijača... Jedva čekam.

SA
saad
00:55 01.10.2011.

Ovaj Popijac je popio hdezovu pilulu.Cermak s pravom oslobodjen u Haggu,ali bi sada trebao odgovarati za ratno profiterstvo.Kako general u ratu moze biti trgovac naftom i jos kltome prodavati je znte kome.To se samo moze dogoditi u Hrvatskoj.

TO
Toni50
23:25 30.09.2011.

General se povlači na svjet iz USKOKA ? \" da nebi netko provjeravao heroja\" jel eto počinje moda lova na ratne profitere ! Ovdje to neide nevini \"heroj\" neosuđen od Haga tko ga smije sada suditi; balkanjija ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije