Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK Otvoreno pismo dr. Ivi Sanaderu: Iskoristili ste svoj položaj da biste svom "posebnom savjetniku za znanost" Miroslavu Radmanu bez javnog natječaja osigurali enormna sredstva

Poniženi hrvatski znanstvenici

19.01.2007.
u 16:26

Poštovani gospodine Sanaderu!
Objavljena je vijest koja bi me u drugim prilikama jako razveselila: da je "28 vodećih hrvatskih kompanija", na Vašu inicijativu i "zamolbu", u Banskim dvorima potpisalo Ugovor o donaciji 28 milijuna kuna Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) koji vodi akademik Miroslav Radman. Svaka od tih kompanija ugovorom se obvezala uplaćivati po 200.000 kuna u sljedećih pet godina. Iako je Emil Tedeschi nakon potpisanog ugovora izjavio kako kompanije-donatori za svoju velikodušnu gestu "ne očekuju od MedILS-a ništa zauzvrat" i da nisu ništa tražili od Vas i od Vlade, radi se o presedanu koji će unijeti veliki nemir i nezadovoljstvo u hrvatsku znanstvenu zajednicu.

Naime, dok svi drugi znanstvenici i znanstvene institucije sudjeluju u zahtjevnim nacionalnim i međunarodnim natječajima za dobivanje skromnih sredstava za svoja istraživanja, Vi ste iskoristili položaj premijera da biste svom "posebnom savjetniku za znanost", bez javnog natječaja, osigurali enormna sredstva. 

Ovim putem želim Vas obavijestiti da je Vaš postupak u suprotnosti sa samom srži prijašnjih pregovora g. Radmana o potrebi osnivanja i načinu financiranja njegova instituta!
Evo kako je u Jutarnjem listu 27. svibnja 2000. tadašnjem resornom ministru Hrvoju Kraljeviću (u vladi Ivice Račana) objasnio kako bi se trebala vrednovati opravdanost MedILS-a (tada je govorio o "Međunarodnom centru za molekularnu genetiku"):

"Predložio sam ministru jednostavnu dijagnozu uspjeha naše akcije; naša inicijativa može uspjeti samo ako se izborimo za to da se Centar financira iz međunarodnih izvora. Dakle, bude li naša akcija dovoljno profesionalno dobra, dovoljno originalna i zanimljiva međunarodnim organizacijama za molekularnu biologiju i genetiku, one će nas financirati. Verbalna podupiranja su vrlo jeftina i često se mogu dobiti na osnovi prijateljskih odnosa. No, kad netko plati za istraživanja, onda je sigurno za to i zainteresiran. Posebno računamo na Europsku organizaciju za molekularnu biologiju (EMBO), EU te neke međunarodne, posebno američke, zaklade." Šest godina nakon toga, postavio je novu "doktrinu":
"A novac? Vrag odnio novac! Nekako ćemo ga namaknuti, pa makar i uz pomoć političara, kad su milijunaši ovako škrti." (Večernji list, 3. siječnja 2007.)

U trenutku kad je to objavljeno, bilo mi je jasno da se sprema nešto slično onome što ste učinili. A kad ste već odlučili da "28 veličanstvenih", a po Radmanu "škrtih milijunaša", pozovete na donatorski objed  da biste ih "zamolili" da MedILS-u bez ikakvih uvjeta poklone 28 milijuna kuna  zašto svog savjetnika niste priupitali gdje je zagubio jedini kriterij za mjerenje vrijednosti svog instituta kojim je zavodio Račanovu vladu: "Naša inicijativa može uspjeti samo ako se izborimo za to da se Centar financira iz međunarodnih izvora." Zašto ga niste priupitali i gdje su se izgubili nobelovci i zaklade kojima je zavodio čestitog liberalnog ministra Kraljevića?

Poštovani gospodine Sanaderu! Uspješnim "reketarenjem" 28 milijuna kuna za svog posebnog savjetnika, koji, usput budi rečeno, zagovara proizvodnju genetički preinačene hrane, sanja o besmrtnosti i prijenosu života na Veneru, Vi ste ga silno razveselili, ali ste nanijeli veliku nepravdu svim onim jednako uspješnim znanstvenicima koji nisu Vaši savjetnici. Hoću, zapravo, kazati: još jednom ste se našli na skliskom terenu samovolje i  sukoba interesa.
Očekujem Vaše javno očitovanje o navodima ovog pisma.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije